Etsi

Yrittäjyys
Tiedote

Yrityksen tärkein voimavara on taitava ja luotettava henkilökunta

Riihimäen vuoden yrittäjänä on palkittu Riihimäen Ritema Oy:n yrittäjät Juha ja Erja Eiro. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Riihimäen Yrittäjät luovuttivat palkinnon Riihimäen yrittäjäjuhlassa lauantai-iltana.

Juha Eiro ryhtyi yrittäjäksi 22-vuotiaana vuonna 1997. Jo entuudestaan tutun yrittäjän, Seppo Taskisen kanssa perustetiin Riihimäen Ritema Oy. Liikeideana oli tehdä pulverimaalausta.

- Tosin päivääkään emme ole tehneet pelkästään maalaustöitä, Juha Eiro kertoo. Yhdessä he edustivat hullua nuoruuden rohkeutta ja toisaalta pitkän työuran tuomaa kokemusta. Yritys lähti heti tavoittelemaan rohkeaa kasvua. Juhan vaimo Erja Eiro tuli mukaan yritykseen muutama vuosi sitten, kun Seppo Taskinen jäi ansaituille eläkepäiville. Hän toimii hallintojohtajana.

- Seppo opasti minut työhön täällä. Eri taustasta tulevana tein kysymyksiä, jotka avasivat silmiä yrityksessä, hän kertoo.

Ritema tekee metallituotteiden alihankintaa esimerkiksi hyötyajoneuvojen valmistajille. Tuotteilla on voittopuolisesti korkea jalostusaste. Ne ovat tyypillisesti ohutlevystä laserleikattuja, pintakäsiteltyjä ja kokoonpanoa vaativia osia.

- Asiakkaillamme on kovat laatuvaatimukset. Tekemisen tulee olla kurinalaista. Se tarjoaa mielenkiintoiseen haasteen. Tämä tarkoittaa, että tavoitteena on 100 prosentin toimitusvarmuus, reklamaatioita ei tule, ei laadusta eikä toimituksista, Juha selittää.

Laatu varmistetaan varautumalla ja ennakoimalla. Asiat ovat todennettuja, sertifioituja ja henkilökunta perehdytetään työhön sekä laatu- ja ympäristöasioihin huolella. Tärkein voimavara on taitava ja luotettava henkilökunta.

Riihimäen Ritema joutuu kamppailemaan työvoimapulan kanssa. Työntekijöitä koulutetaan itse.

- Otamme väkeä isolla haavilla sisään ja koulutamme. Meille kuuden kuukauden koeaika on erittäin tärkeä. Siinä ajassa puolin ja toisin nähdään, onko työntekijä sopiva tehtävään.

Nykyinen työmarkkinatilanne tuo epävarmuutta yrityksen toimintaan ja kehittämiseen. Esimerkiksi alalla on ollut syksyn aikana voimassa ylityökielto.

- Työrauha on iso asia. Meillä ratkaisut asioihin on löydetty henkilökunnan kanssa neuvottelemalla. Esimerkiksi kilpailukykysopimuksen mukaisen työajan pidennyksen järjestelyyn ratkaisu tuli työntekijöiltä. Perjantaiset henkilökunnan viikkopalaverit järjestetään tällä kiky-ajalla, Juha Eiro kertoo.

Viimeksi yrityksessä on investoitu kuitulasertekniikkaan ja hankittu 1 600 neliömetriä lisää toimitilaa naapurista. Myös toimiston henkilöstöön on panostettu. Tavoitteena on, että yrityksen arki pyörii myös ilman yrittäjiä.

- Tämä vapauttaa aikaa toiminnan kehittämiseen ja yrityksen kasvattamiseen, Juha sanoo.

Yksi harppaus kasvuun on kesällä startannut yhteistyö Alcol Technicsin kautta. Suomalaiseen Algol-konserniin kuuluva yritys tuo maahan muun muassa istuimia suomalaisille työkonevalmistajille. Riihimäellä hoidetaan niiden varastointi ja jatkologistiikka. Istuimet tulevat perusvalmiina. Ritemalla niihin tehdään tarvittavat muutostyöt, esimerkiksi asennetaan istuinlämmitin ja turvavyöt.

Kokonaisuudessaan yhtiön näkymät ovat hyvät ja tilauskanta on vahva. Eirojen mukaan tälle vuodelle on tulossa noin 15 prosentin liikevaihdon kasvu.

Faktaa

Riihimäen Ritema Oy

  • Yrittäjät: Erja ja Juha Eiro
  • Perustettu: 1997
  • Työntekijöitä: 41
  • Liikevaihto: 3,8 M€
  • Toimiala: Metalliteollisuus
  • Markkina-alue: Kotimaa ja Eurooppa
  • Muuta: Riihimäen vuoden yrittäjä 2018.

Lisätiedot: www.ritema.fi