Etsi

Talous

OmaVero on uusi palvelu yrityksen verojen hoitamiseen

Verohallinnon uusi palvelu OmaVero korvaa nykyisen Verotili-palvelun vuodenvaihteessa. OmaVerossa voi muun muassa ilmoittaa ja maksaa oma-aloitteiset verot. Palveluun kirjautuminen edellyttää tunnistautumista.

Yritykset tarvitsevat siihen yleensä Katso-tunnisteen, sillä vain henkilöasiakkaat ja yksityiset elinkeinonharjoittajat voivat kirjautua verkkopankkitunnisteilla.

Katso-tunniste on siis yrityksen avain OmaVeroon, mutta myös asianhoitajan, kuten tilitoimiston, valtuuttamiseen. Jos tunnisteita ja valtuutuksia on jo käytössä, toimivat
ne myös OmaVerossa, uusia ei tarvitse hakea.

Katso-tunniste kannattaa ehdottomasti olla yrittäjällä itsellään, vaikka tilitoimisto hoitaisikin ilmoitukset. OmaVerossa kun on nähtävillä esimerkiksi oma-aloitteisten
verojen saldo ja yhteenveto kuukausittain.

Palvelun kautta voi myös maksaa verot, ja sieltä löytyy myös maksamisessa tarvittava viitenumero. Lisäksi palvelu muistuttaa tulevista määräajoista ja kertoo, jos jokin asia on jäänyt hoitamatta. Palvelu tulee lähivuosina laajenemaan siten, että se kokoaa yhteen nykyisistä Verohallinnon sähköisistä palveluista ainakin keskeisimmät, joita yrittäjä tarvitsee.

Uutta jo ensi vuoden alusta on se, että OmaVerosta löytyvät Verohallinnon yritykselle lähettämät kirjeet ja selvityspyynnöt – ei tosin vielä kaikki, aluksi muun muassa oma-aloitteisiin veroihin liittyvät. Samat kirjeet tulevat ainakin toistaiseksi myös paperipostina.

Täysin uutta on kuitenkin se, että OmaVeroon tulleisiin selvityspyyntöihin voi myös vastata palvelun kautta eli sähköisesti. Tätä ovat toivoneet varsinkin tilitoimistot, joille yrittäjät ovat
tähän saakka joutuneet kiikuttamaan postitse saapuneita kirjeitä. Selvityspyyntöihin voi yrityksen OmaVerossa vastata joko yrittäjä itse tai kirjanpitäjä, jos hänellä on siihen valtuudet.

Oma-aloitteiset verot maksetaan ja ilmoitetaan verokauden mukaisesti, joka on lähtökohtaisesti kalenterikuukausi. Vuoden 2017 alusta yhä useampi voi valita verokaudekseen neljänneskalenterivuoden tai kalenterivuoden.

Raja määritellään kirjanpitolaissa tarkoitetun kalenterivuoden liikevaihdon tai sitä vastaavan tuoton mukaan. Neljänneskalenterivuosimenettelyn yläraja nostetaan nykyisestä 50 000 eurosta 100 000 euroon. Vastaavasti arvonlisäverotuksessa sovellettavaan kalenterivuosimenettelyyn oikeuttavaa ylärajaa korotetaan nykyisestä 25 000 eurosta 30 000 euroon. Näihin pidennettyihin verokausiin voi hakeutua ensi vuoden alussa.

Hämeen Yrityssanomat