Etsi

Jeesii yrittäjälle

Mones paikas skrivataan, ett menee huonosti ja jengi saa firmoista fudui tai duunaa lyhennettyy viikkoo tai on pakkolomalla. Yrittäjän kohal ei tsennata pakkolomaa tai lyhennettyy viikkoo. Tai saahan sitä viikkoonsa lyhentää ihan ite, jos ei oo asiakkaita. Mut vaik sais blisattuu paljon snadimmin, ku mihin on tottuni, ni ei voi lähtee anoo itelleen snadii avustusta osa-aikasesta työttömyydestä. Yrittäjien työttömyyskassa jeesaa vast, ku yrittäjä panee kokonaan lapun luukulle.

Siks parasta jeesii yrittäjälle onki, ett sen palveluita slumpataan. Sillä se saa yrityksensä pidettyy pystyssä ja saa oman bregun päälle smireeki. Kaikkien niiden, joil on duunii ja liksat tai muut tulot kondiksessa, kandeeki funtsaa, mitä lähiseudun yrittäjii ne vois jeesaa. Eikä se oo mitään hyväntekeväisyyttä. Siitähän saa itelleki just sitä, mitä tarttee. Mut saa sitä silti tsennaa ittensä hyväntekijäksi, jos siit saa hyvät fiilikset.

Sitähän on kaikenlaista duunii, mitä joku muu vois tehdä tai mitä ei ees ite osaa. Niinku vaik, jos stiflat on heikos kondikses, ne voi roudaa skutsarille, joka osaa korjaa ne. Eikä tartte käydä slumppaamas uusii halpatuontipläägii. Tai jos ne lempibyysat olis muuten viel ihan hyvät, mut ku ei mee vetskari kunnol kiinni, ni pitää tsökaa joku ompelija ku jeesaa siinä.

Kohta sluuttaa tavallisen jengin fillarikausi. Kandee tsekkaa, missä lafkassa sais fillarinsa kondikseen, ni sit se on kevääks valmis, ja pääsee tsöraan taas heti, ku snöget sulaa. Voihan sen duunaa iteki, jos diggaa pyöritellä rasvasii kenttinkei. Mut jos senki ajan duunais mieluummin jotain muuta, ni ammattilainen jeesaa. Ja aika monella on himassa joku koukku, mikä pitäs laittaa mestoille tai jotain muuta snadii remontin tarvetta. Osaavii handui hittaa Stadista vilde siihenki.

Me käydään sillon tällön leikkauttamas fledaa – ainaki niiden ku on duunissa pitää näyttää snygeiltä – mut jos haluu työllistää paikallista kampaajaa ja parturii bulimmin, ni voi käydä vaik snadisti useemmin. Ja yks palvelu, mikä tekee kaikille gutaa – on hieronta. Rankan duunipäivän jälkeen voi vaipuu melkein ekstaasiin hellemmässä aromahieronnassa tai sit saa kaikki tietsikan ääressä jumittuneet lihaksensa relaamaan, ku ammattilainen antaa niille kyytii. Tai jalkahoito – se ei oo mitään ylellisyyttä, mis snadisti lakataan kynsii, ett varpaat näyttäis södeiltä – ei, se on omast ittest huolehtimista, ett klabbit voi hyvin.

Kaikkien meidän tarttee skruudaa. Vaik aina ei ois varaa slumppaa parasta luomuu tai muuten vaan pitää äkkii saada jotain lähikaupasta, ni ainaki vois sillon tällön tsiigaa, ett slumppaa kotimaista ja jotain paikallista. Stadissaki on yllättävän paljon lafkoi, ku duunaa täällä safkaa: paahtaa tsufee, duunaa tsieguraa, jädee, bissee, breguu ja vaik mitä herkkui. Välillä voi sit hemmotella itteensä ja käydä skruudaamassa jossain stadilaisessa raflassa tai tsufella kuppilassa, mistä saa herkulliset ite leivotut baislarit.

Ku slumppaa palveluita paikalliselta yrittäjältä, ni sil on mahis laittaa sit fyrkka kiertämään. Jos se on skutsari, se voi käydä tsufella naapurikuppilassa, jonka yrittäjä voi sit käydä laittamas fledansa seuraavan korttelin kampaajalla, joka voi korjauttaa duunitakkinsa ompelijalla, joka voi pesettää fönsterinsä siivousfirmalla, joka voi sit tilaa nyyat kotisivut medialafkasta... ja niin edelleen. Ja ku sil mediafirmal on enemmän niit saittitilauksii, ku yrittäjä ehtii ite duunaa, se palkkaa duunarin, joka sit taas voi viedä pläägänsä skutsarille, joka voi käydä tsufella – niin, jatkonhan te jo tsennaattekin. Pyörät pyörii Stadissa ja duunii riittää. Ja kaikki börjaa vaan siitä, ett joku vie pläägänsä skutsarille. Aika simppeli homma laittaa talous kondikseen.

 

Kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 3/2016.

Virve Kuutar

Kirjoittaja Virve Kuutar on stadilainen friidu, joka on firmassaan 15 vuotta opettanu härmäläisii bonjaan sloboja. Toiseks duunikseen se vois opettaa landei bonjaan stadilaisii. Niitä tilauksii venatessaan se skrivaa ja bamlaa stadilaisille, jotka bonjaa slangii. 

www.mimino.fi
www.slangibuidu.fi