Etusivu > Foretagens Abc > Jag Foretagare

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Information om företagande för studerande

Pröva företagande

I Finland uppmuntrar man inte att pröva företagande. Handböckerna, som är riktade till de som vill bli företagare, påpekar företagandets svårigheter och dess krav. Man bör förhålla sig med allvar mot dessa varningar om man skall idka affärsverksamhet på heltid. Men om man vill pröva företagande som fritidssyssla, så kan man glömma flesta av dessa varningarna.

Genom att pröva företagande till exempel då man studerar får man beredskap på att idka företagande som huvudsyssla. Under studietiden fyller inte arbetet och familjen hela din tid. Man kan driva företagsverksamheten från studiebostadens arbetsbord. Som hobbybaserad företagare blir man kanske inte rik, men man får värdefull erfarenhet. Företagandets utmaningar lär man sig bäst via erfarenhet. Genom att pröva får man också reda på om man har de egenskaper som krävs av en företagare.

Det är inte ändå lek att pröva företagande. Innan man börjar måste man bekanta sig med handböcker som är riktade till nybörjare som företagare. De är oftast tunna broschyrer, där grundsakerna är framställda i en kompakt form. Från dem får man en bra bild om företagsverksamhet i praktiken. Dessa handböcker finns tillgängliga till exempel på skattebyråer, arbetskraftsbyråer och banker.

Affärsidé och pengar - nödvändighet

Äffärsidén är en förutsättning för företagandet. Den behöver ändå inte vara enastående för att vara bra. För en novis som företagare räcker det att äffärsidén är genomförbar. Då företaget är hobbybaserat måste äffärsidén fungera med ett litet eget kapital.

Helt utan pengar kan man inte driva affärsverksamhet. Det beror ändå mycket på affärsidén hur mycket pengar det behövs. Till exempel ett företag på programvaru-branschen behöver inte nödvändigtvis ett stort eget kapital för sin verksamhet. Det lönar sig på förhand att beräkna hur mycket pengar man är färdig att investera i företaget. Efter det bör man förbereda sig i att man aldrig mera ser sina pengar. På så sätt undgår man bli besviken och om företaget gör en liten vinst så kan man vara nöjd med sig själv.

Du skall vara beredd på överraskningar

En nybörjare som företagare måste vara beredd på överraskningar eftersom dessa förekommer. Man måste förhålla sig med reserv. Beräknade kostnader och bestämda tider lönar det sig att multiplicera med två så sparar man sig själv för många onödiga överraskningar. Om några överraskningar förekommer så är dom generellt glada. Med en omsorgsfull planering kommer man långt.

Det lönar sig att vara beredd för överraskningar med myndigheterna. Det finska systemet är inte alltid det företagarvänligaste. Man klarar sig dock med uthållighet och envishet både myndigheterna och krumelurerna gällande lagstiftning. Man måste bara orka ta reda på saker.

Handböckerna riktade till nybörjare som företagare täcker omfattande “bra att veta”- frågor med myndigheterna, bankerna och bokföring.

Beskattaren är helt en egen kapitel bland myndigheterna. Företagaren här troligtvis mest kontakter med beskattaren av alla myndigheter. Det borde ändå inte dyka upp oöverkomliga problem. Beskattningsbyrån och bokföraren kan vid behov hjälpa med beskattningsfrågor.

Övriga intressegrupper, som till exempel banken och bokföraren, är tjänstevilligare än myndigheterna. De kan ändå också förorsaka överraskningar. Därför lönar det sig att vända till dem redan före man grundar företaget.

Handböckerna riktade för nybörjare som företagare täcker väl umgänget med myndigheter, bank och bokförare. De lägger generellt inte alls märke till det centrala området i affärsverksamheten, marknadsföring. Oberoende på affärsidén spelar potentiella kundernas anträffning en central roll. Förutom handböcker gällande affärsverksamhet är det värt att bekanta sig med skrifter som handlar marknadsföring. Annars kan de framgå en stor överraskning. Även en experimenterande företagare klarar sig inte utan kunder.

Det är värt att pröva företagande

Det är värt att pröva företagande. Med några tusen marks investering och arbetsinsats får man en sådan praktisk erfarenhet av företagandet att det inte ens är möjligt att skaffa motsvarande teoretisk utbildning. Även om man inte har en tanke på att bli företagare på heltid när man börjar, så har man ändå bra utgångspunkt vid behov.


Mer information:

OP-gruppens guide för nya företagare

Suomen Uusyrityskeskukset

Beskattningsinformation till företagskunder