Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Onnistuuko tämä? Mistä minä sen tiedän?

Hieman kärjistäen on kaksi tapaa tehdä asioita. Kuvitellaan vaikkapa polkupyörä. Ensimmäisessä tavassa tutkitaan, tehdään kyselyitä, mietitään ja suunnitellaan perinpohjaisesti.

Sitten pikkuhiljaa aletaan rakentaa pienoismallia, tehdään sillä kokeita ja lopulta 3 vuoden päästä on täydelliseksi suunniteltu tuote ulkona. Sitten toivotaan, että asiakkaat tykkäävät siitä.

Toinen tapa on ensin tehdä aamulla pahvista oikean kokoiset pyörät, lähetetään iltapäivällä myyntimiesasiakkaille niiden kanssa ja pyydetään kommentteja. Rungon pahvimalli tulee huomenna ja naapurin risukasasta voidaan hakea tangonmalli. Sitten aletaan parantaa asiakkaan kommenttien mukaan.

Yrittäjä ei ole ollenkaan hassumpi termi, vaan se kuvaa oikein hyvin yrittäjän mentaliteettia. Ei yrittäjä usein ihan tarkkaan tiedä mihin ollaan menossa, vaan kokeillaan erilaisia juttuja ja jos ne toimivat, tehdään sitä. Jos ne eivät toimi, mitä sitten? Tehdään jotain muuta.

Janakkalan Yrittäjien uuni tuore hallitus ei ole ehtinyt edes jäähtymään valinnan jälkeen, kun ensimmäinen kokeilu pistettiin jo käyntiin.

Vuosikausia seudun yrittäjäjärjestöissä on pohdittu, että pitäisi joskus tehdä yhteistyötä koulutusasioissa. Jos kaikki järjestävät koulutuksia, joihin kaikki muutkin kutsutaan, kaikilla on moninkertainen määrä koulutuksia, joihin osallistua. Lisäksi on aina kivempaa, kun koulutuksessa on 20 ihmistä neljän sijaan.

Niinpä yhteistyötä lähdettiin polkaisemaan kasaan helpoimmalla tavalla: muutama ranskalainen viiva, mitä yhteistyö suurin piirtein voisi olla, tartutaan puhelimeen ja kysytään ensimmäiseltä, kiinnostaisiko tämmöinen. Sen jälkeen seuraava ja seuraava.

Yhtäkkiä kävikin niin, että aloituskokous on tulossa helmikuun alussa ja mukana on jo 13 organisaatiota.

Toimiiko se? Ei sitä kukaan voi edeltä käsin tietää, kokeillaan! Mitä jos se meneekin pieleen? No mitä sitten, opitaan! Sen jälkeen ainakin tiedetään mikä toimi ja mikä ei ja voidaan korjata kurssia. Parempi korjata vauhdissa kuin jäädä lähtötelineisiin miettimään. Kun yrittää, voi hyvällä tuurilla aina välillä onnistua. Jos ei onnistu, silloinkin tulee opittua. Se on yrittäjän työtä.

Tiivistelmä kolumnista, julkaistu Janakkalan Sanomissa 4.2.2021

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Juha Ketola Kauppavalmennus Oy
Juha Ketola Kauppavalmennus Oy Janakkalan Yrittäjät

CEO/Coach
Kauppavalmennus Oy

Janakkalan Yrittäjien hallituksen jäsen