Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys
Tiedote

Kärkäiset käyvät marjakauppaa Etelä-Suomen toreilla

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Ypäjän Yrittäjät palkitsivat I & R Kärkäinen Oy:n yrittäjät, Isto ja Ritva Kärkäisen, Ypäjän vuoden yrittäjänä. Palkinto luovutettiin Jokioisten ja Ypäjän yhteisessä Yrittäjäjuhlassa lauantaina 12. lokakuuta.

Ypäjällä toimiva I & R Kärkäinen Oy myy marjoja Etelä-Suomessa noin 20-30 paikkakunnalla. Kesällä myynnissä on tuoreita satokauden marjoja ja talvella pakastemarjoja. Yritys käyttää markkinoinnissaan nimeä Kärkäisen Puutarha.

Isto ja Ritva Kärkäinen aloittivat puutarhatuotannon vuonna 1979 kuuden hehtaarin vuokratilalla viljelemällä muun muassa mansikkaa. Oma maatila ostettiin Ypäjältä, ja tilalla siirryttiin luomuun jo vuonna 1995. Maatalousyhtymä Kärkäisen luomutilalla on kasvussa mansikkaa 15 hehtaaria, hernettä 9 hehtaaria sekä perunaa 4 hehtaaria.

– Lisäksi myymme lähituottajien tavanomaisesti tai luomuna tuotettuja marjoja ja vihanneksia, toimitusjohtaja Isto Kärkäinen kertoo.

Syyskesällä myyntiin tulevat luonnonmarjat kuten lakka, mustikka, puolukka sekä karpalo. Näitä yritys ostaa poimijoilta toimipisteessään Ypäjällä sekä ostopisteissä Seinäjoella ja Alavudella. Kärkäiset ostavat myös sieniä suoraan poimijoilta.

Heinäkuussa Kärkäisen Puutarhan tuotteita myydään Loimaalla, Forssassa ja Turussa myyntipisteissä liikkeiden edessä sekä toreilla noin kymmenellä paikkakunnalla.

- Metsämarjoja ja sieniä myymme elo-lokakuussa Pori-Tampere-Kouvola -linjan eteläpuolella noin 30 paikkakunnalla, joissa kierretään vakiintuneilla toripaikoilla.

- Myymme mansikkaa, vadelmaa, herukoita yhteensä 75 000 kiloa vuodessa. Metsämarjoja myymme sadon mukaan 80 000-150 000 kiloa. Viemme marjoja kymmeniä tuhansia kiloja Ruotsiin ja Viroon, Isto Kärkäinen kertoo.

Liikevaihdosta noin 10 prosenttia tulee jatkojalostuksesta oman mehustamon ja hilloamon tuotteista. Yrityksen toiminta työllistää kesäaikaan noin 75 henkilöä ja talvikaudella kuusi.

Isto ja Ritva Kärkäisellä on ollut turkistuotantoa vuodesta 1985 alkaen. Turkistarhalla on minkkejä 12 000 ja kettuja 1 300 eläintä. Tuotantosuuntana on nahan tuotanto sekä kettujen ja minkkien kasvatus siitokseen. Isto Kärkäinen on toiminut turkisalan valtakunnallisissa luottamustehtävissä, kahdeksan vuoden ajan Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitossa sekä nyt kolme vuotta kansainvälisen turkishuutokauppayhtiö Saga Furs Oyj:n hallituksessa.

Kärkäisten perheen pojat Juha ja Ville vastaavat nykyään Maatalousyhtymän viljelypuolesta. Suunnitelmissa on, että parin vuoden kuluttua he ottavat vetovastuun yrityksestä ja turkistarhasta.

- Myyntihommissa jatkamme Ritvan kanssa niin kauan kuin terveyttä vaan piisaa, Isto tuumaa.

Kärkäisen Puutarha on ollut Ypäjällä sijaitsevan tilansa naapurissa Palikkalan SEOn kiinteistössä vuokralaisena vuodesta 1995 alkaen. Muutama vuosi sitten Kärkäiset ostivat kiinteistön, johon kuuluvat tontilla olevat baari, kauppakiinteistö, halli ja rivitalo.

Suunnitteilla on tehdä Palikkalaan kymppitien varrelle lähiruokaan keskittyvää myyntipiste, jossa voisi olla myynnissä myös lähiseudun tuottajien tuotteita.

 

Faktaa

I&R Kärkäinen Oy

  • Perustettu: 1995
  • Osakkaat: Isto Kärkäinen (50 %), Ritva Kärkäinen (30 %), Juha Kärkäinen (10%) ja Ville Kärkäinen (10 %)
  • Työntekijöitä: 10 henkilötyövuotta
  • Liikevaihto: 900 000 €
  • Toimiala: Puutarha- ja metsämarjojen sekä vihannesten vähittäis- ja tukkukauppaa.
  • Toimialue: Keski- ja Etelä-Suomi
  • Muuta: Maatalousyhtymä Kärkäisen ja turkistarhan toiminta mukaan laskien yhteensä 1,7 M€:n liikevaihto. Ypäjän vuoden yrittäjä 2019.