Etsi

Emergency banner

Suomen tekijät

Annamme blogissamme äänen kevään 2019 eduskuntavaaleissa ehdolla oleville yrittäjille. Lue Severi Virolaisen (Liberaalipuolue) ajatuksista yrittäjyydestä:

"Olen ollut koko elämäni yrittäjä, 20-vuotiaasta jo 34 vuotta. Jo silloin 80-luvulla minua ja nuoria yhtiökumppaneitani häiritsi sana yrittäjä. Puhuimmekin yleensä firmasta tai yhtiöstä, emme koskaan yrityksestä. Emme me yrittäneet mitään, vaan teimme ohjelmistobisnestä.

En ole ainoa, jota tuo sana ”yrittäjä” häiritsee, suorastaan masentaa. En minä mitään yritä, minä teen asioita, eivätkä ne yleensä jää yrityksiksi – vaikka joskus voi toki niinkin käydä. Kauppias myy eikä vain yritä myydä. Seppä takoo eikä yritä takoa. Emme ole yrittäjiä!

Yritys sanana sisältää epäonnistumisen, muuten se olisi onnistuminen. ”Suomen leijonat yrittivät parhaansa” tarkoittaa, että he hävisivät, vai mitä?

Toki vaikkapa korkeushypyssä on yrityksiä ja onnistumisia, siinä lajissa yritetään kunnes lopulta epäonnistutaan. ”Liisalla on yritys”, ”Pekka yrittää”, ”Taavi on yrittäjä” tai ”Tainan yritys”. Alkaa säälittää – ei kuulosta hyvältä. Mutta mikä kuulostaisi?

Mitä me sitten teemme, jos emme yritä? Kysymys sisältää vastauksen: me teemme! Me myymme, valmistamme, hoidamme, koulutamme, ohjelmoimme, leivomme, kaivamme, lennämme ja niin edelleen – siis TEEMME asioita! Olemme siis TEKIJÖITÄ!

Jos yrittäjä on tekijä, niin mikä on yritys? Yritys on tietenkin tekomo, ihan kuten kutomo, hautomo tai huoltamo. Paikka, jossa tehdään.

Miltä kuulostaa tekstin alku muodossa: ”Olen ollut koko elämäni tekijä, 20-vuotiaasta jo 34 vuotta”? Mielestäni aika vakuuttavalta.

Jos pääsen kansanedustajaksi, niin lupaan tehdä aloitteen yrittäjä-sanan muuttamisesta virallisesti sanaksi tekijä ja yrityksen tekomoksi.

Ei Suomen Yrittäjät, vaan Suomen Tekijät. Ei Helsingin Yrittäjät, vaan Helsingin Tekijät - koska sitähän me olemme.

Ei yritetä, vaan tehdään yhdessä! Eläköön Suomen Tekijät!"

 

Severi Virolainen, Liberaalipuolue - Vapaus valita rp (75)

Severi Virolainen

Severi Virolainen on 54-vuotias helsinkiläinen kuuden lapsen isä, arkkitehti ja elämäntapayrittäjä. Severin yritykset ovat 1988 perustettu BIM-ohjelmistoja myyvä M.A.D. (mad.fi) ja moottoripyöräseikkailumatkoja järjestävä MadBike (mad.bike). Severi tekee parhaillaan väitöskirjaa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselle. Moottoripyörämatkailun lisäksi Severi harrastaa monipuolisesti liikuntaa kuten vesipalloa, lenkkeilyä ja sulkapalloa. Hän on myös ehdolla kevään 2019 eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen riveissä.