19.3.2020 klo 10:51
Uutinen

Mitä mietit nuori yrittäjä?

Yrittäjyys on nykyään monelle nuorelle luontainen vaihtoehto. Haastoimme Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksen uudet kasvot, Emmi Lehtomaan ja Inka Ikosen, pohtimaan juuri nuorille ja alkaville yrittäjille ajankohtaisia asioita.

Yrittäjyys + perhe

Emmi ja Inka jakavat fiiliksen siitä, että yrittäjyyden vapaus mahdollistaa perhe-elämän arjen vaatimat joustot paremmin kuin kahdeksasta neljään palkkatyö. Elämää on helpompi priorisoida ja perheelle voi järjestää enemmän aikaa.

– Pari asiaa, jotka huolestuttavat minua, ovat liiketoiminnan ylläpitäminen vanhempainvapaan aikana sekä yhteiskunnan tuki perhettä perustaville yrittäjille. Pohdin sitä, miten pidän asiakaskuntani vanhempainvapaan aikana ja tipunko tyhjän päälle sen jälkeen. Vanhempainvapaan toimeentulo vaatii ennakkoon suunnittelua. Varsinkin nyt, kun työtulo lasketaan edellisen 12 kuukauden ajalta eikä kuuden kuukauden, kuten aiemmin. Lakimuutoksen jälkeen moni pienyrittäjä kommentoi Facebook-ryhmissä, ettei heillä ole varaa perustaa perhettä, koska liiketoiminta ei mahdollista riittävän YEL:in maksamista, Inka summaa.

Aiheesta ei heidän mielestään löydy vielä tarpeeksi helposti tietoa. Monet varmasti kaipaisivat myös esimerkkejä ja vertaistukea muilta yrittäjiltä siitä, miten he ovat yhdistäneet perhe-elämän ja yrittäjyyden.

– Naisyrittäjyyden näkökulmasta mahdollista perheenlisäystä pitäisi suunnitella jo todella varhain ja siihen pitäisi varautua taloudellisesti. Toisaalta perheen perustamista ei välttämättä voi ajoittaa juuri haluamalleen ajankohdalle, Emmi pohtii.

Joustoa ja turvaa toisi heidän mielestään esimerkiksi se, että töitä voisi vanhempainvapaan aikana tehdä vapaammin. Kun yrittäjyyden ylläpitäminen vanhempainvapaalla olisi kannustettavaa, yrittäjyyden jatkaminenkin olisi helpompaa ja varmempaa.

Jaksaminen + palautuminen

– Yrittäjyyden alussa tein töitä seitsemän päivää viikossa aamusta iltaan. Sorruin epävarmuudessani haalimaan töitä ja sanomaan kaikelle kyllä. Stressi ui yöuniin ja sydän tykytti. Pitkän kesäloman aikana pidin itseni kanssa kehityskeskustelut. En voisi jatkaa enää samalla tavalla tai palaisin loppuun, Inka kertoo.

Yrittäjälle ei ole varaa uupumiseen. Siksi Inka ja Emmi suosittelevat keskittymään liiketoiminnassa olennaiseen. Kun fokuksen määrittää tarkasti, stressi helpottaa ja on helpompi sanoa tarvittaessa ei.

– Työn ja vapaa-ajan erottaminen on tärkeää, sitä harjoittelen itsekin koko ajan. Liikunta, meditointi ja puhelimen laittaminen lentokonetilaan auttavat minua palautumaan, Emmi luettelee.

Inka vinkkaa panostamaan myös päivänaikaiseen palautumiseen. Se voi olla pieni kävelylenkki lounaan jälkeen, taukojumppa tai vaikka lyhyet päiväunet. Työpäivät tehostuvat, kun niille antaa raamit ja malttaa sulkea tietokoneen ajoissa.

Epävarmuudet + menestys

Nuoret ja aloittelevat yrittäjät jakavat Emmin ja Inkan kokemuksen mukaan monia samoja epävarmuuksia. Riittääkö toimeentulo? Miten erottua kilpailijoista? Miten hankkia asiakkaita?

– Mietin alussa myös, kuinka hanskaisin yrittäjyyden byrokratian, raha-asiat ja verotuksen. Mutta kaikki näistä epävarmuuksista on yksi kerrallaan karissut pois. Olen opetellut myyntiä, listannut kohderyhmääni sopivia asiakkaita ja ottanut rohkeasti yhteyttä, Inka kertoo.

Emmin mielestä tietoa yrittäjyyden alkutaipaleelle olisi hyvä olla siellä missä nuoret liikkuvat, esimerkiksi somessa, ja kerrottuna heitä puhuttelevalla tavalla. Verkostoilla, kuten Helsingin Yrittäjien nuoret yrittäjät, ja niiden kautta saatavalla vertaistuella voi olla suuri merkitys yritystoiminnassa onnistumiseen.

Työelämän epävarmuus ja kovat vaatimukset, suorittamisen ja menestymisen paine sekä tarve itsensä jatkuvaan kehittämiseen yhdistävät Inkan mielestä nykyään sekä palkkatyöläisiä että yrittäjiä. Hän kannustaakin olemaan armollisempi itselle ja puhumaan epäonnistumisista rohkeammin ääneen.

Emmi ei koe epäonnistumista negatiivisena asiana.

– Joko hommat menevät maaliin tai sitten niistä oppii jotain uutta. Ei kai kukaan ole luonut yritystä oppimatta siitä jotain?

Kuvassa: Media-alalla työskentelevä Inka Ikonen ja vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen Emmi Lehtomaa liittyivät vuoden alussa Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallitukseen.

Liity nuorten yrittäjien omaan Facebook-yhteisöön >

Juttu on julkaisu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 1/2020 (ilmestyi 13.3.2020). Lue koko lehti Issuu-palvelusta.

Teksti: Jaana Tihtonen
Kuva: Niina Stolt