Etsi

Koulutus

Työelämään tutustuminen oli vähällä peruuntua

Kaksi tet-jaksoa syksyn aikana on liian paljon, huomattiin Ahveniston yläkoulussa. Oppilailla loppui motivaatio harjoittelupaikkojen etsimiseen.

Ahveniston yläkoulussa tet-viikko oli vähällä peruuntua. Syynä oli se, että liian pieni osa ysiluokkalaisista oli hankkinut paikan. Vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut. 

Ahveniston koulun opinto-ohjaajan Pekka Järvisen käsityksen mukaan harjoittelu ei ehkä ollut oppilaille kovin tärkeä juttu ja tet-viikot olivat liian lähellä toisiaan.

– Minun käsitykseni asiasta on, etteivät oppilaat kokeneet asiaa kovin tärkeäksi. Kaikille on annettu vinkkejä siitä, miten paikan voisi löytää. Onkohan niin, että koulussa on helpompi olla kuin tetissä? Näinhän sen ei tietenkään pitäisi mennä, miettii Pekka Järvinen.

– Ensi vuonna jaksojen välin tulisi olla pidempi, nyt tet-jaksot olivat ehkä liian lähellä toisiaan. Tettiä voisi myös kehittää uuteen suuntaan, mutta siihen tarvitaan yritysmaailman edustajia mukaan, hän pohtii.

Osa oppilaista löysi itse harjoittelupaikan. Muun muassa Juuso Pakkanen ja Jasper Virtanen kiersivät yrityksissä kyselemässä tet-paikkoja. He saivat tet-harjoittelupaikan Puuilosta. Puuilossa heidän työtehtäviään ovat olleet erilaisten tavaroiden pakkaaminen ja lavojen purkaminen. Heidän mielestä työpaikka on kiva ja he voisivat hakea kesätöitäkin sieltä. 

Aikaisemmin Jasper ja Juuso olivat harjoittelussa päiväkodissa, Prismassa ja Kirja & ideassa. He löysivät osan paikoista tet-torista ja osan kavereiden kautta.

– Puuilossa on ollut tosi mukavia päiviä, ja sitten vähän tylsempiä päiviä. Ihan paras työpaikka oli päiväkoti, pojat kertoivat.

Teksti: Yaroslav Ishanov.
Kirjoittaja on Ahveniston koulun 9D-luokan oppilas, joka on työelämään tutustumisjaksolla Hämeen Yrittäjien toimistolla.

Tekstiä editoitu 30.11.2016 kello 21.20 ja 1.12.2016 kello 9.40.