Etsi

Ryttylä pysyy elävänä yritysten avulla

Ryttylän vanha lasitehdas pitää sisällään yllätyksen. Tiloissa on yhteensä viitisenkymmentä vuokralaista, jos kaikki autopaikan vuokranneetkin otetaan lukuun.

Suuri osa tiloista onkin vuokrattu varastotiloiksi, mutta joukossa on myös useita toimivia yrityksiä. Niitä ovat muun muassa automaalaamo J.A.paint, Maaseudun huutokaupat, PJ Farm Oy, Top-NC ja Kovapaja Oy.

Lasitehtaan jälkeen tiloissa toimi Ryttylän muovi, jonka jälkeen tilat olivat puolustusvoimien käytössä. Puolustusvoimilta tilat siirtyivät yksityiseen omistukseen. Lasitehtaan vanhimmat osat ovat 1930-luvulta. Lahtisella on tarkoitus säilyttää ne entisellään ja palauttaa ulkoasua alkuperäistä vastaavaksi.

– Vanhoista piirustuksista katsoin, että valkoisessa tehtaan vanhassa osassa pitäisi olla pieniruutuiset, ruskeapokaiset ikkunat. Sellaisia nyt etsitään.

Lahtinen ehti hoitaa lasitehtaan tiloja pari vuotta ja oli mukana muuttamassa lämmitysjärjestelmää öljystä hakkeelle. Hän osti tehtaan yksityishenkilönä edelliseltä omistajalta vuosi sitten, kun arveli niille olevan kysyntää enemmänkin.

– Tänne on muuttanut yrityksiä Oitista, Riihimäeltä, Turengista ja Hämeenlinnasta. Muun muassa Helolla on kiuasvarasto ja helsinkiläinen bussifirma säilyttää pikkubussejaan täällä, luettelee tilat omistava Heikki Lahtinen, Hämeen rakennus- ja saneerauksen yrittäjä.

– Yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä tiloihin. Jotkut ovat jopa sanoneet, että eivät enää pois muuta, jos ei ole pakko.

Ryttyläläisellä Lahtisella on tarkoituksena pitää kylä elävänä yritystoimintaa mahdollistamalla. Toiveissa olisi saada kunta mukaan yhteistyöhön ja tehtaalle kyltti, jossa kaikkien yrittäjien nimet olisivat näkyvillä.

– Toistaiseksi yhteistyö on jäänyt puheen asteelle.

 

Hämeen Yritysviestintä Oy / SM