2.6.2017 klo 16:54
Uutinen

Helsingin Yrittäjien seminaarissa puitiin sotea valtakunnallisesti ja Uudellamaalla

Helsingin Yrittäjien 1.6.2017 järjestämä SOTE-seminaari oli onnistunut kokonaisuus: illan aikana kuultiin sote-uudistuksesta ja sen merkityksestä yrittäjille monesta eri näkökulmasta. Päivänpolttava aihe herätti aktiivista keskustelua ja kysymyksiä, joihin vastauksia tarjosivat muun muassa kansanedustaja Sari Sarkomaa ja Uudenmaan sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö.

Helsingin Yrittäjien tapahtumakevät huipentui ajankohtaiseen sote-seminaariin 1.6.2017. Lähes 100 yrittäjää tapasi NewCo Yrityslinnassa tavoitteenaan kuulla sote-uudistuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

Tapahtuman juontajat, hoiva-alan yrittäjä ja Helsingin Yrittäjien Sote-verkoston puheenjohtaja Anne Kangas sekä Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala, johdattivat illan teemaan korostamalla sote-alan pk-yritysten määrää ja merkitystä.

– Suomessa on noin 19 000 sote-alan yritystä ja näistä alle 30 on oikeasti suuria yrityksiä. Alan yritykset työllistävät Suomessa yli 70 000 henkilöä. Isosta joukosta on siis kyse, Anne Kangas tiivisti.

– Pistänkö lapun luukulle vai suuntaanko kohti horisontissa siintäviä mahdollisuuksia, Kangas kiteytti monen sote-alan yrittäjän tunnelmia muutoksen äärellä.

Seminaarin avasi Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Sarianne Reinikkala, joka tarttui tervetulopuheessaan muun muassa sote-alan laajaan käsiteviidakkoon, jota seminaarin tavoitteena oli avata sekä kertoa, missä sote-uudistuksessa mennään ja käydä keskustelua pk-yritysten roolista uudistuksessa.

– Sote-uudistus on tärkeä kaikille suomalaisille sekä maamme taloudelle. Tällä hetkellä on tärkeintä varmistaa, että emme tee lainsäädäntöä, joka torppaa kotimaisten pienten sote-alan toimijoiden ja yrittäjien toimintaa, Reinikkala painotti puheessaan.

Yksi illan odotetuimmista puhujista oli kansanedustaja Sari Sarkomaa, joka valotti sote-uudistusta yrittäjille valtakunnan mittakaavassa. Sarkomaa on ollut aktiivisesti valmistelemassa uudistusta.

– Tämän maakunta- ja sote-uudistuksen keskeinen onnistumisen edellytys on se, miten onnistumme kuuntelemaan yrittäjiä, Sarkomaa punnitsi.

Sote-uudistuksen valmistelun etenemisestä Uudellamaalla kertoi Uudenmaan sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö. Seminaarin odotetuimpia uutisia kuultiin, kun Aronkytö kertoi, että yritykset otetaan mukaan valmisteluun Uudellamaalla elokuusta alkaen.

Elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä korosti, että yrittäjät tuovat sote-palveluiden tuottamiseen tervettä kilpailua.

– Sote-alan yrittäjien kannattaa valmistautua kilpailuun aloittamalla Kanta-valmistautuminen sekä verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa, hän kehotti.

Kuulijoita askarruttaneeseen raportoinnin ja valvonnan lisääntymiseen toi työvälineitä Fennian johtava asiantuntija Kari Varkila, joka kertoi vakuutusyhtiön suunnitelmista perustaa yritys kilpailuttamaan ICT- ja muita palveluja yrittäjiä varten sote-alan pk-yrittäjyyden edistämiseksi.

Hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana sote- ja maakuntauudistusta. Hallitus antoi esityksen valinnanvapauslaiksi eduskunnalle 9. toukokuuta. Perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemiset on tavoitteena saada hoidetuksi juhannukseen mennessä.

>> Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen etenemistä voi seurata: www.uusimaa2019.fi

Kuvat: Jaana Tihtonen