5.5.2020 klo 08:59
Uutinen

Monitoimisuus kylvää uusia mahdollisuuksia

Talopaketteja, it-palveluja ja murkinaa meikäläisille. Seppo Kervinen on monitoimija ja yrittäjä, jota työllistävät Jukka-talojen myyntiedustus ja it-alan laite- ja ohjelmistomyyntiin sekä huoltoon keskittynyt IT-Palvelu Finland Oy. Agrologin arjessa hoidetaan myös omaa maatilaa Janakkalan Harvialassa. Kaikki ei ole niin kuin ennen, mutta eteenpäin ponnistellaan.

Asiakkaat optimistisia rajoituksista huolimatta

Maaliskuun puolivälissä Suomi meni polvilleen ja ensireaktio oli äkkinäisen järkyttävä. Yrityksissä konkreettiset merkit rajoituksineen ja myynnin notkahtamisineen näkyä alkoivat näkyä nopealla viiveellä.

– Alkujärkytyksen jälkeen hetkeksi hiljentynyt kontaktointi heräsi ja nyt asiakkaita taas tavataan – etänä tai toimistolla riittävin turvavälein. Rakennusprojektit konkretisoituvat vasta myöhemmin, joten tässä murrosajassa on ollut fiksua tehdä päätöksiä tulevaisuuteen. Uhkana epidemian pitkittyessä saattaa olla epävarmuustekijät materiaalien toimitusketjussa. Toistaiseksi ollaan aikataulussa toimitusten suhteen ja myynti on sujunut hyvin, kuvailee Seppo Kervinen.

– ICT-toimiala on työvoimavaltaisempaa, joten järjestelyjä tarvitaan enemmän. Moni työvaihe voidaan hoitaa etänä. Tietokoneiden huolto- ja korjaustoimissa noudatamme työn vastaanotossa varovaisuutta ja hygieniasuosituksia. Toisaalta huoltohenkilömme voi myös noutaa laitteet asiakkaalta, menemättä sisään.

Tukirahoitusta kohdistettava järkevästi

Kervinen on yritystoiminnassaan varautunut tilanteen pitkittymiseen. Talomyynti ei sinänsä tuota suuria kiinteitä kustannuksia, mutta it-puolella toiminnan jatkuvuus aiheuttaa enemmän miettimisen aihetta.

– It-yritykseemme haimme ja saimme Business Finlandin kehittämisrahoitusta. Tämän tuen suuntaamme oman netKirje-postituspalvelumme tuotteistamiseen tulevaisuuden vaatimuksia kohtaamaan.

– Mediakohua on ollut. Varmasti ylilyöntejäkin tukien hakemisen ja myöntämisen suhteen on nopeassa päätännässä tapahtunut. Ehkä kehittämistuen tarkoitus on väärinkäsitetty. Evätyn päätöksen saajia on varmasti harmittanut, kun rahoitus ei kohdistu akuuttiin kassavirtaan.

Pitkän linjan yrittäjä ja kahdeksan vuotta Janakkalan Yrittäjien puheenjohtajanakin vaikuttanut Kervinen uskoo, että esimerkiksi alv-maksujen palautusmahdollisuus voisi toimia tasapuolisesti akuutissa tilanteessa.

– Pienempien yritysten kohdalla tukipolitiikka pitäisi olla suorempaa ja kohdistetumpaa. On päivänselvää, että tietyillä yrityksillä, esimerkiksi ravintoloilla, toimintaedellytykset ovat osittain tai kokonaan tukahtuneet. Ja on toki yrittäjiä, jotka ovat pystyneet ketterästi ideoimaan uutta suuntaa nykyiseen tai täysin uudenlaiseen toimintaan.

Uuden kasvukauden muuttunut maaperä

Kuten useimmat, Kervinenkin uskoo epidemian luovan uudenlaisia toimintatapoja elinkeinoelämään ja sosiaalisiin kohtaamisiin.

– Etätyön välineitä on ollut jo vuosikausia saatavilla, mutta nyt ne uskalletaan nopeammin omaksua tehokäyttöön normaalissa arjessa. Jos epidemia olisi ollut 20 vuotta sitten, työnteko olisi huomattavasti monimutkaisempaa.

Poikkeustilanteessa on tärkeää, että suomalainen elintarviketuotanto sujuu ja tuotteita on hyvin saatavilla. Seppo Kervinen on omalla tilalla valmistautunut kasvukauden tuloon.

– Eilen kävin hakemassa uusia ohran- ja kauransiemeniä. Odottelen maan kuivumista, jotta pääsisi muokkaustöihin ja sitten kylvämään siemenet piiloon. Poikkeusoloja kestää vielä pitkään, mutta nyt eletään niin normaalia elämää kuin voidaan, rohkaisee Seppo Kervinen.