Etusivu > Foretagens Abc > Utvecklande Av Verksamheten > Elektronisk Affarsverksamhet

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Datasekretess

Utred ursprunget av informationen och filen före användandet Ett meddelande, som har kommit från okänt ursprung kan innehålla ett virus eller vara förfalskat. Det som uppges vara avsändarens namn garanterar inget, inte heller det varför avsändaren presenterar sig. En upprätthållare, som ringer dig och frågar om dina koder, är ganska säkert en lurendrejare. Ett program skall du aldrig installera om du inte är säker på varifrån det kommer. En fil, vars ursprung du inte vet, skall du inte öppna åtminstone genom att ”klicka”. Och när du sänder något skall du berätta vad det är, och skicka aldrig bifogade filer, om du inte vet att de tas emot.

Kom ihåg att väggarna har öron – fler än du tror Var noggrann med vad du berättar om dig själv, dina nära och din organisation. Detta gäller både skrivande på Internet och talande i exempelvis bussen. Största delen av problem med datasekretess hänför sig till att någon hör vad som talas i grannbordet. Var också alltid på din vakt om någon frågar efter information som han inte har uppenbart behov av.

Lås din dörr och dator när du går annanstansEtt dataintrång kan lyckas skrattretande lätt. Någon kan promenera in och börja använda din dator. Se åtminstone till att inte allmänheten (alltså vem som helst) har fri tillgång till ditt arbetsrum, när du är borta. Använd kod för din skärm (”Screensaver”).

Använd koder som har också andra tecken är bokstäver, och håll dem hemliga. Kom ihåg att läckage av koder och deras enkla gissbarhet gör en stor del av datasekretessystemen tomma. Systemen som skall trygga också din datasekretess hjälper inte, om din kod är lätt at bryta eller t.o.m. att fiska.

Var inte nervös, och agera inte brådskande Om du hamnar i panik så förvärrar du bara situationen. Speciellt viktigt är det att man inte börjar sprida virus- eller andra varningar eller följa sådana råd om vilkas ursprung man inte är säker. Om din dator verkar vara alldeles störd, kan ett förhastat agerande förvärra saken. Sök hjälp i tid av specialister.

Ta allt nödvändigt tillvara innan skadan uppkommer Det borde finnas två, oberoende kopior av allt material, på diskett. Av allt verkligen viktigt material är det skäl att ha minst tre kopior, av vilka åtminstone ett i en fysiskt skyddad plats, helst i en annan byggnad.

Använd uppdaterade antivirusprogram och andra säkerhetsåtgärder Eftersom det hela tiden uppstår nya virus är det skäl att uppdatera antivirusprogrammet med åtminstone några månaders intervall och alltid om speciella säkerhetsrisker har uppkommit. Gör det klart för dig hur din organisation sköter dessa saker, skall du t.ex. själv sköta uppdateringen och hur. Även andra åtgärder som t.ex. en brandmur kan behövas.

Gör det klart för dig själv hur datasekretessen sköts på ditt företag Skapa regler om datasekretess. Fråga specialister om de råd du inte förstår och utred på förhand vem man skall kontakta om en skada har uppkommit. Om stora problem uppkommer är det mycket viktigt hur snabbt specialisterna kan komma åt att reda ut dem.

Lähde: Verkkokaveri, www.verkkokaveri.fi
Yrittäjiien kokemuksia tietotekniikka-asioista löytyy Verkkokaverin Pk-yrittäjän IT-kokemukset -tietopankista.