Etsi

Jääkö stressi päälle? Huijaatko itseäsi?

Olen keskellä uuden hoitolani avajaisviikkoa ja tämä viikko on yksi tämänhetkisen elämäni kiireisimmistä. Olen luopunut hetkellisesti kaikista periaatteistani: teen ympäripyöreää päivää, en joogaa joka aamu ja metsää en ole nähnyt reippaaseen viikkoon, vaikka normaalisti käyn siellä koiran kanssa päivittäin. Elämästä puuttuu täysin rytmi, koska koira on hoidossa ja minulla on niin paljon tekemistä. Olen kuluttanut ravintoloiden take away -tarjontaa sen sijaan, että kokkaisin itse. Kotona käyn lähinnä kääntymässä ja nukkumassa.

Olen jo vuosia harjoitellut elämänhallintaa ja työstänyt elämästäni aika stressitöntä, sillä se sopii minulle erittäin hyvin. Kun on käynyt riittävän lähellä burnoutia, sitä osaa pitää kiinni itselle tärkeimmistä asioista. Hetkellisesti tiukkakin stressijakso on siis hallittavissa, jos vain tietää mitä tekee. Mutta tietävätkö kaikki, miten tällaisesta jaksosta selvitään hengissä?

Minulle se tarkoittaa käytännössä sitä, että pidän kiinni yöunistani ja epäsäännöllistä ruokarytmiä tasapainotan lisäravinteilla, jotta mitään tärkeää ei jää puuttumaan ja keho ei kuukahda kesken matkan. Onneksi olen myös harjoitellut aiemmin meditointia ja mikrotaukojen pitämistä, sillä tällaisella hetkellä kapasiteetti ei riitä uuden oppimiseen.

Omalla kohdallani kiire hellittää viikonloppuna, kun vietän uuden hoitolani avajaisia. Ensi viikolla koirakin on jo kotona ja arki palailee normaaliksi. Jäin kuitenkin miettimään, että kuinka monella tällainen hetkellinen stressijakso jää päälle? Löytyykö kykyä katkaista kierre? Huomaan itsekin hokevani, että ”kohta helpottaa, ensi viikolla on jo toisin”, mutta kuinka monella se onkaan pelkkää sanahelinää, itsensä hienovaraista kusettamista?

Olen vuosia tehnyt töitä kehoni kanssa ja tunnistan kyllä sen signaalit ja kuulen hälytysmerkit. Silti minäkin huomaan tasapainottelevani sen välillä, että milloin on pakko painaa vielä vähän enemmän kaasua, koska työmäärä ei anna armoa, ja milloin taas otan hetken vapaaksi, jotta voin olla tekemättä yhtään mitään.

Ensi viikolla aloitan Life Coach -opinnot ja koska minulla on kertynyt jo vuosien ajan kokemusta elämänhallinnasta, voisin sanoa olevani jotakuinkin elämänhallinnan ammattilainen. Ja siltikin, jos jopa minä hetkellisesti kompuroin oman elämäni hallinnassa, kuinka on muiden yrittäjien laita? Niiden, jotka eivät ole elämänhallinnan ammattilaisia.

Valitettavan usein kuulee tarinoita, miten ihmiset ovat pysähtyneet vasta sitten, kun on ollut jo vähän liian myöhäistä. Haluan tällä tekstillä herätellä sinut miettimään, onko työstressisi jatkuvaa ja huijaatko itseäsi vain luulemaan, että ihan kohta hellittää, jos jaksat vielä hetken aikaa. Mitäpä jos ottaisitkin arkeen pieniä hengähdyshetkiä sen sijaan, että yrität pinnistellä pitkiä päiviä tai lomasta toiseen. Tekisit jotain, joka tuottaa sinulle suurta iloa. Sinä olet oman elämäsi tärkein henkilö ja sinä ansaitset vain parasta.

Pinja Bruun

Pinja Bruun on sarjayrittäjä, innostuja ja syvällä sisimmässään taiteilija. Hän on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja ihonhoidon ammattilainen - ja vuonna 2018 uuden kauneushoitolan omistaja. Pinja vaikuttaa myös Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien HYNY:n hallituksessa.