Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pilkun varjossa

Kuinka iso on pilkku, jonka varjo peittää ihmisen? Uutisten numerot ja desimaalit irtaantuvat arjesta ja alkavat kertomaan omaa todellisuutta. Ihmisten hahmot niiden takana hämärtyvät ja poliittista debattia on helpompi käydä. Kantahämäläisessä arjessa oli joulukuussa 1 120 avointa työpaikkaa. Jokaista avointa työpaikkaa kohden oli 7 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä on paljon, heitä on vaan aivan liian paljon. Piste. Myös tekemätöntä työtä on paljon enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Piste.

Työllisyysaste on nousukauden siivittämänä tullut tarkastelun keskiöön. Hyvä niin, koska se kuvaa talouden elinvoimaisuutta paremmin kuin työttömyysaste. Kanta-Hämeen työllisyysaste on 74 %, eli pari prosenttiyksikköä enemmän kuin tyytyväisyyttä synnyttävä suomalainen keskiarvo. Todellisuudessa meillä edelleen on Pohjoismaiden alhaisin työllisyysaste. Sen pitäisi nousta lähemmäksi 80 prosenttia, mikäli haluamme säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Sen pitäisi olla yli 80, mikäli haluamme tarjota nuorillemme kehittyvän ja elinvoimaisen Suomen.

Työmarkkinoiden rakenteet pitävät työttömyyttä korkeana, eikä tilanne korjaudu edes suhdannekäyrien kiivetessä ylämäkeä. Työpaikka syntyy ainoastaan, jos sekä työn tarjoaminen että vastaanottaminen ovat kannattavaa. Lainsäädäntöä on kehitettävä näistä tavoitteista lähtien. Työllistämisen kynnys tulee olla matalampi ja sopimista työpaikoilla tulee lisätä. Yrittäjien tavoitteena ei ole työntekijän aseman heikentäminen. Maalina on parantaa suomalaisen työttömän mahdollisuuksia työmarkkinoiden dynamiikka lisäämällä.

Lainsäädäntö jättää lähes 80 % suomalaisista työnantajayrityksistä paikallisen sopimisen ulkopuolelle. Tulevaisuuden Suomessa sen tulee olla mahdollista ilman velvoitetta maksaa jäsenmaksuja työnantajaliittoon tai pakottaa työntekijöitä maksamaan jäsenmaksuja omaansa. Dynamiikka syntyy vaihtoehdoista, ei sääntelystä. Puretaan työllistämisen esteitä ja lisätään yritysten kykyä ja halua palkata lisää työvoimaa.

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Yrityssanomissa 14.2.2019.

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Juha Haukka

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.