21.1.2020 klo 13:47
Uutinen

Hämeessä: parin tuhannen uuden työpaikan potentiaali yksinyrittäjissä

Kanta-Hämeessä on arviolta 5500 yksinyrittäjää. Tehdyn selvityksen mukaisesti heistä yli kolmekymmentä prosenttia haluaa kasvaa ja palkata työntekijöitä. Yksinyrittäjien osuus työvoimasta on kasvanut, mutta heidän merkitystä vähätellään elinkeinopolitiikassa.

Yritysten määrän kasvu on perustunut yksinyrittäjien määrän lisääntymiseen. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjiä oli Tilasto-keskuksen mukaan 123 000. Viime vuosikymmenen lopulla heitä oli jo 182 000. Kanta-Häme noudattelee Suomen yleistä trendiä ja yksinyrittäjien määrä on noin kaksi kolmannesta kaikista yrityksistä. Tämä tarkoittaa, että Kanta-Hämeessä lähes 5500 henkilöä hankkii oman ja perheensä elannon elinkeinonharjoittajana.

Työllisyyden kannalta tärkeää

Yksinyrittäjien määrän kasvaessa, yksinyrittäjyyden merkitys on noussut monellakin tapaa. Vuonna 2018 yksinyrittäjien osuus työllisyydestä oli Suomessa 13,2 prosenttia. Muut Pohjoismaat jäivät huomattavasti alemmalle tasolle, sillä yksinyrittäjien osuus työllisyydestä on Ruotsissa 9,6 prosenttia, Tanskassa 8,1 prosenttia ja Norjassa vain 6,5 prosenttia (lähde: OECD).

– Yksinyrittäjien merkitystä vähätellään elinkeinopolitiikassa. Tämä on loukkaavaa itsensä elättäviä kohtaan. Mutta samalla se ohittaa yksinyrittäjyyteen liittyvän kasvun ja sitä kautta syntyvät työpaikat. Yli kolmannes yksinyrittäjistä työllistää jossain vaiheessa. Yksi lisähenkilö näihin yrityksiin tarkoittaa jo lähes kahta tuhatta uutta yksityisen sektorin työpaikkaa maakuntaamme, Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä toteaa.

Uskallusta ja tukea

Hämeen Yrittäjät järjestivät Riihimäellä yksinyrittäjille suunnatun tilaisuuden, jossa käsiteltiin ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen liittyviä asioita. Riihimäen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Siika haluaa tuoda esiin, miten yksinyrittäjiä huomioidaan yhteiskunnassa.

– Haluaisin kiinnittää huomion siihen, miten meitä yksinyrittäjiä ja meidän erilaista asemaa huomioidaan, esimerkiksi verrattuna työnantajayrityksiin, itsekin yksinyrittäjänä toimiva Tiina Siika kysyy.

Hänen mukaansa monen yksinyrittäjän taloudellinen asema on haastava ja siksi myös heille suunnattuja tukimuotoja tulisi pohtia.

Yksinyrittäjästä siirtyminen työnantajayrittäjäksi on suuri askel, joka myös sisältää aina riskejä. Yrittäjä Jaana Ylivainion (kuvassa) mielestä yrityksen kasvun takaamiseksi palkatut työntekijät ovat yritykselle voimavara, joka vapauttaa yrittäjän resursseja uusasiakashankintaan ja mahdollistaa pidemmät aukioloajat. Vainion mielestä avain kehittymiseen on omassa uskalluksessa.

– Yrittäjän on oltava rohkea ja sitouduttava yrityksensä kehittämiseen sekä varauduttava kysynnän heilahteluihin, Ylivainio summaa.