Mikkelin yhteistyökumppanit
6.11.2017 klo 08:18
Uutinen

Vuoden 2017 Mikkelin Yrittäjäksi on valittu Mika Luukkonen Oy

Mikkelin Yrittäjät palkitsee vuosittain Vuoden Yrittäjä-palkinnolla ansioituneen mikkeliläisen yrittäjän. Vuoden 2017 Mikkelin Yrittäjäksi on valittu Mika Luukkonen Oy. Yritys on tarjonnut vuosikymmenten ajan elokuvaelämyksiä mikkeliläisille ja pysynyt perheyrityksenä vaikka elokuvateatteriketjut hallitsevat markkinoita, nämä olivat asioita joita Mikkelin Yrittäjät korostivat valinnassaan. Palkinto luovutettiin perjantaina 3.11. pidetyn Mikkelin Yrittäjien syyskokouksen yhteydessä

Yrittäjä Mika Luukkonen kertoo yrityksen historiasta seuraavasti:

Tasan 60 vuotta sitten alkoi perheyrityksemme tarina, kun isovanhempani Sirkka ja Veikko Säilä rakensivat elokuvateatterin Nurmijärvelle. 1958 valmistunut Kino-Juha toimi myös perheemme kotina aina 1980- luvun loppupuolelle saakka. Elokuvateatterin konehuoneeseen kuljettiin kotimme makuuhuoneen kautta ja keittiössämme oli luukku, josta näkyi valkokankaalle. Tuon luukun kautta sitten katsoin kaikkea mahdollista, sellaistakin mihin ei välttämättä ikä olisi riittänyt. Voi siis sanoa, että kasvoin elokuvateatterissa.

Yrittäjyys on tuntunut jo pienestä pitäen luontevalta tavalta hankkia toimeentulo. Minulla oli pikkupoikana elokuvateatterin aulassa oma irtokarkkibisnes. Kävin äitini Ulla Luukkosen kanssa tukussa ostamassa omilla rahoilla karkkeja, joita sitten pussitin myyntiin. Saadut taskurahat käytin tietenkin uusien karkkien ostoon. Taisin olla 12-vuotias kun aloin pyörittää elokuvaprojektoria konehuoneessa ja repiä lippuja ovella. Muistan, että vahtimestarin hommat oli tuossa iässä hieman haasteellisia. Elokuvayleisö ei 80-luvulla aina ollut niin kilttiä kuin nykyään.

1983 isäni Paavo Luukkonen muutti Mikkeliin elokuvateatteri Kinolinnan uutena omistajana. Muutama vuosi myöhemmin tarjoutui mahdollisuus myös Ritzin ostoon. Se oli vanhemmiltani rohkea teko, sillä tuohon aikaan harva alalla uskoi elokuvateattereiden tulevaisuuteen. Videot alkoivat yleistyä räjähdysmäisesti, katsojamäärät elokuvissa romahtivat ja elokuvateattereita suljettiin suomessa kiihtyvällä vauhdilla. Meillä kuitenkin säilyi jatkuvasti usko siihen, että ihmiset haluavat katsoa elokuvia myös teattereissa. Olihan meillä joka vuosi edes Uuno Turhapuro ja niillä lipputuloilla pystyi näyttämään muutaman taide-elokuvankin. Itsellä oli tuolloin vielä koulut kesken Nurmijärvellä. Jäin sinne käymään lukion loppuun ja samalla pyöritin äitini kanssa elokuvia Kino-Juhassa.

Elokuvien esittämisestä muodostui nuorelle miehelle elämäntapa eikä se koskaan ole tuntunut työltä. Niinpä oli selvää, että armeijan jälkeen jäin Mikkeliin elokuvien pariin. Opiskelin kaupallista alaa ja samalla sain vähitellen enemmän vastuuta perheyrityksemme liiketoiminnasta. Iän ja osaamisen lisääntyessä perustin Mika Luukkonen Oy:n vuonna 1994. Sukupolvenvaihdos toteutui vähitellen, kun liiketoimintoja siirrettiin uudelle yhtiölle. Yhtiössä ovat osakkaina myös vaimoni Aulimaija Luukkonen ja lapset Petra (23) ja Patrik (20). Yrittäjien lisäksi Mika Luukkonen Oy työllistää tällä hetkellä noin 10 osa-aikaista.

Vuosituhannen vaihteeseen mennessä elokuvateatterit olivat edelleen harvenneet ja keskittyneet suurimpiin kaupunkeihin. Vanhoja elokuvateattereita purettiin tai otettiin muuhun käyttöön. Mutta salimäärä ei enää laskenut, sillä tilalle oli ruvettu rakentamaan monisalisia multipleksejä lähinnä ostoskeskusten yhteyteen. Mikkelissä on toimittu toisin. Olen halunnut säilyttää alkuperäiset 1930- luvulla rakennetut elokuvateatterikiinteistöt. Toki tiloja on remontoitu useaan otteeseen mutta aina jotain alkuperäistä on pyritty säilyttämään.

Melkoinen läpimurto alalla tapahtui noin 10 vuotta sitten, kun viimein päästiin eroon filmikeloista konehuoneissa. Ohjelmistoa on voitu monipuolistaa ja leffojen lisäksi valkokankaalta voi seurata oopperaa, balettia ja konserttielokuvia. Tähän haasteeseen on vastattu lisäämällä salikapasiteettia ja näytösmääriä. Vuosittaiset elokuvien ensi-illat ja näytösmäärät on digiaikana Mikkelissä tuplaantuneet. Nyt panostetaan asiakkaiden palveluun ja laatuun. Tulevien remonttien tarkoituksena on parantaa asiakkaiden viihtyvyyttä teattereissa entisestään, sillä paras palkinto tästä työstä on tyytyväiset asiakkaat. Samalla näytetään kilpailijoille, että Mikkelissä on hyvin hoidetut teatterit.

Ala on suomessa vähitellen keskittynyt ja elokuvateatteriketjut hallitsevat markkinoita. Myös Mikkelistä on oltu kiinnostuneita mutta liiketoimintamme ei ole myynnissä. On ilo nähdä, että lapseni osoittavat aitoa kiinnostusta jatkaa elokuvateatteribisnestä neljännessä polvessa. Perheyrityksemme on hyvässä kunnossa ja usko tulevaan on vahva.

Lisätiedot: Jarmo Kemppainen, Mikkelin Yrittäjät p. 0500 651070

Mika Luukkonen, Mika Luukkonen Oy p. 050 594 9500