Etsi

Sote

Pk-yritykset mahdollistavat laajan valinnanvapauden - Uudenmaan muutosjohtajat vierailulla Helsingin Yrittäjissä

Hallitus esittää sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä maakuntahallinnon uudistamista. Uudistuksen tärkein elementti valinnanvapaus toteutuu laajana, mikä on tärkeä asia suomalaisille.

Uusi malli näyttää avaavan lisää tilaa pienille ja keskisuurille yrityksille sote-kentässä, kun tavoite on, että peräti kaksi kolmasosaa sote-palveluiden kustannuksista on valinnanvapauden piirissä. Se on tärkeää palveluiden kehityksen, laadun ja kilpailun kannalta. Maksu- ja asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat hyviä keinoja toteuttaa valinnanvapautta sekä asiakkaan että pk-yritysten näkökulmasta.

Tärkeää on myös, ettei yhteishankintakeskusta tule, vaan maakunnille jää harkintavaltaa ja liikkumatilaa hankinnoissa. Mammuttimainen yhteishankintakeskus olisi johtanut hankintojen keskittämiseen, mikä olisi pudottanut pienet yritykset pois markkinoilta.

Muutosjohtajat vierailulla Yrittäjätilassa

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Sarianne Reinikkala ja toimitusjohtaja Tiina Oksala tapasivat tänään Yrittäjätilassa Uudenmaan uudet muutosjohtajat Timo Aronkytön ja Markus Sovalan sote- ja maakuntauudistuksen tiimoilta.

Soteuudistuksesta vastaava muutosjohtaja Timo Aronkytö uskoo, että liika kiirehtiminen voi haitata valinnanvapauden laaja-alaista toteutumista ja vaikeuttaa pk-yritysten pääsyä mukaan tarjoamaan palveluitaan.

Maakuntauudistuksesta vastaava muutosjohtaja Markus Sovala on samoilla linjoilla ja toteaa, että peruspalveluiden markkinoiden pitäisi antaa syntyä asteittain, jotta varmistetaan uudistuksen toteuttamisen onnistuminen käytännössä.

- Uudistuksissa on tärkeä huolehtia siitä, että mikro- ja pk-yritysten nykyisiä mahdollisuuksia tarjota palveluitaan ei heikennetä ja uudistus aidosti lisää myös pienten yritysten mahdollisuuksia tarjota palveluitaan suoraan markkinoille. Vain näin mahdollistetaan aidosti laajan valinnanvapauden toteutuminen, korostaa puheenjohtaja Sarianne Reinikkala.

Uudenmaan maakuntauudistuksen toteutuksen osalta ratkaisuja on odotettavissa tammikuun loppupuolella. Helsingin Yrittäjät, Pääkaupunkiseudun Yrittäjät ja Uudenmaan Yrittäjät haluavat rakentaa Uudenmaan maakuntaa yhtenä kokonaisuutena.

- Pääkaupunkiseudun kuntien erityistarpeet voidaan huomioida erillissopimuksin ilman, että Uudellemaalle rakennetaan kasvupalvelujenkaan osalta uusia hallinnon tasoja, toteaa toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Kuvassa: Muutosjohtajat aamiaisella Yrittäjätilassa, Markus Sovala, Sarianne Reinikkala, Timo Aronkytö ja Tiina Oksala.

 

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Sarianne Reinikkala, Helsingin Yrittäjät, p. 040 9000 334

Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104

Muutosjohtaja, maakuntauudistus, Markus Sovala, Uudenmaan liitto, p. 040 664 6091

Muutosjohtaja, sote-uudistus, Timo Aronkytö, Uudenmaan liitto, p. 040 631 5011

 

Lisää aiheesta:

>> SY sote-päätöksestä: Valinnanvapaus koko Suomen voitto

 

Kuva: Jaana Tihtonen