Etsi

UNI

Tiedäthän tunteen kun on nukkunut pitkästä aikaa hyvin ja päivä alkaa jo aamusta pirteänä ja mieli positiivisena. Jokainen tietää, että uni ja lepo ovat ensiarvoisen tärkeitä hyvinvointimme kannalta ja silti kuulen usein myös itsensä sanovan "tulipa nukuttua huonosti". 

Tarvitsemme unta henkiseen ja fyysiseen palautumiseen; aivojen ja muun elimistön tasapainottamiseen, hormonitoimintaan, oppimiseen sekä mielen jaksamiseen sekä vireystilan ylläpitämiseen. Väsyneenä  ajatus ei kulje, olet äkäinen, teet virheitä helpommin ja tulee syötyä enemmän sokeripitoisia ja rasvaisia ruokia kun vaan 'tekee mieli'. Lounaan aikaan odotat jo, että kuhan päivä olisi ohi ja unelmoit, että pääsisit jo nukkumaan.

Usein puhutaan miten tärkeää on, että lapset saavat tarpeeksi unta ja unohdamme, että myös aikuinen tarvitsee säännöllisesti täydet yöunet. Emme ikävä kyllä voi nukkua unta varastoon eikä tämän päivän uupumukseen auta, että päätämme nukkua enemmän sitten 'seuraavan loman aikaan'. On totta, että jotkut pärjäävät hiukan vähemmillä unilla kuin toiset ja meillä kaikilla on erilainen geneettinen herkkyys. Elämä ei myöskään ole tasaista, tulee muutoksia ja erilaisia elämäntilanteita, jolloin uneen on vaikeampi panostaa. 

Uniongelmat ovat nykyään hyvin yleisiä ja on jopa arvioitu, että jatkuva unenpuute on jo muodostunut kansansairaudeksi. Univaje heikentää elimistön palautumista esimerkiksi flunssasta ja se on liitetty jopa sydän- ja verisuonisairauksiin altistumiselle. Nopea, toiminnan täytteinen työ- ja perhe-elämä, useat harrastukset ja  sosiaalisessa mediassa kulutettu aika haastaa ajankäyttömme eikä meillä ole enää aikaa rauhoittua. Kiireessä ainoa helposti napattavissa oleva lisäaika on nukkumaanmeno. Aikuinen tarvitsee noin 7-9 tuntia unta. Tavallisimpia uniongelmia ovat iltayön nukahtamisvaikeus sekä heräily aamuyöllä. Nuorilla tavallista on viivästynyt univaihe eli nukkumaan meneminen tapahtuu hyvin myöhään. Myös vanhenemiseen liittyy unen rakenteellisia muutoksia, jolloin kevyen unen määrä lisääntyy ja syvän unen määrä vähenee. Olisi hyvä erottaa yksittäiset huonosti nukutut yöt ja pitkäaikainen univaje. Heräily yöllä voi liittyä unen eri vaiheisiin ja on ihan normaalia mikäli nukahtaa kohtuullisessa ajassa uudestaan. 

Aina voi tehdä omaa arkea parantavia pieniäkin muutoksia, jotka edesauttavat jaksamista ja lepoa. Voit lähteä liikkeelle siitä, että tiedostat oman sinulle luontaisen unirytmin ja suunnittelet sitä tukevan päivärytmin. Kevytkin suunnitelmallisuus, suunnitelman vieminen käytäntöön ja siitä kiinnipitäminen vievät sinua lähemmäs virkistävää unta. Paras unen laadun ja määrän mittari on, kuinka levänneeksi ja pirteäksi tunnet itsesi aamulla. 

Mikäli uneen liittyvät ongelmat jatkuvat pitkään, käänny lääkärin puoleen. Jos unettomuus jatkuu yli kuukauden ajan vähintään kolmasti viikossa ja alkaa vaikuttaa arkielämän toimintoihin, kannattaa siihen etsiä apua. Apua saat omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Yksin- ja mikroyrittäjänkin kannattaa ottaa työterveyshuolto jolloin apua myös uniongelmiin on helpommin saatavilla. Esimerkiksi Helsingin Yrittäjien jäsenyrittäjillä on mahdollisuus liittyä valmiiksi kilpailutettuun työterveyshuollon puitesopimukseen ja näin järjestää itselleen työterveyshuollon palvelut. Myös univalmentaja tai osallistuminen erilaisiin uniryhmiin voi auttaa. 

Hyvän unen vinkit:

 • Tee valinta, että arvostat unta ja lepo on top 3 tärkeimmissä asioissa 
 • Tunnista oma unirytmisi ja tue sitä parhaasi mukaan pitämällä kiinni säännöllisestä päiväaikataulusta 
 • Tiedosta, että päivän valinnat vaikuttavat tulevan yön uneen  
  • Älä jää torkuttamaan, nouse reippaasti ylös sängystä 
  • Syö jo aamusta asti terveellisesti ja hyvää unta silmällä pitäen  
  • Kahvi/kofeiini ja runsasrasvainen ravinto voivat heikentää unta sen sijaan kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi auttaa nukahtamisessa 
  • Päiväunet tai "powernapit" korkeintaan 10-20 minuutin mittaisena etteivät vaikeuta yöunen saamisessa
  • Ei raskasta liikuntaa 3-4 h ennen nukkumaanmenoa; kevyt ulkoilu voi auttaa nukahtamisessa
  • Ei alkoholia illalla, yksi annos voi viedä noin tunnin yöunesta 
 • Rauhoita 2 h ennen nukkumaan menoa 
  • Pois läppäri, tabletit, tv, kännykkä 
  • Rentoudu vaikkapa lukemalla, meditaatiolla tai kuuntelemalla rauhallista musiikkia
 • Panosta viileään, raikkaaseen ja pimeään makuuhuoneeseen
  • Hanki hyvät tyynyt, peitot, patja ja sänky joiden avulla vältät selkä ja niskasäryt
 • Mikäli uni ei tule tai heräilet, älä jää sänkyyn pyörimään vaan tee jotain rauhoittavaa ja palaa sänkyyn vasta kun väsyttää 
 • Kokeile huolipäiväkirjaa; aina kun työ- tai muu huoli valtaa, kirjoita se ylös ja kerro itsellesi että palaat asiaan ja mietit ratkaisua heti aamusta 
 • Opettele sietämään toimettomuutta 

Tekstiä inspiroi Lifted:in 2018 Unen SM-kisan aamiaistilaisuus 6.4.18  #UNENSM 

 

Kirjoittaja on HYMY -hankkeen viestintäasiantuntija Asta Kouri, joka herkkäunisena haastaa itsensä päivittäin paremman unen puolesta.