Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vuoden yrittäjät 2014

23.11.2014

Jäähdytystekniikan osaajat palkittiin Humppilassa

 

[[{"fid":"50248","view_mode":"wysiwyg","type":"media"}]]

Kuvassa Sami Oy:n toimitusjohtaja Tufan Sami ja sisarensa Sema Sami, joka on aloittanut yrityksen varatoimitusjohtajana. Kuva: Jouni Lehtonen

Humppilan Vuoden yrittäjänä 2014 on palkittu Ersoy Sami ja Tufan Sami Kylmäkeskus Sami Oy:stä. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Humppilan Yrittäjät jakoivat tunnustuksen Humppilan Yrittäjäjuhlassa Otsolan Hovissa lauantaina 22. marraskuuta.

Humppilalainen Kylmäkeskus Sami Oy on 7 henkeä työllistävä perheyritys, joka rakentaa ja huoltaa kylmälaitteita. Merkittäviä kohteita ovat elintarvikealan yritykset, kuten kaupat ja ravintolat. Lisäksi yrityksen erikoisosaamista ovat uimahallien kylmälaitteet, joilla säädetään uimahallien ilman kosteutta ja lämpötilaa.

Yrityksen perustaja Ersoy Sami muutti Kyprokselta Suomeen töihin vuonna 1975. Hän aloitti työuransa telakalla sähkömiehenä. Oman yrityksen hän perusti elintarvikealalle 1984 ja aloitti sivutoimisena yrittäjänä. Hän kypsyi ravintola-alaan ja vuonna 2000 ryhtyi opiskelemaan kylmälaiteasentajaksi ja aloitti alan yrittäjänä. Kylmämestarin erikoisammattitutkinnon hän suoritti vuonna 2006.

Sami Oy:ssä tehtiin sukupolvenvaihdos 2006, kun Ersoyn poika Tufan Sami otti vetovastuun yrityksestä. Tufan vuorostaan suoritti kylmämestarin erikoisammattitutkinnon 2008.

Samin perheessä on ymmärretty, että hankkimalla hyvän koulutuksen pärjää elämässään. Tufan opiskeli ammattikoulussa ensin sähköalan tutkinnon ja sitten kylmäalan ammattitutkinnon. Hän edusti Suomea nuorten ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa, WorldSkills Competitionissa vuonna 2006 sijoittuen yhdeksänneksi.

Tufanin sisko Sema on opiskellut laskentatoimen tradenomiksi ja sen jälkeen valmistunut Turun yliopistosta kauppatieteen maisteriksi. Sema on aloittanut tänä vuonna Sami Oy:n varatoimitusjohtajana.

– Sema tuli yritykseen kehittämään hallintoa ja organisoimaan työtä, toimitusjohtaja Tufan Sami selittää.

– Vahvistamme ja kehitämme toimintamallejamme. Tarkoituksena on tehdä työstä jouhevampaa ja sujuvampaa. Tufanin ammattitaitoa tarvitaan työmailla. Ja on hänellekin helpotus, ettei tarvitse tehdä kaikkea, Sema Sami lisää.

Samit ovat tyytyväisiä Humppilaan yrityksen kotipaikkana. Täällä ollaan keskeisellä paikalla ja sopivan matkan päässä asiakkaista, joita on noin 100 kilometrin säteellä. Yritys omistaa Ylikauppilantie 2:ssa omat toimitilat, joissa toimii lisäksi Sami Oy:n vuokralaisina Lähipuoti Remeksen myymälä ja tukkuvarasto sekä Tufanin vaimon Marin yritys, Hiusstudio Fada.

Tällä hetkellä Samien yritystä työllistää Suomen Lähikauppa uudistaessaan Siwa-kauppoja. Niiden kylmälaitteiden asennuksia on ollut työlistalla useita. Jokioisten Leivän uuteen leipomoon Samit olivat kehittämässä uusia jäähdytysratkaisuja. Myös seudun monet vihannesviljelijät tarvitsevat kylmälaitteiden asennusta ja huoltoa vihannesvarastoissaan.

Yritystoimintaa laajennettiin muutama vuosi sitten, kun Ersoy ja Tufan ostivat Jari ja Petri Silvon kanssa Humppilan Putkiasennuksen. Ersoyn myytyä viime vuonna Tufanille osuutensa Tufan omistaa siitä 50 prosenttia. Yritys työllistää kaksi putkiasentajaa.

Tavoitteena on tulevaisuudessa kehittää yritysten toimintaa ja kasvattaa niitä kannattavasti.

– Pientä kasvua haemme ja lisähenkilökuntaakin on ajatus palkata. Tavoitteena on saada tasattua työpiikkejä. Lisäksi on välttämätöntä pyrkiä kehittymään koko ajan, että pysymme alalla vallitsevassa kovassa kilpailussa mukana, Tufan Sami toteaa.

 

Faktaa

Sami Oy

Kylmäkeskus Sami Oy on perheyritys, joka tarjoaa asiakkailleen luotettavaa jäähdytystekniikan ammattiosaamista.

Perustettu: 1984 yritys elintarvikealalle, kylmälaitealalle 2000, sukupolvenvaihdos vuonna 2006
Osakkaat: Tufan Sami (85 %), Maarit Sami (5 %), Mine Sami (5 %) ja Sema Sami (5 %).
Toimihenkilöt: toimitusjohtaja Tufan Sami ja varatoimitusjohtaja Sema Sami
Työntekijöitä: 7 henkilöä
Liikevaihto: 1,3 M€ (2013)
Toimialue: noin 100 kilometriä Humppilasta