17.5.2021 klo 16:07
Uutinen

Helsingin Yrittäjien kuntavaalitentissä käytiin monimuotoista keskustelua yritysten asemasta Helsingissä – kuntavaalitentin tallenne on julkaistu

Katso tallenteelta, mitä mieltä vaalipanelistit olivat yrittämisestä Helsingissä ja kaupungin kehittämisestä yrittäjyyttä silmällä pitäen.

Helsingin Yrittäjien kuntavaalitentti järjestettiin tiistaina 11.5.2021. Virtuaalitentin avasi Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen (pääkuvassa vasemalla), joka korosti yrittäjyyden merkitystä yhteiskunnalle ja kertoi yrittäjäjärjestön kuntavaalitavoitteista yrittäjyyden edistämiseksi kunnallisessa päätöksenteossa.

– Ei kuntaa ilman yrityksiä. Miltä kaupunki näyttäisi ilman yrityksiä ja yrittäjiä? Laaksonen haastoi kuntavaalitentissä olleet panelistit Dan Koivulaakson (Vas.), Eveliina Heinäluoman (SDP), Marcus Rantalan (RKP), Reetta Vanhasen (Vihr.), Juhani Strandénin (PS) ja Wille Rydmanin (Kok.) pohtimaan.

– Maailman toimivimmassa kaupungissa palvelut ovat lähellä, ja jotta palvelut ovat lähellä, tarvitaan siihen palveluntuottajia- ja tarjoajia eli meitä yrittäjiä. Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet lukea mediasta, kuinka yritykset sulkevat liiketilojensa ovet ja lopettavat liiketoimintansa keskustan alueella. Koronalla ja verkkokaupan voimistumisella ei tätä yksin selitetä, Laaksonen jatkoi.

Aloituspuheenvuorossa nostettiin esiin myös huoli ruuhkamaksuista, joka vaikuttaisi toteutuessaan myös keskustan erikoisliikkeisiin ja kivijalkayrittäjiin.

Laaksonen myös korosti, että Helsingin Yrittäjissä halutaan tuoda niin kiinteistösijoittajat kuin kaupungin päättäjät etsimään ratkaisuja keskustan tilanteeseen, sillä Helsingin keskustan vetovoimaisuus ja kilpailukyky vaikuttavat koko Suomeen. Keskustaa tulee kehittää huomioiden monipuolisen yritystoiminnan menestymisen edellytykset.

Avoimuutta ja yhteistyötä

Laaksonen toivoi Helsingiltä myös yrittäjämyönteisyyttä, yhteistyötä elinkeinoelämän ja yrittäjäjärjestön kanssa yritystoimintaan vaikuttavissa asioissa, valmisteilla olevien päätösten yritysvaikutusten arviointia ja yrittämisen esteiden poistamista päätöksenteossa.

– Kaupungin pitää luoda alusta yritysten menestykselle yrittäjäystävällisellä elinkeinopolitiikalla. Yritysvaikutusten arviointi pitää ottaa laajasti mukaan kaupungin päätöksentekoon ja kirjata se kaupungin elinkeinostrategiaan. Arvioinnin toimivuutta tulee myös seurata käytännössä.

– Maankäytöllä on olennaista merkitystä monipuoliselle yritystoiminnalle, joten kaavoituksen ja maankäytön tulee mahdollistaa elinkeinojen muutos ja uudet innovaatiot. Lisäksi kaavoitus- ja lupaprosesseja on tarpeen sujuvoittaa ja nopeuttaa.

Laaksonen nosti esiin, ettei kaupungin tule myöskään harjoittaa yritysten kanssa kilpailevaa liiketoimintaa. Hankinnat on jaettava riittävän pieniin osiin, jotta myös mikro- ja pk-yritykset pääsevät mukaan tarjouskilpailuihin.

Lopuksi hän muistutti, että yrittäjät tuottavat palvelut, työn ja verotulot kuntaan.


Helsingin Yrittäjien kuntavaalitentin panelistit vasemmalta oikealle: Dan Koivulaakso (Vas.), Eveliina Heinäluoma (SDP), Juhani Strandén (PS.), Marcus Rantala (RKP), Reetta Vanhanen (Vihr.) ja Wille Rydman (Kok.)

Helsinkiläisen yrittäjyyden asialla?

Kuntavaalitentin moderaattorina toimi Etelä-Helsingin Yrittäjien varapuheenjohtaja, yrittäjä Markus Seppänen (pääkuvassa oikealla), joka vastasi tentin kulusta ja käsiteltävien teemojen alustuksesta. Panelistit pääsivät kuntavaalitentin alussa kertomaan, mitä yrittäjyys heille tarkoittaa.

Vasemmistoliiton Dan Koivulaakso katsoi yrittäjyyden olevan yhteiskunnallisella tasolla tärkeää työpaikkojen luomisen kannalta. SDP:n Eveliina Heinäluoman mukaan yrittäjyys pääkaupunkiseudulla liittyy kasvun moottorina toimimiseen. Kaupungin päättäjien tulee ottaa yrittäjien edellytysten vahvistaminen vakavalla tavalla.

Perussuomalaisten Juhani Strandén huomioi, että julkisen sektorin työ on yritystoiminnan tulosta, koska julkiset palvelut rahoitetaan verovaroilla, joiden alkulähde on yksityisessä yritystoiminnassa. RKP:n Marcus Rantala taas katsoi yrittäjyyden luovan innovaatioita ja kehitystä.

Vihreiden Reetta Vanhanen näki, että yrittäjät ovat tärkeä osa yhteiskunnan rakennetta, ja he luovat talouskasvua ja työpaikkoja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kokoomuksen Wille Rydman muistutti, että työpaikat ja verotulot tulevat yrityksistä, jotka uskaltavat laittaa itsensä ja pääomansa likoon.

Keskustelua kilpailutuksista

Paneelissa keskusteltiin ajankohtaisista helsinkiläistä yrittäjyyttä koskevista aiheista, kuten esimerkiksi kilpailutuksista.

Vanhasen mukaan kilpailutukset tulisi jakaa pienempiin osiin ja kilpailutusten ehtoja pitäisi kohtuullistaa. Kasvuyritykset voisivat aluksi päästä kiinni hankintoihin luomalla pilotteja kaupungin palveluiden piirissä. Rydmanin mukaan julkisen sektorin kilpailutusosaamista tulisi kehittää ja kilpailutuksia tulisi jakaa pienemmiksi. Koivulaakso katsoo, että kilpailutuksissa olisi aluksi mietittävä niiden tarkoituksenmukaisuutta ja toteutustapaa.

Heinäluoma nosti esiin kilpailutusten laadulliset tekijät, joissa voitaisiin suosia lähituotantoa ja ympäristökriteerejä. Kriteerejä tulisi laajentaa hintapolitiikan- ja kriteerien ulkopuolelle. Strandén puhui osto-osaamiseen keskittymisestä ja painottaisi myös kilpailutuksissa paikallisuutta ja kotimaisuutta. Rantala taas katsoi, että kilpailutusten sijaan palveluseteleiden hyödyntäminen voisi olla järkevämpi tapa esimerkiksi hoivapalvelujen piirissä.

Katso koko tallenne

Mitä mieltä panelistit olivat ruuhkamaksuista, Sörnäisten tunnelin rakentamisesta, palveluseteleistä, monituottajamallista ja yrittäjyyden haasteista? Entä mitä panelistit ovat valmiita tekemään helsinkiläisen yrittäjyyden eteen? Katso tallenne kuntavaalitentistä alta.

Teksti: Ari Minadis
Kuvat: Jaana Tihtonen