8.9.2020 klo 09:23
Uutinen

Tuoko etätyö Kanta-Hämeeseen lisää asukkaita?

Onko etätyö Kanta-Hämeen kaupunkien ja mökkirikkaiden maalaiskuntien kauan odotettu mahdollisuus?

Blogikirjoitus | Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen

Koronasta tuli disruptio – häiriötila – kaupungistumiskehityksen luonnonvoimalle. Ihmiset kiinnostuivat väljemmistä asumismuodoista. Tuli kesämökkibuumi, puutarhabuumi, remonttibuumi. Tilastoissakin jo näkyy, että maaseutumaisten kuntien vetovoima on koronakriisissä kasvanut.

Tutkijat pohtivat nyt, kuinka pysyviä vaikutukset ovat.

Etätyö ja monipaikkatyö ovat tulleet jäädäkseen. Tämä oli Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen keskeinen viesti Kanta- ja Päijät-Hämeen yrittäjille ja kansanedustajille, kun kohtasimme yhteisessä elinvoimatilaisuudessa. Suomen Yrittäjien jäsenkyselyn mukaan 60 prosentissa yrityksistä siirryttiin keväällä ainakin joiltain osin etätöihin ja 50 prosentissa aiotaan jatkaa nyt syksyllä. Arviolta 100 000 yritystä aikoo lisätä monipaikkaista työtä pysyvästi.

Kanta-Hämeelle se on ilman muuta mahdollisuus! Pääkaupunkiseudun vapaa-ajanasukkaat jäävät pidemmäksi aikaa, jopa ympärivuotisesti, luonnon lähelle käyttämään mökkikuntien palveluja. Nyt on aika pitää huoli siitä, että meillä on Hämeessä palveluja tarjolla ja olemme avoinna tälle potentiaalille.

”Kolminapaisen” Kanta-Hämeen sijainti ja liikenneyhteydet mahdollistivat aiemminkin päivittäisen työssäkäynnin eli pendelöinnin kaikissa Etelä-Suomen keskuskaupungeissa, mutta arjen kannalta on mullistavaa, jos etätyön yleistyessä työpaikalla käydäänkin vain kahtena tai kolmena päivänä. Yrittäjät tietävät, että bisnes – ja ulkomaankauppa erityisesti – vaatii henkilökohtaisia kontakteja ja kohtaamista, mutta rutiiniluontoisemmat palaverit ja matkat saattavat koronan seurauksena ainakin osittain karsiutua ja korvautua digitaalisilla yhteyksillä.

Monilla työpaikoilla on huomattu, että työteho etänä voi jopa parantua. Elämänlaatu paranee, kun ei tarvitse koko ajan kiitää jonnekin ja käyttää päivän parhaita tunteja liikenteessä. Ympäristökin kiittää.

En kuvittele, että korona kääntäisi kaupungistumiskehitystä kokonaan, mutta positiivisia vaikutuksia sillä voi olla niin Hämeenlinnan, Riihimäen kuin Forssan seudunkin vetovoimaan. Tätä kaivattua mahdollisuutta pitäisi nyt täysillä hyödyntää!

Kysymys kuuluu, hyödyntääkö Kanta-Häme tämän mahdollisuuden? Onko markkinointiponnistelut jo viritetty? Asumista väljemmin, laadukkaammin, lähellä harrastuksia, luontoa ja vapaa-ajan mahdollisuuksia, hyvien palvelujen ympäröimänä. Arki on täällä jotain aivan muuta kuin ahtaissa lähiöissä kehäkolmosella. Kaikki on lähellä.

Nyt olisi myös kiire pohtia talo- ja tonttitarjontaa alueillamme. Onko sitä tarpeeksi – ja vastaako se potentiaalisten muuttajien odotuksia?

Joskus monipaikkaisuudesta puhutaan sävyllä, joka tyrkyttää omaa asumismuotoa ylivertaisena. Ihmiset tahtovat elämältään eri asioita. Etätyön yleistyminen tuo kuitenkin lisää vaihtoehtojen kirjoon. Sellainen elämäntapa voi nyt olla mahdollinen, joka vielä hetki sitten tuntui haaveelta: töitä omalta mökkilaiturilta, työpäivän ensimmäinen kahvikupillinen läppärin kanssa terassilta, aikaa keskeytymättömille ajatuksille, mahdollisuus olla vastassa, kun pienet koululaiset tulevat iltapäivällä kotiin.

Kaikkia töitä ei tietenkään voi tehdä etänä. Työhyvinvointia ja joustavuutta voidaan silti parantaa näissäkin ammateissa. Se onnistuu parhaiten lisäämällä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työpaikoilla.

Syksyn näkymä on sumuinen. Emme tiedä kuinka kauan joudumme koronan kanssa elämään. On lohdullista ajatella, että siitä voisi seurata kotiseudullemme myös pieni ripaus hyvää.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on hämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Lue lisää Kanta-Hämeen kansanedustajien ja nimikkoyrittäjien vuorovaikutuksesta 10.9. ilmestyvässä Hämeen Yrityssanomissa. Lehti löytyy myös verkkojulkaisuna täältä.