Etsi

Yrittäjän hulluus vahvistaa ja kuormittaa mielenterveyttä

Aluksi yrittäjän hulluus on sitä, kun ihminen vastoin hyvää tarkoittavia neuvoja heittäytyy ”tyhjän päälle”, lähtee innoissaan toteuttamaan omaa juttuaan, alkaa itsensä pomoksi ja maksaa itse itselleen palkkaa. Parhaimmillaan tämä hulluus johtaa sekä yrityksen ja yrittäjän että hänen lähipiirinsä kukoistukseen.

Hullummaksi homma kääntyy, kun yrittäjä tekee hulluna pitkää päivää eikä saa laskuja silti maksettua saati palkkaa työstään. Hän elää päivät kahvilla ja karkilla, potee jatkuvaa riittämättömyyttä, ei millään ehdi tai jaksa tehdä kaikkea. Ystävät kaikkosivat siinä vaiheessa, kun muutaman kerran oli pakko perua tapaaminen työkiireisiin vedoten. Sukulaiset syyllistävät, kun ei enää käydä kylässä. Kotona puoliso nalkuttaa ja lapset hermostuvat, kun telkkaria tuijottava toisella kädellä sipsipussia tyhjentävä ja toisella viinilasia pitelevä zombi on selvästi ajatuksissaan jossain muualla. Yöllä se kierii ja pyörii unettomana ja nousee jo aamuneljältä hoitelemaan rästissä olevia töitään. Päätä särkee ja kurkku on kipeä, ahdistaa, mutta kourallinen buranaa pitää pystyssä. Mökille ei ehdi eikä lomaan ole varaa. Pelko epäonnistumisesta ja julkisesta häpeästä ajaa eteenpäin. Kyllä se tästä helpottaa, pitää vain yrittää kovemmin. Huomenna on jo parempi päivä.

Mielekäs ja merkityksellinen työ on ilo ja vahvistaa mielenterveyttä, mutta työ voi myös olla suuri stressin aihe. Mielenterveys on oleellinen osa terveyttä ja hyvinvointia. Lyhyt määritelmä hyvinvoinnille on tasapainon ja hallinnan tunne omasta elämästä. Jokainen tietää vain itse, mitä se tarkoittaa omalla kohdalla. Mitä minä tarvitsen jaksaakseni ja voidakseni hyvin? Mitkä ovat minun henkilökohtaiset vahvuuteni ja omat selviytymiskeinoni, kun vastoinkäymiset koettelevat? Mielenterveys on voimavara, joka vaihtelee elämäntilanteiden mukaan. Sitä voidaan myös treenata ja vahvistaa. Riittävä uni, tarpeeksi energiaa antava ravinto ja sopiva määrä mieluista liikuntaa ovat perusasioita, joilla pääsee alkuun. Tärkein mielenterveystaito on kuitenkin kyky kuunnella itseään ja omia tarpeitaan. Kyky tehdä vaikeitakin, omaa hyvinvointia tukevia ratkaisuja, vaikka leimattaisiinkin hulluksi. Se kannattaa. Yrittäjää ja yrittäjyyttä on vaikea erottaa toisistaan, mutta yrittäjän mielenterveys on yrityksen perusta ja tärkein pääoma.

Aloita vaikka tästä:

Pysähdy hetkeksi hengittämään. Miltä kehossa tuntuu? Mitä kuulet? Mitä näet? Miten voit? Mitä tarvitset juuri nyt?

Ole armollinen itsellesi. Usein 70 % suoritus riittää. Et taatusti tunne ketään täydellistä ihmistä eikä sinustakaan tule sellaista.

Autosi viet huoltoon, kun varoitusvalo syttyy, miten huollat itseäsi vai painatko lisää kaasua? Opettele tunnistamaan kuormituksen merkit itsessäsi. Palautuminen on elintärkeää, muuten ajaudut uupumukseen ja silloin vauhti pysähtyy seinään.

Stressin ja ajanhallinta on tekemisten hallintaa. Priorisoi. Tunnista omat arvosi.

Yrittäjä ei ole supersankari. Pyydä ja ota vastaan apua. Ajoissa! Jo puhuminen auttaa selkiyttämään ajatuksia. Pidä itselläsi ainakin yksi ystävä, jolle voit aina soittaa. Etsi vertaistukea ja tarvittaessa ammattiapua.  Valtakunnallinen Kriisipuhelin ja SOS-kriisikeskus ovat myös yrittäjiä varten.

Suomen Mielenterveysseura järjestää yhdessä Yrittäjäjärjestöjen kanssa Yrittäjien hyvinvointikoulutuksia ja vertaistukiryhmiä, joissa käsitellään voimavarakeskeisesti yrittäjän hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviä asioita.


Hymy-hanke 25.4.2018
Paula Noresvuo, Suomen Mielenterveysseura

 

Paula Noresvuo

Paula Noresvuo on Yrittäjien hyvinvointikiltatoiminnan projektisuunnittelija Suomen Mielenterveysseurassa. Hän on kokenut omakohtaisesti yrittäjän hulluuden sekä yrittäjänä että yrittäjän puolisona.