Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjäkin on ihminen

Minulla on yrittäjävuosieni aikana ollut suuri ilo olla avuksi sadoille yrittäjille ympäri Suomen.  Kouluttaessani henkistä hyvinvointia, jaksamista ja mielenterveyden ylläpitoa matka on ollut minullekin hyvin avartava ja voimaannuttava.

Olen päässyt yrittäjien kanssa keskusteluissa vahvojen, mutta myös surullisten yrittäjätarinoiden äärelle. Valitettavan paljon yrittäjät ympärillämme voivat huonosti, ovat henkisen kestävyyden äärirajoilla. Koulutuksiini on hakeutunut uupuneita, masentuneita, mutta myöskin uutta nousua tekeviä, toipuneita yksinyrittäjiä, johtajia, isojenkin yritysten omistajia. Yhteistä heille on ollut kokemus äärirajoilta.

Miksi meidän yrittäjien täytyy olla jääräpäisen sitkeitä kestämään henkinen paine? Menemme läpi harmaan kiven, vaikka katkeamisen ennusmerkit ovat selvästi nähtävissä. Hyvä yrittäjä, johtaja, sinäkin olet ihminen ja kaikilla meillä on kestokykymme rajat. Ole kaukaa viisas ja huolehdi itsestäsi ennen kuin sinusta joudutaan huolehtimaan.

Ennaltaehkäisevä työterveydenhuolto on asia, johon yhteiskuntamme panostaa vahvasti tulevaisuudessa.  Vastuu hyvinvoinnistasi on kuitenkin vain sinulla. Oman hyvinvoinnin jokapäiväinen ylläpito on meille yhtä tärkeää, jos ei jopa tärkeämpää kuin menestyminen yritys- tai työelämässä.

Kun huolehdit liikunnastasi, terveellisestä ravinnosta ja riittävästä levosta sekä hyvistä asiakas- ja ihmissuhteista, et ole pelkästään yrittäjä - olet onnistuja. Erittäin tärkeää on myös pysähtyä oman hyvinvointinsa ympärille ja keskustella vertaistensa yrittäjien ja johtajien kanssa. Et ole yksin! Hyvinvoiva yrittäjä ja ihminen menestyy!

Hämeen Yrittäjien neuvontarenkaan ja yhteistyökumppaneiden asiantuntijat avaavat ajankohtaisia aiheita.

Yrjö Koskinen

Yrjö Koskinen on buustaaja ja mielenvalmentaja, jonka tavoitteena on parantaa yrittäjien hyvinvointia.