Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kynttilä pois vakan alta!

Taloutta ja työllisyyttä on vuoden alusta varjostanut korkeasuhdanteen taittuminen. Kansainvälisen toimintaympäristön epävarmuus on lisääntynyt ja viennin kasvu hidastunut. Työllisyys on vahvasti palveluiden ja kotimaisen kysynnän on varassa. 

Työllisyyden kasvua uhkaa mm. kilpailu osaavasta työvoimasta. Osaamispanostusten lisäys valtion budjetissa tulee tarpeeseen - olipa kyse korkeakoulujen resursseista, tutkimus- ja tuotekehityksestä tai ammatillisen koulutuksen opettajien lisäyksestä. 

Suomi ei pärjää hintoja polkemalla eikä massatuotannolla. Meidän on tehtävä asioita fiksummin ja nostettava työn tuottavuutta. Oleellista on, että saamme osaamisresurssit myös yritysten käyttöön.  

Yrityskentän oma aktiivisuus on tärkeää. Hämeen ammattikorkeakoulu on työelämälähtöiseen tutkimuksen näkökulmasta oiva kumppani. Ei kannata jäädä odottamaan, että korkeakoulusta otetaan yhteyttä juuri sinun yritykseesi, itsekin pitää olla aloitteellinen. 

Suomen kasvu perustuu osaamista ja innovaatioita luoviin aineettomiin investointeihin. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on yksittäisistä politiikkatoimista tehokkain tapa kasvattaa tuottavuutta ja mahdollisuuksia luoda työpaikkoja.  

Innovaatiot ovat myös erittäin keskeisessä roolissa Suomen hiilineutraalius 2035 -tavoitteen saavuttamisen kannalta.  

Budjetissa valtion tki-menot kääntyvät selvään kasvuun ensi vuonna ja ylittävät 2 miljardin euron rajan. Kertaluonteisista tulevaisuusinvestoinneista suurimmat kohdistuvat Business Finland -ekosysteemiin. 

Käänne on merkittävä, koska Suomen innovaatioinvestointien taso suhteessa kilpailijamaihin on romahtanut vuosituhannen alkuun verrattuna. Hallituksen tavoite tki-menojen kasvattamisesta 4 prosenttiin bkt:stä on olennainen ja tulee nostaa työllisyystavoitteen ohella luupin alle. Kyse ei ole vain valtion toimista, vaan myös yksityisten toimijoiden panostuksista.  

Suomen vahvuutta, korkeaa osaamista ei pidä piilottaa vakan alle. 

Kestävä kasvu edellyttää myös yleisesti kannustavaa investointi- ja sääntely-ympäristöä sekä toimivia markkinoita.  Investointien tukemisessa verotus on tärkeä väline esimerkkinä vaikkapa ns. tuplapoistomahdollisuuden toteuttaminen. 

 Tarja Filatov 
kansanedustaja 

Hämäläiset päättäjät kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Tarja Filatov

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen SDP:n kansanedustaja.