18.10.2018 klo 09:51
Uutinen

Ravipikkujouluihin ei tarvitse pukeutua pilkkihaalariin

Yksi tärkeimmistä asioista, mikä ensimmäistä kertaa raveihin tuleville täytyy selvittää, on pukeutuminen. Monella on mielikuva pakkasessa värjöttelemisestä, vaikka totuus on täysin toisenlainen.

Forssan Pilvenmäen raviradalla on kautta aikojen vietetty pikkujouluraveja. Pitkän aikaa pikkujouluravit oli raviväen tapahtuma. Viimeiset kolme vuotta pikkujouluravien ohjelmaa on suunnattu yritysten, yhdistysten ja kaveriporukoiden tapahtumaksi.

– Pikkujouluravit on kuitenkin normaalin ravikalenterin mukainen kilpailutapahtuma, joten hevosväki on aina kiinni varikolla hevosten hoitamisessa. Siinä tahtoo mennä sen verran myöhään, että harva jaksaa enää ravien päälle tulla ravintolaan nauttimaan ohjelmasta, Pilvenmäen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo.

Ravintola aukeaa viideltä iltapäivällä, ja ravit tuntia myöhemmin. Yleisöllä on mahdollisuus päästä esimerkiksi käymään ravivarikolla. Raviradalla on raviemäntiä, jotka vievät tilauksesta vähintään 10 hengen ryhmiä tapaamaan hevosia ja ohjastajia. Käyntiin saattaa liittyä leikkimielistä kilpailua, jonka voittaja pääsee tandemravikärryjen tai lähtöauton kyytiin.

– Kyytiinlähtijälle meillä on varattuna vaatteet kenkiä myöten, ettei tarvitse korkkareissa lähteä ravikärryn kyytiin, Hirvonen lupaa.

Pikkujouluraveissa on tarjolla jouluruokaa, joka valmistetaan lähituottajien tuotteista. Radalla pikkujouluteema saattaa näkyä punaisina nuttuina, hevosilla voi olla sarvia tai tonttulakkeja, mutta kilpailu otetaan tavanomaisella vakavuudella. Ravien päätyttyä alkaa jälkipelit ja ohjelma ravintolassa. Yleisöllä on raviradalle hyvä näkymä Ravintola Valtikasta. Hirvonen naurahtaa, että yleisin kysymys ennen pikkujouluraveja on kysymys pukeutumisesta.

– Meille täällä on itsestään selvää, että raviravintolassa on lämmintä, sieltä on hyvä näköala raviradalle, on baaritiski ja vessat lähellä. Tietysti jos lähdetään ulkona käymään, täytyy olla juhlavaateiden päälle olla lämmintä vaatetusta.

Varikkokäyntejä on tarjolla kaikkien muidenkin ravien yhteydessä. Lisäksi järjestetään hevosen osaomistajille omia, vastaavia tapahtumia. Raviradalla on myös oma hevonen, jonka osaomistajaksi kuka tahansa voi päästä sadan euron osuudella.

– Varikkokäynneillä haluamme tutustuttaa yleisöä kilpailutoimintaan ja siihen, miten hyvin hevosten hyvinvoinnista huolehditaan. Moni ensikertalainen on yllättynyt, kun kuulee että hevosille on omat hierojat, niitä käytetään suolahuoneissa ja kävelytetään vesikävelymatolla, Hirvonen kertoo.

Pikkujouluravit ovat tänä vuonna marraskuun lopussa, ja moni ravitunnelmaan tykästynyt ryhmä onkin jo ilmoittanut varaavansa paikat tänäkin vuonna raveihin. Hirvosen mukaan isommat ryhmät varaavat paikkansa varhaisessa vaiheessa, pienemmät ryhmät saattavat kysellä vielä samalla viikolla paikkoja.

– Pikkujouluravien ajankohta määräytyy Suomen muiden ravien mukaan, joten sen ajankohta on ainakin noin vuoden verran etukäteen tiedossa. Meillä tosin on avoimet ovet, yksittäisiä ravivieraita tulee ihan ilman varaustakin. Sen vuoksi paikkojen varaamisessakin voimme joustaa hieman, Hirvonen kertoo.