Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vuoden yrittäjät 2011

Sytkärien maahantuonnista se alkoi

Hämeen Yrittäjät on yhdessä paikallisyhdistys Humppilan Yrittäjien kanssa palkinnut Humppilan Vuoden yrittäjinä Tytti ja Mika Vienosen Juvan Tuonti Oy:stä. Palkintolautakunta kuvaa yrittäjiä idearikkaiksi, uutta etsiviksi ja löytäviksi. He ovat liiketoimissaan aina ”ajan hermolla”.

Juvan Tuonti sai alkunsa kun Mika Vienonen aloitti sivutoimisesti rannekellojen ja Zippo-sytyttimien maahantuonnin 1987. Vienosen [[{"fid":"46318","view_mode":"wysiwyg","type":"media"}]] mukaan mielenkiinto uusiin asioihin kuljetti yrittäjän uralle.

1990-luvun laman seurauksena Mika Vienonen joutui leipätyöstään työttömäksi. Vaihtoehtoina oli jäädä kortistoon tai laajentaa tuotevalikoimaa ja ryhtyä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi. Mika valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Kortisto olisi ollut helpompi tie kuin lähetä puskemaan yrittäjänä vastatuuleen laman syövereihin. Hän päätti yrittää ja osti lokakuussa 1994 Humppilan Suoramyynnin toiminnan.
– Silloin alkoi päätoiminen yrittäminen ja loppui harrastaminen. Oli vain laitettava isompi vaihde päälle, Mika naurahtaa.

Yritystoiminnan laajentaminen laman keskellä oli raskasta. Vasta kesällä 1996 alkoi näyttää valoisammalta.
– Ensimmäinen talvi oli karmea. Onneksi oli ennakkoluulottomuutta ja silloin vielä jaksoi vääntää, Mika Vienonen muistelee.

Tuotevalikoima laajentui suoramyynnistä käyttötavaroihin. 2000-luvun alussa mukaan tulivat isompien toimitilojen mahdollistamana tekniset tavarat. Vuonna 2007 Tytti ja Mika Vienonen ostivat humppilalaisen polkupyörä ja kone-liikkeen, jolloin syntyi Koneidea, joka myy puutarhakoneita, mopoja ja polkupyöriä. 2008 he perustivat Kakkosen Realisoinnin ja 2010 ostivat omakseen Kennintiellä Kakkostien varrella sijaitsevan myymäläkiinteistön.

Syksyllä 2010 Vienoset myivät Koneidean ja Humppilan Suoramyynnin liiketoiminnan uusille yrittäjille ja keskittyivät Kakkosen Realisoinnin toimintaan. Liikeideana on uusien tavaraerien realisointi, se on teollisuuden ja maahantuojien loppuerien ja konkurssipesien myyntipaikka. Yritysjärjestely vähensi työtaakkaa ja antoi yrittäjäpariskunnalle myös kaivattua vapaa-aikaa.

Mutta uudet ideat muhivat jo yrittäjien aatoksissa. He ostivat Humppilan kunnalta Kumpulasta maa-alueen, jonne on kaavoitettu 10 omakotitalotonttia. Tässä muhii uusi bisnesidea, kuten Mikan harrastuksessa eli harrasteautojen henkimässä nostalgiassa, mitä ennakoi Juvan Tuonnin uusi aputoiminimi FiilisBiili.

Vienoset kiittelevät menestyksestään niin henkilökuntaansa, yhteistyökumppaneitaan kuin Humppilan kuntaakin.
– Yksin ei tässä pitkälle pötkitä, Mika Vienonen tuumaa.
– Ja tietenkin suuri kiitos kuuluu asiakkaillemme, Tytti Vienonen lisää.

Tulevaisuuden suhteen suurin kysymysmerkki on yleinen epävarmuus taloudessa ja yhteiskunnassa. Vienoset ovat huomanneet, että investointien lykkääminen jarruttaa kaikkea elinkeinoelämässä.
– Meillä tosin on viime kuukaudet myynti ollut kasvussa, Mika Vienonen iloitsee.

Lisätiedot:
Mika Vienonen, Juvan Tuonti Oy, puh. 0400 781 711, www.kakkosenrealisointi.fi
toimitusjohtaja Juha Haukka, Hämeen Yrittäjät, puh. 050 433 0134

Kuva:
Kuvassa Tytti ja Mika Vienonen. Kuvaaja Jouni Lehtonen.

Fakta

Juvan Tuonti Oy

Humppilan Vuoden Yrittäjä 2011
yrittäjät: Tytti ja Mika Vienonen
yritys: Juvan Tuonti Oy
perustettu: 1987
työntekijöitä: 6
liikevaihto: 1,3 M€ (2010)

muuta: Kauppalehden Kanta-Hämeen menestyjät -rankingissa sijalla 297.
aputoiminimet: FiilisBiili, HUMPPILAN SERVICE, Kakkosen Realisointi