29.5.2017 klo 11:10
Uutinen

Ulkomaalaisomisteisten yritysten toiminta on vahvasti keskittynyt pääkaupunkiin – Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisu tarjoaa tilastoja yritystoiminnasta

Helsinkiläisyritysten määrä kasvoi vuosien 2014 ja 2015 välillä, kertoo Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuore tilastojulkaisu. Yritysten määrän kasvusta huolimatta yhteenlaskettu liikevaihto vielä laski edellisvuoteen verrattuna 0,7 prosenttia. Maltillisesta talouskasvusta johtuen muutokset yritysten lukumäärässä, henkilöstömäärässä ja liikevaihdossa vuonna 2015 edelliseen vuoteen verrattuna olivat kaiken kaikkiaan melko pieniä.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisun mukaan palvelualat työllistävät lähes 90 prosenttia yksityisen sektorin työvoimasta Helsingissä ja niiden sekä erityisesti markkinapalveluiden, osuus on huomattavasti suurempi Helsingissä kuin koko maassa. Teollisuuden osuus on sen sijaan huomattavasti muuta maata pienempi.

Yrityspalveluiden henkilöstömäärä kasvussa

Henkilöstömäärä kasvoi vuonna 2015 vahvimmin hallinto- ja tukipalvelutoiminnan, taiteiden, viihteen ja virkistyksen sekä rakentamisen alan yrityksissä. Henkilöstömäärä laski puolestaan suhteellisesti eniten kaupan, muun palvelutoiminnan sekä varastoinnin ja kuljetuksen toimialoilla. Liikevaihdon määrä kasvoi sen sijaan edelliseen vuoteen verrattuna voimakkaimmin muun palvelutoiminnan, taiteen, viihteen ja virkistyksen sekä hallinto- ja tukipalveluiden yrityksissä. Liikevaihto puolestaan väheni kaupan alalla merkittävästi jo toista vuotta peräkkäin. Tämä näkyi erityisesti moottoriajoneuvo- ja tukkukaupan yrityksissä.

Ulkomaalaisomisteiset yritykset vahvistuivat – henkilöstömäärä ja liikevaihto kasvussa

Ulkomaalaisomisteisia yrityksiä toimii tilastojulkaisun mukaan Helsingissä suhteellisen vähän: niiden määrä on vain 3,7 prosenttia kaikista helsinkiläisyrityksistä. Niiden merkitys yritystoiminnan kannalta on kuitenkin erittäin merkittävä, koska niiden osuus helsinkiläisyritysten henkilöstömäärästä oli 22 prosenttia ja liikevaihdosta 24 prosenttia. Merkittävin määrä ulkomaalaisomisteisten yritysten työpaikkoja oli tietotekniikkapalveluissa, rahoitus- ja vakuutustoiminnassa ja tukku- ja vähittäiskaupassa.

Suomessa toimivien ulkomaalaisomisteisten yritysten toiminta on edelleen vahvasti keskittynyt Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Henkilöstömäärällä mitattuna merkittävimmät yritysten kotimaat olivat Ruotsi, Yhdysvallat ja Britannia.

Aloittaneiden yritysten määrä ennallaan

Yrityksiä rekisteröidään vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, kun aloittaneita yrityksiä suhteutetaan väkilukuun. Elinkeinokehityksen dynamiikasta kertova yrityskannan uudistumisaste eli aloittaneiden yritysten määrä suhteessa yrityskantaan on kuitenkin ennallaan. Se oli Helsingissä 12 prosenttia vuonna 2015, mutta Suomessa alle kahdeksan prosenttia.

Yrittäjyysaste on Helsingissä koko maata matalampi. Vuonna 2014 Helsingin yrittäjien osuus työikäisestä väestöstä oli Helsingissä seitsemän prosenttia eli kaupungissa oli 21 500 yrittäjää. Koko Suomessa osuus oli 11 prosenttia.

Tiedot perustuvat Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuoreeseen tilastojulkaisuun, jossa on tarkasteltu yrityskannassa tapahtuneita muutoksia sekä helsinkiläisyritysten kehitystä. Mukana tarkastelussa olivat vain yrittäjät ja yrityksissä sijaitsevat työpaikat. Julkaisussa käytettiin useita tilastolähteitä ja sen tuoreimmat tiedot ovat vuosilta 2014 ja 2015. Helsingin kaupungin tietokeskus on tilaston, tutkimuksen, tietopalvelun ja avoimen datan sekä arkistotoimen asiantuntija- ja vastuuorganisaatio Helsingin kaupungilla.

>> Lue koko tilastojulkaisu

Lähde: Helsingin kaupunki

Kuvio: Helsingin kaupunki

Kuva: Shutterstock