9.12.2020 klo 09:38
Uutinen

Vuoden 2020 yksinyrittäjä Marika Konga kannustaa jatkuvaan oppimiseen ja itsensä haastamiseen

Tekstiilialan yritys Kongaamon väriterapiatakit tuovat iloa ja voimaa naisille. Yrittäjä Marika Konga opiskelee, jotta pysyy ajassa kiinni.

Yrittäjä tarvitsee laaja-alaista osaamista, sillä hänen on tiedettävä monesta asiasta.

Saman aikaisesti pitää olla markkinoija, talouspäällikkö, tuotepäällikkö ja siivooja. Yrittäjän uran alussa ei edes ymmärtänyt, mitä kaikkea yrittäjän työ oikein sisältääkään, yrittäjä Konga kertoo.

Mäntyharjulainen Marika Konga on vaatetusalan artesaani sekä artenomi, mutta yrittäjäksi oppimisen hän kertoo tapahtuneen valtaosin työn ohella.

Koulutuksen avulla pysyy ajassa kiinni

Koronavuonna Marika Konga panostaa entistä enemmän verkkokauppaan. Sen osuus on kasvanut yrityksen myynnissä.

Verkkokauppaa on tärkeä markkinoida, jotta sinne löydetään, ja somella on siinä suuri rooli. Myös tyytyväiset asiakkaat vievät sanaa eteenpäin muun muassa valmiiden takki tilausten mukaan laittamieni käyntikorttien avulla.

Yrittäjän arki vie mennessään. Erityisesti yksinyrittäjänä oma kehitys saattaa jäädä muun toiminnan jalkoihin, eikä maailman muuttuessa vanhat keinot välttämättä tepsi.

Oman työn kautta ihminen kasvaa ja yritystoiminta muokkautuu sen mukaan. Koulutuksen kautta pysyy hyvin ajassa kiinni, hän toteaa.

Osaamistarpeet veivät opiskelemaan

Suurin opin paikka Kongalle oli Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen oppisopimuskoulutuksena muutama vuosi sitten. Koulutukseen hän lähti, koska tarvitsi talousosaamista.

Ryhdyin opiskelemaan puhtaasti tarpeiden pohjalta: yritykselläni oli hyvin töitä, mutta se ei näkynyt omassa palkassa eikä yrityksen tuloksessa. Halusin oppia, mitä voisin tehdä tilanteen korjaamiseksi.

Taustalla oli jo muutaman vuoden kokemus yrittäjänä, joten opiskellessaan hän hahmotti paremmin muun muassa kuluja.

Laskimme koulutuksessa, miten pitkällä tähtäimellä vaikuttaa, jos annat asiakkaalle viiden prosentin alennuksen – tai jos tuotteen hintaa nostetaan vaikkapa 10% , Marika Konga kertoo esimerkin.

Samanhenkisten ihmisten tapaaminen iso juttu

Viimeisimmät yrittäjän digimarkkinointiin suunnatut liiketalouden ammattitutkinnon opinnot Konga aloitti Intoo-koulutuksessa lokakuussa. Yrittäjän oppisopimuksen järjestää Turun aikuiskoulutuskeskus.

Tämä on loistava mahdollisuus kehittää omaa osaamista, tarkastella yrityksen toimintaa ulkopuolisenkin silmin ja saada uusia ideoita.

Koulutuksen kautta Konga kertoo tapaavansa ihmisiä ja kasvattavansa verkostoja. Myös hyvät mentorit ovat olleet tärkeä osa koulutusta.

Kun yksin tekee töitä, on samanhenkisten ihmisten tapaaminen, asioiden pallottelu ja itsensä haastaminen iso juttu.

Mainetta ja kunniaa

Näkyvät takit saavat huomiota: Marika Konga on saanut työstään useita tunnustuksia, muun muassa Vuoden käsityötuote 2019 – ja Vuoden yksinyrittäjä 2020 -palkinnot.

Hienoa, että olen saanut henkilökohtaista tunnustusta yrittämisestä, sillä omalle tekemiselle tulee helposti sokeaksi vuosien kuluessa. Etenkin viimeisin, Vuoden yksinyrittäjä -palkinto, on tuonut näkyvyyttä ja kasvattanut asiakasmääriä.

Marika Konga kannustaa kehittämään itseään ja haastamaan omaa osaamista.

Kouluttautuminen kannattaa aina. Jos yrityksessä on koronan vuoksi hiljaisempaa, on vapautunut aika hyödyllistä käyttää uuden oppimiseen.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä.

Anne Öhman
anne.ohman (at) yrittajat.fi

Kuva: Numi Nummelin