9.6.2017 klo 13:00
Uutinen

Globaali selvitys: Helsingissä startupit syntyvät kansainväliseksi ja ymmärtävät yhteistyön merkityksen

Pääkaupunkiseudun kaupungit osallistuivat tänä vuonna kansainväliseen Global Startup Ecosystem -tutkimukseen, joka vertailee startupien mahdollisuuksia globaaliin menestykseen. Helsingin vahvuuksiksi nousivat tiivis yhteisö, tavoitteellisuus ja yhteydet globaaleille markkinoille.

Maantieteellisesti syrjäinen sijainti ei ole estänyt Helsingin startup-kentän menestystä. Pääkaupungissa on luotu muun muassa Supercellin ja Rovion kaltaiset globaalit menestystarinat, Euroopan suurin startup-tapahtuma Slush, sekä FiBAN, yksi Euroopan vahvimmista businessenkeliverkostoista.

Nyt aiheesta on tutkimustietoakin. Kansainvälinen Global Startup Ecosystem -tutkimus vertailee startupien mahdollisuuksia globaaliin menestykseen 55 kaupunkialueella. Selvitykseen osallistui yli 10 000 startupia ja 300 partneriorganisaatiota, ja tänä vuonna myös Suomesta pääkaupunkiseudun kaupungit ottivat osaa.

Vaikka useimpia kilpakumppaneitaan pienempi Helsingin alue ei tuloksien valossa mahtunut maailman 20 houkuttelevimman startup-keskuksen joukkoon, tutkimus osoittaa Helsingillä olevan selkeitä, kansainvälisessä vertailussa johtavia ominaisuuksia. Vielä höyhensarjalainen Helsinki siis pärjää raskaan sarjan pelureiden joukossa.

Helsingin vahvuuksina tiivis yhteisö, tavoitteellisuus ja yhteydet globaaleille markkinoille

Pienuudessa on myös etunsa. Helsingin startupit kokevat tutkimuksessa kaikista vähiten suuryhtiöt kilpailijoikseen – mikä kertoo yhteisön vahvuudesta ja siitä, että eri toimijat ymmärtävät yhteistyön merkityksen.

Kasvuyritysten sijoittajatkaan eivät laita vain rahaa yrityksiin, vaan jäävät niihin sparraajiksi. Helsinkiläisissä startupeissa on tutkimuksen kolmanneksi eniten neuvonantajia, joilla on myös omistusta yrityksessä. Toisaalta myös työntekijät ovat merkittävissä määrin osaomistajia yrityksissä: 46 prosenttia startupeista tarjoaa osakeoptioita koko henkilöstölleen, mikä on globaalissa vertailussa seitsemänneksi eniten.

Helsinkiläisen startup-kentän merkittäväksi vahvuudeksi nousi myös valmistettujen tuotteiden korkea taso ja tavoitteellisuus. Helsinki oli koko tutkimuksen neljäs globaalisti johtavissa tuotteissa sekä kuudes tuotteiden globaalissa fokuksessa. Tiimien kokoonpanoissakin löytyy liiketoiminnan kannalta oleellisia aineksia: Helsingin startupeissa on tutkimuksen kuudenneksi suurin osuus perustajajäseniä, joilla on liiketoiminta- tai tekninen tausta.

Kokonaisuudessa Helsingin menestyksekkäin osa-alue oli globaalit yhteydet. Helsinki yltää kuudenneksi startupien ulkomaisten asiakkaiden sekä partnereiden määrässä. Menestystä tällä osa-alueella siivittänee sisämarkkinoidemme pieni koko, mikä osaltaan ohjaa startupeja kansainvälistymiseen.

Kehityskohteita puretaan teoiksi koko kentän voimin

Tutkimus nosti esiin myös Helsingin startup-ekosysteemin kehityskohteita. Parannettavaa ja haasteita tunnistettiin eritoten sijoitusten ja irtautumisten (exit) arvon kasvattamisessa sekä kokeneiden startup-yrittäjien ja niin kutsuttujen yksisarvisten määrän lisäämisessä. Myös ulkomaisia startupeja kaivataan lisää Helsinkiin.

Siksi Helsinki Business Hub, yhteistyössä FiBANin, ja Arctic Startupin kanssa kutsuu koolle koko seudun kasvuyrityskentän toimijat 27.6.2017 Startup Mariaan. Tilaisuuden on tarkoitus toimia yhteisenä aivoriihenä siitä, millä toimenpiteillä näitä kehityskohteita ratkotaan ja mitä askelmerkkejä siihen vaaditaan. Tilaisuuden alustaa Startup Genomen tutkimusryhmä, minkä lisäksi kuullaan Tekesin, FIBANin, pääomasijoittajien ja startupien edustajien mietteitä tuloksista.

>> Tutustu globaaliin selvitykseen

Lisätietoja:

Marja-Liisa Niinikoski
Toimitusjohtaja, Helsinki Business Hub
marja-liisa.niinikoski @ hbh.fi
p. +358 40 538 4541

Dane Stangler
Head of Policy, Startup Genome (Global Startup Ecosystem Report)
dane @ startupgenome.com

Lähde: Helsingin kaupunki

Kuva: Shutterstock