29.4.2020 klo 13:37
Uutinen

Yritysten rahoitus- ja tukikanavat koronakriisissä

Neuvonta

Alueellisesta korona-avusta löydät yritysneuvonnan yhteystiedot paikkakunnittain Etelä-Savossa.

Ohjeita ja tukea talousvaikeuksiin

Mikäli yrityksesi on kohdannut maksuvaikeuksia, ota yhteyttä Yritys-Suomi Talousapuun. Talousavusta saat neuvoja, miten toimia koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamissa tilanteissa. Talousapu-neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero on 029 502 4880 ja se on avoinna arkisin 9.00–16.00.

Löydä oikea rahoituskanava

Yksinyrittäjä

Yksinyrittäjänä voit hakea kunnalta tukea koronavirustilanteessa. Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Tuki koskee kaikkia yritysmuotoja ja avustusta haetaan yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta.

Kunnittaiset ohjeistukset ja suorat hakulinkit löydät täältä.

1–5 henkilöä työllistävä yritys

ELY-keskuksen poikkeustilannerahoitus on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Tuki koskee kaikkia yritysmuotoja.

Tämä rahoitusmuoto koskee yrityksiä, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä. Avustusta voidaan myöntää kaikkien muiden toimialojen yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostukseen.

ELY-keskuksen poikkeustilannerahoitusta voivat saada myös usean yrittäjän yritykset, jos heitä on yrityksessä enintään viisi. Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin eli katso edellinen kohta.

Lisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joissa työskentelee enemmän kuin viisi henkilöä.

ELY-keskuksella on kaksi avustusmuotoa:

1. Tilanneanalyysi – enintään 10 000 euroa

Avustuksen määrä voi olla enintään 80 % avustuksen perusteena olevista laskennallisista kustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa enintään 70 %. Avustuksen määrä on enintään 10 000 euroa.

2. Kehittämistoimenpiteet – enintään 100 000 euroa

Avustuksen määrä voi olla enintään 80 % avustuksen perusteena olevista hyväksyttävistä kustannuksista ja avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %. Avustuksen määrä on enintään 100 000 euroa.

Yksityiskohtaiset ohjeet ja etenemisen askel askeleelta löydät täältä videon muodossa MikseiMikkelin toteuttamana.

Hakuohjeet askelittain myös täällä.

Kriteerinä avustuksen saamiselle on, että koronaviruksen vuoksi toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa, mutta yritys pyrkii uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan. Kriteerinä myös on, että yrityksellä arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

Huom! Voit hakea avustusta yhteen toimenpiteeseen kerrallaan.

6–250 henkilöä työllistävä yritys

Business Finlandin häiriötilannerahoitus on suunnattu pk-yrityksille, joissa työskentelee 6–250 henkilöä ja jotka ovat kärsineet koronavirustilanteesta. Tuki koskee seuraavia yritysmuotoja: oy, oyj, ay, ky, osk. Rahoitusta ei voida myöntää toiminimiyrityksille, yksinyrittäjille, suurille yrityksille, julkisille organisaatioille (säätiö tai yhdistys), maatalouden alkutuotantoon, kalastuksen ja vesiviljelyn aloilla toimiville yrityksille sekä yksityisille elinkeinoharjoittajille.

Rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja, mutta sillä ei voi korvata menetetystä myynnistä aiheutuneita tappioita.

Jos pienyritys, jossa työskentelee 1–5 henkeä, on ennättänyt hakea tukea Business Finlandista ennen 27.3.2020, Business Finland käsittelee hakemuksen normaalisti.

Business Finlandilla on kaksi avustusmuotoa

  1. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 10 000 euroa.

Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % myönnettävän avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 10 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 12 500 euroa).

Tässä suorat, kuvalliset ja yksityiskohtaiset ohjeet

2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 100 000 euroa.Avustuksen määrä on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 100 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 125 000 euroa).

Tässä suorat, kuvalliset ja yksityiskohtaiset ohjeet

Huom! Et voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti. Kehittämisrahoitusta voi hakea myös suoraan ilman esiselvitysprojektia.

LUE LISÄÄ yritystukimuodoista Midcap- ja suuryrityksille

Muut rahoituslähteet

Koronakriisissä on hyvä muistaa, että käytettävissä on kaikki normaalit rahoituslähteet, kuten rahoitusyhtiöt ja pääomarahoitus.

Yritysten kehittämispalvelut ELY-keskuksessa

Yritysten käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten kehittämispalvelut. Analyysi- ja Konsultointipalvelujen päivähinta on 30 euroa + alv.

LUE LISÄÄ

Työttömyysturva

Työttömyysturva koskee nyt kaikkia yrittäjiä, mikäli työmarkkinatuen ehdot täyttyvät.

Voit saada yrittäjänä työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Huom! Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista

Käytännössä polku etenee niin, että ensin yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon Oma asiointi -palvelussa. Asioinnin helpottamiseksi TE-palvelut ovat koonneet oheisen ”askel askeleelta” -ohjeen ilmoittautumisen tueksi. Tutustuthan ohjeisiin ilmoittautumisen yhteydessä.

Tämän jälkeen TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen. Ja sitten yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.

LUE LISÄÄ

Kriisiapua yrittäjän henkiseen jaksamiseen

Valtakunnallinen kriisipuhelin palvelee ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

Mikkelin Kriisikeskus -palvelu toteutetaan tällä hetkellä puhelimessa ja etäyhteyksillä.
Ajanvaraukset p. 015 214401 tai kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi
Savonlinnan Kriisikeskus p. 0440 273 700 tai kriisikeskus@slnkriisikeskus.fi