4.3.2019 klo 15:40
Uutinen

Forssassa tavoitteena 100 uutta startup-yritystä tai yritysideaa

Forssan kaupunkiseudulla käynnistetään kiertotalouden buustausta. Uudella kiihdyttämökonseptilla on tarkoitus tuottaa 100 uutta start up -yritystä tai yritysideaa vuoteen 2021 mennessä.

Kiertotalous on nostettu uuden seudullisen elinvoimaohjelman yhdeksi kärjeksi. Forssa oli pitkään kiertotalouden osaamisen ja toteuttamisen kärjessä Suomessa ja koko maailmassa. Seudulla on edelleen globaalissa mittakaavassa ainutlaatuinen kiertotalouskokonaisuus, jossa on mukana kymmeniä isoja toimijoita alkutuotannosta teollisuuteen ja biotalouteen.

– Osaamiseen, kehittämiseen ja ennen kaikkea kaiken tietotaitomme esille nostamiseen tarvitaan nyt uusi vaihde. Forssan kaupunkiseutu on nostettava takaisin Suomen ykkösalueeksi bio- ja kiertotaloudessa, toteaa Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen.

Forssan kaupunkiseudulla on erinomaiset mahdollisuudet kehittää edelleen korkealle noteerattua bio- ja kiertotalouteen liittyvää yritys-, koulutus- ja tutkimustoimintaansa.

– Meillä on alkamassa muun muassa aivan uusi kiihdyttämökonsepti, jolla tehdään 100 uutta start up -yritystä tai yritysideaa vuoteen 2021 mennessä. Se tarkoittaa, että yritysten, tutkimuslaitosten ja oppilaitosten yhteisellä osaamisella sivuvirroista innovoidaan aktiivisesti uutta bisnestä.

Opiskelijat lisäävät kansainvälisyyttä

Eurooppalaisessa biotaloudessa suurin työllistäjä on maatalous. Globaalin biotalouden työpaikkojen oletetaan kasvavan ainakin bioenergian, biomassan tuotannon ja biokemikaalien tuotannon aloilla.

– Kansainvälisyys on menestyksen avaintekijä. Osaamisellemme on kysyntää erityisesti oman maamme rajojen ulkopuolella, Jokinen sanoo.

Kansainvälisyys kasvaa erityisesti opiskelijatuonnin ansiosta. Hämeen ammattikorkeakoulu käynnistää Forssassa englanninkielisen, kansainvälisen kiertotalouskoulutuksen vuoden 2020 alusta.

– Forssa tekee parhaillaan aktiivisesti työtä yhdessä Hamkin kanssa kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoimisessa. Avauksia on tehty jo Vietnamissa ja Intiassa.

Ratasmäessä valmista infraa ja verkostoa

Forssan järkivihreään strategiaan kuuluu Ratasmäen ja Kiimassuon alueilla sijaitsevan Envitech-alueen kehittäminen. Alueella toimii jo useita ympäristöalan yrityksiä, joiden rinnalle houkutellaan uusia toimijoita täydentämään ekosysteemiä.

– Alueelle sopivat hyvin toimijat, jotka vaativat suuria alueita, hyvää ja turvattua energian- ja sähkön saantia ja mahdollisuutta alueelliseen resurssiviisaaseen energian tuotantoon. Toimijat saavat myös synergiaetua toisistaan, Maria Jokinen kertoo.

Envitech-alue on osaltaan loistava esimerkki tehokkaasta ja onnistuneesta kiertotalousmallista, joka on ekologisesti kestävä, vähähiilinen ja energiaa tehokkaasti hyödyntävä kokonaisuus.