Etsi

Koulutus

Yaro ei pelkää haasteita

Tet-harjoittelupaikka Hämeen Yrittäjissä tarjoaa mahdollisuuden kirjoittaa juttuja Hämeen Yrittäjien verkkolehteen. Kuusi vuotta Suomessa asunut Yaroslav Ishanov ei pelännyt ottaa haastetta vastaan.

Ahveniston yläkoulun 9D-luokan oppilas Yaroslav Ishanov eli Yaro muutti perheensä kanssa Suomeen kuusi vuotta sitten Venäjältä. Tuolloin hän ei puhunut vielä sanaakaan suomea. Tänä syksynä hän kysyi harjoittelupaikkaa Hämeen Yrittäjien toimistolta, jossa on tet-harjoittelijoille tarjolla lähinnä kirjoitustehtäviä.

– Aion mennä lukioon yläkoulun jälkeen. Lukiossa joutuu tekemään paljon kirjoitustehtäviä. Ajattelin, että miksipä en voisi aloittaa harjoittelua nyt, hän sanoo.

Tet-paikka osoittautui juuri sellaiseksi kuin Yaro oli ajatellutkin. Hän kertoo oppineensa käyttämään uudempia Office-ohjelmia sekä Exceliä, jota hän ei ole aiemmin käyttänyt. Osa tehtävistä osoittautui Yaroslavin mukaan pitkäkestoisiksi.

– Opin myös valokuvaamaan ja tekemään haastattelun, hän kertoo.

Tärkein läksy koskee ehkä kuitenkin journalismin etiikkaa. Yaro haastatteli luokkatovereitaan juttuun, jonka aiheena oli Ahveniston koulun toinen tet-harjoittelujakso. Jakso oli vaarassa peruuntua, kun nuoret eivät löytäneet harjoittelupaikkoja. Loppujen lopuksi 139 oppilaasta 100 sai harjoittelupaikan ja vain pieni osa jäi kouluun.

Nopeasti tehdyssä haastattelussa ilmeni julkaisun jälkeen virheitä, jonka vuoksi yksi haastateltavista pahoitti mielensä. Hämeen Yrityssanomien toimittajien kanssa käytiin läpi journalismin eettisiä sääntöjä ja keskusteltiin siitä, että ennen julkaisua haastateltavalla on oikeus tarkistaa omat lausuntonsa valmiista jutusta.

Yaro sai tietää Hämeen Yrittäjien työelämään tutustumispaikasta tet-torilta. Hän ihmettelee, ettei useampi luokkatovereista käyttänyt tet-toria paikan etsimiseen.

– Syynä voi olla se, että joistakin yrityksistä ei kuulunut mitään vastausta sähköpostiin. Joidenkin yritysten yhteystiedot saattavat olla vanhentuneitakin, hän arvelee.

Yaro pelaa pesäpalloa Hämeenlinnan Paukussa, harrastaa ammuntaa ja viulunsoittoa. Hän aikoo hakea kevään yhteishaussa Hämeenlinnan Lyseon lukioon ja yrittäjälinjalle. Hän kertoo todistuksen keskiarvon olevan sopiva ja hän uskoo selviävänsä myös luovuustestistä, joka linjalle pyrkiville pidetään.

– En vielä tiedä minkä alan yrittäjäksi haluan, hän toteaa.

 

Hämeen Yritysviestintä, SM