1.7.2021 klo 13:11
Uutinen

Hiipiikö Hämeenlinna yliopistokaupungiksi

Kanta-Häme ja Kymenlaakso ovat ainoat mustat aukot Manner-Suomen yliopistokentässä. Viime vuonna käynnistynyt prosessi voi muuttaa tilanteen.

Hämeenlinnan ohkainen asema yliopistokaupunkina karisi vuosituhannen ensimetreille. Tampereen Yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen vanavedessä opettajankoulutuslaitos ja ammattikasvatuksen tutkimuskeskus pakkasivat tavaransa ja muuttivat emoyliopiston helmaan Tampereelle. Helsingin yliopiston biologinen asema toimii edelleen Lammilla, mutta yliopistokaupungin manttelia sillä ei kukaan kehtaa alueelle ottaa.

Keskustelu yliopistosta näyttää kietoutuvan vahvasti itsetuntoon. Yliopisto on status-kysymys, joka puheessa määrittelee alueen elinvoimaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tästä tulokulmasta keskustelua käyvät usein yliopistotutkinnon itse suorittaneet. Ummistaako tähän traditioon pohjautuva ajattelu silmät vaihtoehtoisilta tulevaisuuksilta?

– Yliopistot tuovat sekä veto- että pitovoimaa. Se on selvä, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka. Siksi käsillä oleva avaus on merkittävä Hämeenlinnalle ja koko maakunnalle.

Yrittäjäjärjestön edustajan kommentti viittaa kesäkuun lopussa käytyihin keskusteluihin Eurooppa Yliopisto RUN verkoston tapaamisessa. Hämeen Yrittäjät ja Hämeen liitto osallistuvat suomalaisina kumppaneina liittouman toimintaan ja Hämeen ammattikorkeakoulu liittouman ytimessä olevana korkeakouluna.

Hyötyjinä opiskelijat ja yritykset

Eurooppa-yliopistot ovat useiden yliopistojen muodostamia liittoutumia ja eräänlaisia henkisiä kampuksia. Eurooppa-neuvosto on asettanut tavoitteen, että kuluvan vuosikymmenen puolivälissä toiminnassa olisi parikymmentä Eurooppa-yliopistoa. Ensimmäiset 17 ehdokasta valittiin pilottihaussa vuonna 2019.

RUN EU verkostossa on mukana kahdeksan korkeakoulua kuudesta eri maasta (Lähde verkoston esittelymateriaali verkoston seminaarissa 29.6.).

Viime vuonna aloitti 24 uutta liittoumaa. Yksi näistä uusista Eurooppa-yliopistoista on kahdeksan korkeakoulun muodostama The Regional University Network (RUN-EU), jossa Hämeen ammattikorkeakoulu on mukana. Maakunnan korkeakoulussa kansainvälisyyttä ei nähdä itseisarvona vaan työkaluna.

– Alueemme kehitykselle on tärkeää, että Eurooppa-yliopistojen toiminta on juuriaan myöten kansainvälistä. Samalla sen toiminnan keskiössä ovat opiskelijat ja alueemme yritykset, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari.

Tavoitteena yliopisto Hämeenlinnaan

Aluekehittäminen on yksi Hämeen liiton tehtävistä. Liitossa on otettu vahva ote kansainvälisyyteen palkkaamalla Helsingin EU-toimiston veturina toiminut Krista Taipale vastaamaan hankejohtajana Häme Goes Global otsikon alla olevasta työstä. Taipaleen mukaan kuuluminen eurooppalaiseen RUN EU-yliopistoverkostoon tuo merkittävää vahvistusta maakunnan kansainvälistymiseen, tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä osaavan työvoiman saatavuuteen.

– Maakunnan elinvoimaisuutta rakentaville toimijoille avautuu nyt kokonaan uusi ja merkittävä yhteistyön alusta. Nyt onkin tärkeää, että tunnistamme ja hyödynnämme mahdollisimman tehokkaasti ne monet mahdollisuudet, jotka RUN EU yliopiston kautta avautuvat, Taipale toivoo.

Verkoston seuraava kokous on marraskuussa Irlannissa. Elinkeinoelämän edustus on mukana ja tavoitteet ovat sen mukaisia.

– Meidän tavoitteenamme on, että yksi tulevaisuuden Eurooppa-yliopistoista toimii Hämeenlinnassa. Opiskelu, tutkimustyö ja yhteistyö elinkeinotoimijoiden kanssa yhteiseurooppalaisessa kampuksessa ovat välitavoitteita siihen, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka summaa.

pääkuva (arkisto/ Jouni Lehtonen):

Hull-yliopiston johtaja (vas) Nicholas Snowden ja varadekaani Lynne Barrow allekirjoittavat sopimusta MBA-koulutukseen liittyvästä yhteistyöstä HAMKn vararehtori Heidi-Ahokallio-Leppälän ja Pertti Puusaaren kanssa kaksi vuotta sitten.