Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kasvukauden kynnyksellä

Suomen Yrittäjät valoi bensaa liekkeihin kannustaessaan jäsenyrityksiään harkitsemaan henkilökuntansa työttömyyskassan jäsenmaksun maksamista liitoista riippumattomaan työttömyyskassaan. Vapaus valita -kampanja närkästytti ammattiliittojen johtajia. Yrittäjiä arvosteltiin työttömyysturvan ja ammattiyhdistystoiminnan murentamisesta. Kalikka kalahti. Ei ole oikein, että ammattiliitto ja työttömyyskassa koplataan yhteen. Työntekijöillä on vapaus valita miten tärkeän työttömyysturvansa varmistavat.

Yrittäjät vaatii työmarkkinoiden uudistamista ja paikallisen sopimisen edistämistä. Nykyisen hallituksen pyrkimykset työmarkkinoiden uudistamiseen tukahtuvat kerta toisensa jälkeen työmarkkinajärjestöjen vastustukseen. Ay-liikkeestä on tullut ei-liike. Jotain suomalaisen työelämän uudistamistarpeesta kertoo se, että on vaikea löytää haastatteluun yrittäjiä, jotka kertoisivat kokemuksistaan antaessaan työntekijöilleen mainitun henkilöstöedun. Työnantajat pelkäävät työntekijäliittojen reaktioita.

Yrittäjien valtakunnallisen Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselytutkimuksen tulokset ovat hämäläisittäin karua luettavaa. Kanta-Hämeen kunnissa riittää yrittäjien näkemyksen mukaan tekemistä päätöksenteon nopeuttamisessa ja päätösten yrityslähtöisyyden kehittämisessä. Kuntien hankintaosaaminen ja pk-yritysten mahdollisuudet osallistua julkisiin ja pienhankintoihin ovat vastaajien mielestä kehittyneet entistä huonompaan suuntaan. Yrittäjillä ja kunnilla riittää yhteistä tekemistä, jotta tavoite Kanta-Hämeestä parhaiden yrittämisen olosuhteiden kehtona toteutuu. Utuinen tulevaisuus maakuntauudistuksen jälkeen ei tätä työtä helpota.

Siinä missä lämpö nousee työmarkkinarintamilla ja maakuntauudistus-markkinoilla, nousee se myös kesän lämpömittarissa. Kesä on lähtenyt liikkeelle kasvun merkeissä. Kasvua tavoitellaan niin pelloilla kuin liike-elämässä. Jäätelö- ja virvokekauppaan kesäsään ennusmerkit lupaavat hyvää. Matkailu- ja ravintola-alan suhdannebarometri tavoittelee siedettävää kesäistä lämpötilaa. Suhdannenäkymien saldoluku oli huhtikuussa tehdyn Suhdannebarometrin mukaan lukemissa +22. Paranevia suhdanteita seuraavalle puolelle vuodelle odotti 30 prosenttia vastaajista ja 8 prosenttia enteili tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla.

Nautitaan kesästä paikallisten tuotteiden ja palveluiden hellimänä. 

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Jouni Lehtonen
Jouni Lehtonen

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien viestintäpäällikkö ja Hämeen Yrityssanomien päätoimittaja.