27.4.2020 klo 14:40
Uutinen

Koronan toiset kasvot: Nopea reagointi tuplasi työntekijämäärän

Forssalainen Foxa toimittaa materiaaleja maailmalta terveydenhuollon tarpeisiin. Saman kaupungin C.P.E. Production on rekrytoinut 41 uutta työntekijää tekemään valmiita suojatarvikkeita maailmalle. Ratkaisevaa on ollut nopeus.

Foxa toimittaa testattuja ja teollisuuspestäviä terveydenhuollon kankaita parille kymmenelle yritykselle. Tarve on suuri ja yrittäjä kiittelee paikallisten yritysten reagointinopeutta.

– Tämä on hektinen projekti, kokenut tekstiilialan yrittäjä ja osaaja Jukka Sipilä naurahtaa. Kysyntä on ollut hurjaa ja siihen vastaaminen on ollut äärimäisen hankalaa. Tuomme jonkun verran myös kirurgisia maskeja ja kertakäyttöessuja, mutta Kiinan tulli on muuttunut erittäin varovaiseksi ja sen lisäksi tavaran saaminen lentokoneeseen on ollut hankalaa.

– Tuomme kaiken mahdollisen soveltuvan materiaalin tällä hetkellä. Ja ne on testattu meillä moneen kertaan. Tällä aikataululla on mahdotonta saada terveydenhuollon vaatimusten mukaisia sertifikaatteja. Jatkossa joudumme pohtimaan tätä asiaa myös huoltovarmuuden kautta. Tuntuu myös todennäköiseltä, että kertakäyttömateriaalien käyttö jatkossa tulee vähenemään, Sipilä ennustaa.

Nopeaa ja paikallista

Jukka Sipilä nosti forssalaisen C.P.E Production Oy:n esimerkiksi nopeasta reagoinnista. Yritys aloitti maaliskuussa terveydenhuollon ammattilaisille suunnattujen suojavisiirien valmistuksen. Visiirejä on myyty Suomeen ja Viroon jo 400 000. Suojatakkien valmistuksen yritys aloitti tänään maanantaina 27.4.

– Maaliskuussa tuntui siltä, että koko maailma suljetaan. Mietimme, voisiko asiaa ajatella toisinpäin. Viron maahantuoja kysyi meidän mahdollisuuttamme toimittaa suojavisiirejä ja siitä tämä lähti, kertoo C.P.E. Productionin yrittäjä Harri Kolu.

– Meille on tullut nyt 41 uutta työntekijää. Ennen koronakriisiä meillä työskenteli 30 henkilöä. Nyt tämä alkaa rullaamaan ja paine hellittää, Kolu naurahtaa ja viittaa nopeaan rekrytointiin ja kasvuun liittyviin johtamishaasteisiin.

Kumpikin yrittäjä nostaa keskustelussa esiin huoltovarmuuden.

– Väistämättä huoltovarmuutta käsitellään paljon, myös tämän kriisin päätyttyä, Sipilä toteaa.

– Olemme valmiita pohtimaan investointeja asiaan liittyen, mutta se vaatii toisenlaista varmuutta, kuin akuutti tilanne, Kolu summaa.

Lue myös:

Kuvateksti: Kehityspäällikkö Johanna Rämö ja toimitusjohtaja Jukka Sipilä esittelevät yrityksen kangasvalikoimaa.