1.10.2020 klo 19:18
Uutinen

Rengon vuoden yrittäjä 2020: Cafe Bar Rengia – kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä

Kahvila, baari, lounaspaikka, keikkapaikka, markkinapaikka. Rengon vuoden yrittäjä 2020, Heikki Salo pyörittää Hämeenlinnan Rengon taajamassa suosittua kohtauspaikkaa ravintola- ja tapahtumapalveluineen.

Heikki Salon Cafe Bar Rengia on baari- ja lounastoiminnan ohella kylän monipuolinen tapahtumamoottori. Yrittäjäpalkinnon perusteluihin kuuluikin ”Heikki Salo Ky:n aktiivisuus ja toimeliaisuus yhteisön elinvoimaisuuden eteen”. Cafe Bar Rengia on ollut toiminnassa 9,5 vuotta. Salon oma yrittäjyys alkoi jo 1993 makeisten tukku- ja vähittäismyynnillä,

– Makeisten itsepalvelu- ja irtomyynti vaati kovan taistelun terveysviranomaisten kanssa, mutta sain sen läpi. Hyvällä menestyksellä makeiskauppaa tehtiin jonkin aikaa, kunnes vastaan tulivat isojen keskusliikkeiden vastatoimet eli ”yksityiset pois jaloista”. Tämän ohessa tehtiin mm. marjanmyyntiä teiden varsilla ja vähitellen kuvaan tuli mukaan catering-palvelut, esimerkiksi Ahveniston moottoriradalla ja monissa muissa suurtapahtumissa.

– Vuosituhannen vaihteessa päätin joksikin aikaa keskittyä vain omaan liikkeeseen, Hämeenlinnan Makeistukkuun. Ravintolakalustoa oli ehtinyt kertyä, joten vuokrasin sitä muille, kun ei ollut omia tapahtumia.

– Yksi ”tilapäiskeikka” tuli eteen Kalpalinnan laskettelukeskuksessa Turengissa, kun sinne sovittu ravintoloitsija oli kadonnut kuin tuhka tuuleen. Rinteet olivat aukeamaisillaan, joten omistaja pyysi minua laittamaan kahvilatoiminnot pystyyn väliaikaisesti. No, kahdeksi viikoksi sovittu pesti venähti sitten kahdeksan vuoden mittaiseksi, naurahtaa Heikki Salo.

Kylmäkoneet pihalle – äänentoistoa tilalle

Vuonna 2010 Salo osti puolisoineen nykyisen liikekiinteistön. Vanha kauppa rakennettiin kokonaan sisältä uusiksi. Juhannusaattona 2010 pidettiin avajaiset. Sisustus on muovautunut vuosien varrella, erityisesti elävän musiikin ehdoilla. Avaraan ravintolasaliin on rakennettu esiintymislava, kiinteä äänentoisto ja myös akustointiin on panostettu.

– Bändirintamalla ollaan pärjätty hyvin. Esiintyjiä on käynyt meillä Eurooppaa myöten. Hyvän kumppaniverkoston avulla on ollut helpompi neuvotella artisteja. Olemme saaneet parhaimmillaan jopa 300 kappaleen lipunmyyntejä tapahtumiin. Suurin osa saapuu paikkakunnan ulkopuolelta.

– Olen aina saanut huipputyyppejä töihin tapahtumiin ja siitä suuri kiitos heille! Luottamus on tärkeää ja tapahtuma-alalla sopimukset on syytä tehdä mustaa valkoisella niin työntekijöiden kuin esiintyjien kanssa. Suullinen sopiminen ja kädenpuristus ei riitä.

Kysymysmerkkeihin reagoidaan nopeasti

Koronan takia, vaikka rajoituksia oli purettu, vielä heinäkuulla oli lounastajamäärä vain noin yksi kolmasosa normaalista. Kun ravintolat olivat suljettuna, lounasta sai noutomyyntinä. Syksyn keikkakalenteri on melko avoin, koska on epävarmuutta siitä, tuleeko uusia rajoituksia.

– Kaupungin kautta haettuna sain kahden tonnin yksinyrittäjätuen, millä sai jotain kustannuskipuja lievitettyä. Kehittämisrahaa en hakenut. Äänentoistoon ja bändikamoihin panostaisin mielelläni lisää, mutta tämänkaltaisiin investointeihin ei kehittämisrahoilla pääse. Mara-tuen joukkomaksatuksen piiriin en päässyt vanhan kummajaisen tähden. Firman päätoimialaksi on alun perin rekisteröity makeiskauppa.

– Kesä meni olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Syksyn keikkakalenteri näyttää Rengiassa vielä päivämäärien suhteen avoimelta, koska haluamme välttää mahdollisiin peruttamisiin liittyviä pettymyksiä, niin esiintyjien kuin tilapäisen työvoiman suhteen. Kontaktit ovat olemassa ja nopealla varoitusajalla pääsemme järkkäämään bändi-iltoja. Maineemme on kasvanut ja esiintyjät ottavat aktiivisesti yhteyttä. Tämä on hyvä juttu – saamme laadukasta tarjontaa, iloitsee Heikki Salo.

Yhdessä tekemisen voimaa

Bändi-iltojen lisäksi Heikki Salo on järjestänyt markkinapäiviä tontillaan yhteistyössä Rengon Yrittäjien kanssa. Baarin edustalla on terassin lisäksi mukavasti tilaa myyntikojuille. Lisäksi on järjestetty suosittuja harrasteautotapahtumia.

– Meillä on paljon hienoja yrityksiä, joita ei tunneta. Toivottavasti ”Renko-päivä” saataisiin vielä onnistumaan. Mökkiläiset ja naapurikuntalaiset löytäisivät uusia palveluita sekä yritykset asiakkaita. Kokemusta ja kontakteja tapahtumanjärjestämisestä minulla riittää, mutta mahtaako ”puhutaan asiat halki kerralla, sitten homma jatkuu” -suorapuheisuuteni vähän vierastuttaa. Hyvässä hengessä toki mennään, naurahtaa Salo.

– Yritän tehdä työtäni koko kyläyhteisön eteen. Rakennutin muun muassa omalla kustannuksellani grillauspaikan läheiseen rantaan, kaikkien vapaaseen käyttöön.

121 työtuntia viikossa

Heikki Salo työskentelee pääasiallisesti yksinyrittäjänä ja tapahtumiin pyydetään tuttua luottoväkeä hommiin. Parhaimmillaan yrittäjän työviikot saattavat venyä yli satatuntiseksi. Tämä vaatii venymiskykyä ja samalla pitää myös osata huilata sekä luovuttaa sopivalla hetkellä.

– Aika usein on sunnuntai-iltana takki tyhjänä, kun viikonlopulle kasautuu sesonkia. Ennen ravintolan aloittamista olin vähän ajatuksissa, palaisinko alkuperäiseen leipätyöhöni kirvesmiehenä. Jostain vain se tunne kumpuaa, että periksi ei anneta ja lainanlyhennykset hoidetaan pankkiin ajallaan.

Onko korona-ajasta opittu mitään hyödyllistä ja pysyvää omaan tulevaisuuteemme? Heikki Salolla on siihen nopea vastaus.

– Nyt ymmärretään, mikä on käsihygienian merkitys. Ihminen koskee kasvojaan keskimäärin kymmenen kertaa tunnissa. On selvää, että virusten leviäminen on todennäköisempää, jos käsiä ei riittävän usein pestä. En ole nähnyt tänä vuonna ainuttakaan uutista esimerkiksi noroviruksen leviämisestä.

– Kriisi on myös edesauttanut ideoimaan uusia ratkaisumalleja vanhojen kaavojen ohelle. Uuden yrittäjän ei kannata ensimmäisenä Bemaria hankkia vaan muutaman kuukauden taloudellinen puskuri ikävien yllätyksien varalle. Ymmärrän hyvin myös sen, kun yritetään ja puurretaan rakkaudesta lajiin. Jossain vaiheessa on osattava luovuttaa, jos talous ei pelitä tai mopo lähtee käsistä esimerkiksi työn rönsyilyn tähden, vihjaa Heikki Salo.

Kuva: Heikki Salon Cafe Bar Rengia on kyläyhteisön toinen olohuone, johon voi tulla viihtymään ja nauttimaan elävästä musiikista.