Etsi

Emergency banner

Yrittäjän vinkit työnhakuun

Käytyäni juuri läpi 60 kappaletta työhakemuksia asiantuntijatehtävään, tässä tulee viikon vinkit, jos olet työnhakija (rekrytoinnin ammattilaiset voivat viihdyttää itseään muuten vaan):

1. Hait sitten töitä millä kielellä vaan, suosittelen CV:n kääntämiseen ammattimaisempia kanavia kuin Google-kääntäjä, ellei tarkoituksesi ole työnhaun sijaan naurattaa rekrytoijaa kuoliaaksi.

2. Tässä yhteydessä ilmaisen syvän huoleni markkinoidemme työhakemusten tasosta, koskien niin oikeakielisyyttä kuin ulkoasuakin. Ymmärrän, etteivät kaikki ole kirjoittajia luonnostaan tai käy korkeakoulua, mutta itse muistan tehneeni ensimmäisen ansioluetteloni koulussa jo yläasteella. Siispä rukoilen, ettei varhaiskasvatuksemme keskity nykypäivänä nuorison IT-taitojen osalta pelkästään FB-profiilikuvan päivittämiseen, vaikka some onkin tosi "in".

3. Personoi työhakemuksesi edes jotenkin, luojan tähden. Kun rekrytoija lukee viidennenkymmenen kerran, kuinka hakija on "pirteä, iloinen, helposti lähestyttävä, sosiaalinen", niin synonyymit alkavat jo tulla korvista. Rekrytoija haluaa kuulla, mitä sellaista juuri SINÄ osaat, mitä ei osaa kukaan tai ainakaan kovin moni muu. Erotu kilpailussa, koska sitä tämä elämä on ja etenkin tämän päivän työmarkkinat.

4. MIKSI SINÄ HALUAT JUURI MEILLE tai asiakkaallemme töihin? Ihminen haluaa aina tuntea olevansa erityinen, se kuuluu ihmisluontoon, ja rekrytoijakin on vain ihminen. Vetoa tunteisiin. Osoita, että olet tehnyt taustatyösi meistä tai asiakkaastamme. Se saa meidät haluamaan sinua (ammatillisesti).

5. Kuvallisista työhakemuksista on eriäviä mielipiteitä. Itse tykkään nähdä, minkä oloisen persoonan kanssa olen tekemisissä. Jos hakemasi työpaikka koskee alaa, millä on tekemistä ulkoisen olemuksen kanssa (hyvänä esimerkkinä kosmetiikka), liitä nyt hyvän tähden se asiallinen kasvokuva kysymättä mukaan. Unohda natinat yhdenvertaisuusperiaatteesta ja mieti, millainen on hakemasi työpaikka ja miten erotut satojen muiden joukosta. Ystäväni sai urheilualan työpaikan liittämällä hakemukseensa kuvan, missä hän hyppää kentällä pituutta. Hakemus erottui, vaikka kasvot eivät edes kunnolla näy kuvassa.

6. Muista tarkistaa, miten olet läsnä sosiaalisessa mediassa ja millaista sisältöä jaat itsestäsi julkisesti. Algoritmien ansiosta saatat tulla rekrytoijaa vastaan somessa, eikä se ole sen enempää sinun kuin hänenkään valintansa. Jos et ole aktiivisena vähintään LinkedInissä, rekrytoija todennäköisesti miettii, oletko edes olemassa.

Itse vastaan jokaiseen työhakemukseen erityisrekryissä ja jaan näitä vinkkejä hakijoille ihan ilmaiseksi (yleensä copy pastella, koska puutteet ovat hyvin pitkälti samoja). Joku voi ajatella sen olevan ajanhukkaa, minä taas tykkään vähän potkia ihmisiä antamaan itsestään enemmän. Minun tapauksessani juna on todennäköisesti jo mennyt siinä kohtaa, kun joudun potkimaan, mutta ehkä hakija ei jää pysäkiltä seuraavalla kerralla. Tai sitten olen vaan idealisti, mutta olen päivän työni tehnyt.

 

Kirjoitus on julkaistu myös nuoretyrittajat.fi-sivustolla.

Sanni Kaikkonen

Sanni Kaikkonen on Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien yhteisön HYNYn puheenjohtaja. Sannin yritys Sunnyone Promotion välittää promoottoreita ja tapahtumahenkilökuntaa yritysten erilaisiin promootio- ja elämysmarkkinointitarpeisiin.