Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys
Tiedote

Inkalan Kartanossa katetaan tarjolle maistuvia makuja ja kokouselämyksiä

Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä on palkittu Inkalan Kartano Oy:n yrittäjä Leila Ylitalo. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Vanajanlinnassa järjestetyssä Hämeenlinnan yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana.

Inkalan Kartanon emäntä Leila Ylitalo on ollut 32 vuotta matkailuyrittäjänä. Hänen kokemuksensa mukaan menestyminen vaatii puurtamista ja uudistavaa otetta, asiakkaan pitää saada vähän enemmän kuin hän olettaa.

Vakituisia työntekijöitä yrittäjän itsensä lisäksi on kolme: kokki, matkailutyöntekijä ja talonmies. Lisäksi yritys työllistää lukuisan joukon sesonkityöntekijöitä, extraajia ja harjoittelijoita.

- Olen ylpeä, että pystyn työllistämään ihmisiä, Leila Ylitalo toteaa.

Kokouspalveluiden lisäksi Inkala tuottaa juhla- ja ruokaelämyksiä. Leila Ylitalo listaa menestyksen eväiksi hyvä palvelun ja paikallisista raaka-aineista valmistetun maukkaan ruoan. Lisäksi tilojen pitää olla toimivat, sellaiset joihin asiakkaan on helppo tulla.

Leila Ylitalo haluaa käyttää mahdollisimman paljon lähituottajien tuotteita ja oman kylän palveluja. Läheiseltä puutarhalta hankitaan kukat ja kasvikset. Metsämarjat, sienet ja riista tulevat lähimetsistä. Todisteena tästä kesken haastattelun salin ikkunasta näkyy puutarhassa käyskentelemässä kauris.

- Tuolla juoksee lähiruokaa, Inkalan emäntä naurahtaa.

Ruokatarjoiluissa näkyy vahvasti Leilan käsiala. Hänellä on emäntänä vastuu uudistaa myös keittiön antimia. Ruokaa valmistetaan vallitsevien trendien mukaan. Nyt on pinnalla vegaani- ja kasvisruoka. Niiden määrää on tarjoiluissa lisätty.

Panostuksesta hyvään lähiruokaan kertoo myös viime vuonna Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Inkalan Kartanolle myöntämä tunnustus Hämeen maistuvimman ruokaelämyksen tuottajana.

Inkalan Kartano on tilausravintola, mutta sesongin ulkopuolella järjestetään kaikille avoimia tilaisuuksia, kuten suosittuja teemaruokailuja. Joulu- ja Äitienpäivälounaat ovat olleet perinteenä jo pitkään, isänpäivän aattona tarjottava päivällinen on uudempi tulokas. Teemapäivällisiä järjestetään sadonkorjuujuhlan merkeissä, talon historiasta ammentaen merikapteenin hengessä tai riistateemalla.

Inkalan matkailutoiminta alkoi vähitellen maatalouden sivuelinkeinona. Leila Ylitalo alkoi järjestää tilalla kartanoretkien lounaita ja teatteripäivällisiä. Toiminta laajeni vuosien myötä juhlien järjestämiseen, retkiryhmien vierailuihin ja huolenpitoon kokousasiakkaista. Nyt Inkalan Kartanossa käy vuosittain noin 8 000 vierasta. Alajärven rannalla oleva suuri, pian 50-vuotias savusauna lämpiää vuoden mittaan 100 kertaa, keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

- Huomasin, että vieraat olivat tyytyväisiä tarjontaan ja tiloihimme. Ja tämä oli sellaista työtä, mistä seurallisena ja toimeliaana ihmisenä pidin paljon, Ylitalo muistelee tuntojaan yrittäjäuransa alkutaipaleelta.

1990-luvun alun laman seurauksena syntyi jotain hyvääkin. Yrittäjä kertoo, että synkkyyteen haluttiin iloa isoilla perhe- ja sukujuhlilla.

- Lama teki sen, että alettiin järjestää isoja kesähäitä. Meillä oli parhaimmillaan 15 häät kesässä, hän muistelee.

Viimeisin lama kymmenen vuotta sitten toi tullessaan ihmisten innokkuuden juhlia täysiä vuosikymmeniään.

Faktaa

Inkalan Kartano Oy, Hattula

  • Yrittäjä: Leila Ylitalo
  • Perustettu: 1986, osakeyhtiöksi 2007
  • Työntekijöitä: 4, lisäksi kausityöntekijöitä ja extraajia
  • Liikevaihto: 422 000 €
  • Toimiala: Matkailu
  • Palkintoja: Hämeenlinnan vuoden yrittäjä 2018, Hämeen maistuvin ruokaelämys 2017

Lisätiedot: www.inkalankartano.fi