Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tekoja, Tekoja!

Mitä sitä kaunistelemaan: yrittäjien luottamus poliitikkojen kykyyn ratkaista Suomen ongelmia on takuulla kärsinyt. Polttoainevero nousee, kotitalousvähennystä leikataan ja työllisyystekoja odotellaan turhaan.

Teot ovat paras - ja ainoa - keino palauttaa suomalaisten luottamus politiikkaan.

Yrittäjäjärjestöt ovat kiitettävästi tuottaneet ehdotuksia ja ideoita kansanedustajien käyttöön. Viimeisimpänä luin Suomen Yrittäjien 12 keinoa yksinyrittäjien aseman parantamiseen.

Ilman yrityksiä ei olisi työtä. Järjestelmä ei synnytä uusia ideoita ja niille rakentuvia työpaikkoja, sen tekevät ihmiset. Työ yrittäjämyönteisen Suomen hyväksi on kesken ja paljon on tekemättä.

Yrittäjiä kannattaisi kuunnella, sillä pienet ja keskisuuret yritykset ratkaisevat hallituksen työllisyystavoitteen onnistumisen. Me oppositiossa olemme esittäneet lukuisia keinoja ja luvanneet tukea vaikeitakin päätöksiä, jos vain niitä tulisi.

Hallituksen tulisi edistää paikallista sopimista, purkaa kannustinloukkuja, porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa, keventää työn ja yrittämisen verotusta, avata edelleen kilpailua ja uudistaa perhevapaat. Yrittäjien viesti oikeastaan toimialasta riippumatta on toive ennustettavuudesta. Poukkoilevat verot, uudet velvoitteet ja epävarmuus esimerkiksi luvituksessa estävät kovasti kaivattuja investointeja ja vievät työtä pois Suomesta.

Palkkaamisen kynnyksen madaltamisessa, yrittäjien sosiaaliturvan kehittämisessä ja byrokratian purkamisessa riittää vielä tekemistä.

Osaavan työvoiman saatavuus on yhä useammassa yrityksessä ongelma ja kasvun este. Koulutusta ja työelämää on tuotava edelleen lähemmäs toisiaan. Myös tutkimukseen ja kehittämiseen on pystyttävä investoimaan enemmän niin yrityksissä kuin korkeakouluissa.

Jatkan työtäni eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa. Siellä onneksi yrittäjien ääni kuuluu - kuuluuhan myös hallituksessa?

Hämäläiset päättäjät kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Sanni Grahn-Laasonen

kirjoittaja on forssalainen on kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja.