Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Aution Puutyöhallit on toiminut neljäkymmentä vuotta

 

Ei lomautuksia eikä tappioita

Aution Puutyöhallit Oy on toiminut 40 vuotta Kajaanin Kettukalliontiellä. Yrityksen tunnetuin tuote on Aution Keittiöt, mutta se valmistaa muitakin kalusteita. Sen toimialue kattaa koko Kainuun. Yrityksen tuotteita menee myös Venäjälle.

 - Yrityksemme poikkeaa keittiökalustevalmistajien yleisestä linjasta. Valmistamme kalusteet mittatilaustyönä. Lisäksi me markkinoimme ja myymme tuotannon itse. Meille on tyypillistä myös vahva verkostoituminen, toimitusjohtaja Matti Autio kertoo.

Yritys ei ole 40 vuoden aikana kertaakaan lomauttanut henkilöstöään. Lisäksi se on tehnyt joka vuosi voitollisen tuloksen.

Aution Puutyöhallitus työllistää 16 henkilöä, ja sen liikevaihto on runsaat kaksi miljoonaa euroa.

 Pohjanmaalta Kainuuseen

 Yrittäjä Matti Autio on kotoisin yrittäjyydestä tunnetulta Etelä-Pohjanmaalta. Ilmajoelta hän muutti nuorena Kankaanpäähän, jossa hän työskenteli muun muassa kenkätehtaalla ja saavutti pesäpallossa Kankaanpään Mailassa useita SM-mitaleja.

Aution keittiöiden tarinan Autio aloitti Kajaanissa 1974 Lainapeite-liiketoiminnalla. Hän toimi myös Linda-keittiöitten edustajana.

- Huomasimme kuitenkin nopeasti, että asiakkaat tarvitsivat paljon yksilöllisempiä ratkaisuja, joita Lindan toimintatavalla ei voitu toteuttaa. Päätimme käynnistää oman tuotannon, Autio sanoo.

 Kolme tärkeää periaatetta

 Aution Keittiöt on noudattanut alkumetreistä lähtien kolmea perusperiaatetta: Se on käyttänyt hyviä tavarantoimittajia, panostanut omaan tuotantoon ja tuotantomenetelmiin sekä harvinaiseen konekantaan kuten kokoonpanorobottiin.

Lisäksi sillä on omat näyttelytilat, ja se toimittaa runkoyksiköt valmiiksi koottuna asiakkaille.

Matti Autio on Aution Pyytyöhallit Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yrityksessä työskentelevät myös hänen tyttärensä Minna Autio-Tuomainen, Terhi Autio ja Mira Autio-Siira. Yrityksen omistajiin kuuluvat myös Matin vaimo Eira Autio ja neljäs tytär Riikka Mettomäki.

 

Aution vaiheet kirjaksi

 - Huonekalu- ja keittiökalusteteollisuus ovat kriisialoja. Kajaanilainen Aution Puutyöhallit Oy muodostaa kuitenkin poikkeuksen vaikealla alalla, filosofian maisteri, emeritus-taloustoimittaja Ahti Saarela kirjoittaa Missä kaappi seisoo -kirjassa.

Matti Autiolla on Saarelan mukaan ollut pelisilmää pesäpallokentällä, liike-elämässä ja kotona. Tämä yhdistelmä on tuottanut hyvän tuloksen.

Aution Puutyöhallien 40-vuotinen historian Saarela sitoo myös Suomen talouselämän ja Kainuun kehitykseen sekä kainuulaisten yritysten kokoon.

Myös yleiskuvan huonekaluteollisuuden ja erityisesti keittiökalusteteollisuuden kehityksestä vuosina 1974–2014 hän on nähnyt tarpeelliseksi.

Varsinaisen historiaosan jälkeen on myös perheen, sukulaisten, yhteistyökumppaneitten, tavarantoimittajien ja kavereitten kommentteja.

Lisäksi kirjassa on paljon kuvia yrityksestä ja yrittäjäperheen vaiheista.

 

Kirjan julkaisija on Matti Autio, Aution Puutyöhallit Oy. Taitto Nina Karjalainen ja paino Kajaanin Offsetpaino Oy.