10.4.2019 klo 13:33
Uutinen

Matkailu tuo Suomeen isot rahat

Suomen matkailulla menee lujaa. Matkailu on kolmanneksi suurin palveluviennin ala ja siitä on tulossa yksi Suomen talouden tukipilareista.

Ulkomaiset matkailijat tekivät viime vuonna ennätykselliset 8,5 miljoonaa matkaa Suomeen. Suomen tunnettuuden paraneminen matkailumaana on houkutellut myös ensimmäistä kertaa maassa käyviä, joiden määrä kasvoi 15 prosenttia. Suurin kasvu Suomeen suuntautuvasta matkailusta tuli EU-alueelta.

Business Finlandin matkailua edistävän Visit Finland -yksikön teettämästä matkailijatutkimuksesta selviää, että vuonna 2018 ulkomailla asuvat tekivät yhteensä 8,5 miljoonaa matkaa Suomeen, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Lähialueilta, Venäjältä (35 %), Virosta (10 %) ja Ruotsista (9 %) tehtiin yli puolet Suomeen suuntautuneista matkoista. Suomi on matkan pääkohde yli 80 prosentille matkailijoista, 35 prosenttia Suomessa käyneistä kävi myös muissa maissa ja luku on kasvamassa. Kiertomatkailu on yleistynyt etenkin kiinalaisilla ja japanilaisilla.

Matkailijat käyttivät rahaa aiempaa enemmän majoituksiin, ravintoloihin ja erilaisiin palveluihin. Ulkomailta saapuneet matkailijat käyttivät Suomessa 3,1 miljardia euroa vuonna 2018, mikä on noin 40 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kiinalaiset matkailijat käyttivät eniten rahaa vierailua kohden, noin 910 euroa.

– Tilastokeskuksen tekemän matkailutilinpidon mukaan Suomen matkailuvienti on arvoltaan 4,6 miljardia euroa, kun huomioidaan kansainvälisestä matkustajaliikenteestä Suomen saama vientitulo. Matkailuteollisuuden osuus Suomen BKT:sta on jo 2,6 prosenttia ja siksi matkailumarkkinoinnin tukemiseen on panostettava yhä vahvemmin jatkossa, Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen kertoo.

Suomen vetovoima koostuu monista tekijöistä

Suomen matkailullinen vetovoima koostuu monista tekijöistä, joista puhdas luonto on perinteisesti ollut tunnetuin. Erityisesti urbaanit nuoret matkailijat ovat kulttuuripainotteisia ja esimerkiksi japanilaisia motivoi yhä enenevässä määrin ostosmatkailu.

– Vetovoimatekijöitä yhdistää aitous. Puhdas, lähellä oleva luonto ja suomalainen kulttuuri ovat tärkeitä elementtejä. Visit Finlandin tämän vuoden kansainvälinen markkinointikampanja Rent a Finn vastaa juuri tähän suosittuun ”live like a local” -ilmiöön, Virkkunen jatkaa.

Matkailualan kehittyminen näkyy myös matkailijoiden tyytyväisyydessä ja kasvaneessa suositteluvalmiudessa. Erityisesti lomamatkailijoiden keskuudessa Suomen suositteluhalukkuus on kasvanut.

Matkailijan ostopolku on lyhytjänteisempi

Matkailumarkkina muuttumassa myös perinteisestä ryhmämatkanjärjestäjätoiminnasta omatoimimatkailuun. Matkanjärjestäjien suhteellinen rooli globaalissa markkinointiviestinnässä kapenee.

– Tähän asti matkailualalla on pärjätty kohdennetulla btob-markkinoinnilla. Nyt tarvitaan lisää resursseja palvelemaan laajempaa ja sirpaleisempaa asiakaskuntaa sekä uusia vaikuttamisen keinoja, jotta pystytään puhutella kasvavaa omatoimimatkailun kohderyhmää, Virkkunen toteaa.

Kuluttajamarkkinoilla toimittaessa kuluttajaymmärryksen tarve korostuu ja digitalisaatio on elinehto, sillä yksittäisen matkailijan ostopolku on lyhytjänteisempi. Uusi matkailubusiness on nopealiikkeisempi, ja perustuu vertaisarviointiin.

Lähde: Visit Finland matkailijatutkimus 2018 (Tutkimus- ja analysointikeskus TAK oy)