Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Porttiteoria

Suomalaisen oikeuskäytännön myötä pysyvästi huono työsuoritus ei riitä irtisanomiseen. Entisen oikeusministerin ja kansallisen yrittäjyysstrategian selvitysmiehen Jussi Järventauksen mukaan työsuorituksen tulisi olla suorastaan kelvoton, että se olisi irtisanomisen peruste. Hänen mukaansa yrittäjille on syntynyt virherekrytoinneista ylimääräinen pelkokerroin ja työllistämisen kynnys on siksi korkea. Arvio osuu oikeaan.

Yrittäjien näkökulmasta nyt ollaan tekemässä linjausta palkkaamiseen liittyvästä riskistä ja sen jakautumisesta. Tällä hetkellä epäonnistunut rekrytointi on yrityksen ja työyhteisön yhdessä kantama taakka. Uudistus tasaisi riskiä niin, että osa siitä olisi myös työvelvoitteitaan rikkovalla tai epäasiallisesti käyttäytyvällä työntekijällä. Pienessä yrityksessä riski on suhteellisesti isompi, siksi sen madaltaminen vaikuttaisi myönteisesti työllistämiseen.

hallitukselle ei jää kuin yksi vaihtoehto…

Ammattiyhdistysliike näkee edessään porttiteorian. Hallituksen esitysluonnos on siemen, joka itäessään tartuttaisi koko työmarkkinakentän. Saavutettujen etujen menettäminen on kipeää, koska niihin liittyvien taistojen muistot elävät vahvoina. Aikaisempia uhrauksia ei haluta nähdä turhina. Paradoksaalisesti ammattiyhdistysliike on valmis uhraamaan huomisen mahdollisuudet. Ne ovat sivullisia uhreja, jotka ay-väki ohittaa kepein talouspoliittisin argumentein.

Valta ja voima vääntävät kättä kiistassa. Poliittiset lakot aiheuttavat yrityksille taloudellista vahinkoa ja kyseenalaistaa suomalaista parlamentaarista valmistelua. Työmarkkinanjärjestöt ovat osallistuneet uudistuksen valmisteluun sen lausuntovaiheessa. Hallitus on vuorostaan käyttänyt sille kuuluvaa valtaa ja on lausuntokierroksen jälkeen valmistellut esitystä laiksi. Hallituksen esitys ja sen käsittely eduskunnassa on demokraattinen prosessi, ei neuvottelu työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Suomalaisen demokratian kunnioituksen säilyttämiseksi hallitukselle ei jää kuin yksi vaihtoehto: se ei voi taipua uhkailun ja kiristyksen edessä. Näyttääkin siltä, että työllisyyden edistäminen jää taka-alalle ja näyttämölle nousevat periaatteet; kuka Suomessa säätää lakeja.

@JuhaHaukka

 kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Hämeen Yrityssanomien pääkirjoituksena 11.10.2018

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Juha Haukka

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.