Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kohtuudella nautittava

Olaus Petrin ohjeet 500 vuoden takaa evästävät tulkitsemaan lakia. Suomessa ne löytynevät edelleen kyseisten opusten alusta. ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan” on vahva eettinen ohjenuora, jonka maalaisjärki hyväksyy ja naiivius uskoo. Arjessa kansalaisten ja yritysten oikeussuoja käy vahvaa kädenvääntöä näiden tavoitteiden kanssa. Kuka nauttii ja kuinka vahvaa suojaa oikeudenloukkauksia vastaan? Miten arvotamme suojan tarvetta, kun niihin liittyvät intressit törmäävät?

Vihtiläinen kahvilan omistaja tuomittiin sakkoihin, koska oli murtovarasta kiinniottaessaan ampunut varoituslaukauksen ilmaan. Varkaat jäivät kiinni ja poliisin huomaan ehjinä, kiitos yrittäjän määrätietoisen toiminnan. Syyttäjän mukaan kiinni jääneillä varkailla oli perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa. Tuomioistuin jakoi tämän huolen ja päätti myös, että yrittäjän on maksettava korvauksia aiheuttamastaan pelosta varkaissa käyneille.

Pysäköintipaikoilla ovat yleistyneet kyltit, jossa todetaan sinun hyväksyvän sopimusehdot pysäköimällä kyseiselle parkkipaikalle. Sopimus syntyykin, mikäli kyltit ovat riittävän hyvin esillä. Sen sijaan vastaavanlainen lappu bensapumpulla ei riitä. Yrittäjä testasi sen turhauduttuaan pitkäkyntisten toistuviin vierailuihin. Kyltissä yrittäjä totesi henkilön varastaessaan suostuvan kuvansa julkaisemiseen.  Varas ei hyväksynyt sopimusta ja myös käräjäoikeus viittasi sille kintaalla. Rikollisen oikeus nuhteettomaan yksityisyyteen ei saa vaarantua teon seurauksena. Vorolle 1500 euroa korvauksia some-näkyvyyden tuomasta haitasta, yrittäjälle 4 000 euron sakot ja oikeudenkäyntikulut päälle.

Viranomaistoiminnassa vahinkoa kärsineen oikeussuoja on lähinnä hypoteettinen. Kyseessä ei ole mielipide vaan vuosikymmenen sitten Suvianna Hakalehto-Wainion väitöstutkimuksen tulos. Vahinkoa kärsineen tulisi käynnistää yksityisoikeudellinen prosessi valtiota tai kuntaa vastaan. Pitkät prosessit, merkittävät taloudelliset riskit ja viranomaistoiminnan asema vesittää yksityishenkilön oikeussuojaa. Linjaukset, joissa yksityisyyden ja rikosta tehdessä henkilökohtaisen koskettomuuden suoja, menevät rikoksen estämisen, selvittämisen ja omaisuuden suojan edelle, nostavat omaisuusrikoksia tehtailevat viranomaisten rinnalle. Työrauha turvataan ja oikeutta hakeva huomaa olevansa maksajan paikalla. 

@juhahaukka

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Hämeen Yrityssanomien pääkirjoituksena 29.11.2018

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Juha Haukka

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.