Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Viihdyttää ja kiihdyttää

Vaalit ovat vuoden suurin viihdetapahtuma. Yksinäiset ja huomiotta jääneet kohtaavat kuuntelijoita. Sorretuille ja raskautetuille tarjoillaan toivoa. Pienituloisille tulee lisää liksaa, kulttuuri ja opetus saavat määrärahoja ja vanhuksien hoitomitoitusta korotetaan. Toivottavasti kukaan ei kasvata itselleen kyynisyyden suojapanssaria, sillä vaalien esinäyttämöt tarjoavat parastaan draamasta komiikkaan. Meillä kaikilla on lupa viihtyä. Sallitaan myös mielensä pahoittajien piehtaroida tuntemuksissaan, niin kattaus on viimeistelyä vaille valmis.

Kiihtymisen ja viihtymisen rajapinta on häilyvä. Vaakakuppia heiluttelevat vaalikarjan luku- ja kansalaistaito. Populismi ja valetotuudet itävät niiden puutteesta median lannoittamana. Uutispäälliköt ovat päästäneet hymyn kare huulillaan painokoneisiin trumppimaisia juttuja. Yksi todistaa, että työikäisen väestön vähenemisellä ja tulevilla eläkemaksuilla ei ole yhteyttä. Toinen suoranaisen välttämättömyyden työllisyysasteen vähentämiseen.

Muutos on vaalikampanjoiden voimasana. Osa puolueista on kohdistanut muutostarpeen talous- ja yrittäjyyspolitiikkaan. Mikä tarkalleen ottaen viimeisen kahden vuoden kehityksessä on ollut huonoa ja mihin haluamme muutosta? Haluammeko heikentää työllisyyttä? Pitäisikö trendi nuorten osallisuuden parantumisesta katkaista? Tulisiko kestävyysvajetta tai absoluuttista köyhyyttä lisätä? Toivommeko yhtiöiden eriarvoista verokohtelua niiden oikeushenkilömuodon perusteella?

Tulevissa vaaleissa on ennätysmäärä yrittäjäehdokkaita. Yrittäjyys ei ole ideologinen valinta tai poliittinen kannanotto. Siksi yrittäjäehdokkaita löytyy kaikkein puolueiden väreissä. Yrittäjäjärjestö on laatinut hallituskauden mittaisen Kasva Suomi -tavoiteohjelman. Se tähtää nimensä mukaisesti talouden kehittymiseen kestävällä tavalla. Työn tekemisen ja yritteliäisyyden lisääminen on vastuullista politiikkaa, joka mahdollistaa kulttuurin, hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden rahoituksen. Vaalien jälkeen punnitaan Suomen tulevaa suuntaa. Pidämmekö talouden kasvu-uralla vai haluammeko palata nokittelun myötä taantuman tielle?

Hämeen Yrittäjien työntekijät ja luottamushenkilöt kirjoittavat yrittäjille tärkeistä asioista.

Juha Haukka

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.