Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Britannian kanssa kauppaa tekevien yritysten syytä varautua muutoksiin

Me Onnistuimme ! K-P:n Yrittäjien 80-vuotisjuhla keräsi koolle huiman määrän -  kokonaisuudessaan yli 3.000 osallistujaa !

Sydämestä kiitos kaikille! Erityiskiitokset juhlatoimikunnalle ja rautaiselle henkilökunnallemme jotka ideoivat aikaansaaden onnistuneen superviikonlopun.  Keski-Pohjanmaan Yrittäjien Kalajoen Hiekkasärkillä pidettyyn superviikonloppuun saapui kuulemaan paneelikeskustelua sekä sambatanssia n. 200 henkeä. Raitin matkailutori onnistui - Mato Valtosen ja Tom Pöystin TOMATO Show oli hauska. Virallisten tietojen mukaan ostoskeskus Raitin matkailutorilla oli tuolloin yli 2.500 kävijää. Yrittäjägolf keräsi lauantaina paikalle huimat 101 osallistujaa. Lauantai-illan huipennus oli KASARIBILEET, paikalla 250 iloista osallistujaa. Olemme koko viikonloppuun kovin tyytyväisiä.

Britannian kanssa kauppaa tekevien yritysten syytä varautua muutoksiin

Palataksemme arkeen juhlahumusta, tulevat syksyn teemoihin edessä ovat tiukat neuvottelut liittyen Brexittiin ja Kikyyn. Jää nähtäväksi kuinka suuret vaikutukset syntyy Brexitistä, luonnollisesti vaikutukset kauppaa käyviin suomalaisiin yrityksiin on suuri, mutta on huomioitava myös seurannaisvaikutukset. Fakta on kuitenkin se, että jos Iso-Britannia eroaa Eu:sta lokakuun lopussa ilman sopimusta (siis ellei erillistä sopimusta synny eli sitä kautta ei edes siirtymäaikaa saada aikaan) kyse on silloin sopimuksettomasta erosta eli ”no deal”.  Jos näin tapahtuu, tavaroiden ja palveluiden tarjoamisen vapaus loppuu eikä enää noudateta kauppasopimusta – tämä vaikuttaa luonnollisesti niihin yrityksiin jotka ovat suhteessa  Isoon-Britanniaan. Eli me kuulumme Eu:n sisälle ja Iso-Britannia on ”no dealin” syntyessä ulkopuolinen maa meihin nähden. Punnan kurssi heittelee jo nyt, ja jo tänään yritykset koittavat tehdä nopeita kauppoja ennen lokakuun viimeistä päivää. Ulkoministeriön mukaan Brittiyritysten kanssa tekee kauppaa noin 17.000 suomalaisyritystä, jolloin maiden välinen tavara- ja palvelukaupan arvo on n. 4,1 miljardia euroa. Varmasti kaupankäyntiin tulee uusia sääntöjä ja säädöksiä, tulleista puhumattakaan. Lisäksi muutoksia voi tulla britanniassa asuvia ja siellä matkaavia suomalaisia kohtaan.  Seuraamme tilannetta.

Työllisyyden edistämistoimet ja Kiky

Koska maailmantalous näyttää olevan jälleen kerran murroksessa, on työllisyyden edistämistoimissa ja yritysten tulevaisuuden turvaamisessa huomioitava yritystemme tilanne ja toiveet. Hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta on haastava. Että hallituskauden aikana tavoitteisiin päästään, on pk-yritysten työllistämistä helpotettava. Tämän syksyn palkkaneuvotteluissa korotuslinjan tulee olla mahdollisimman maltillinen. Yrittäjägallupin tulokset jo toukokuussa kertovat seuraavaa faktaa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1078 pk-yrityksen edustajaa. 

Työelämän sopimista on kehitettävä huomioiden kaikki yritykset. 2. Paikallista sopimista työehdoista on määrätietoisesti lisättävä. 3. Palkoista ja työajoista sopimista on vietävä työpaikoille. 4. Kaikissa yrityksissä ei ole palkankorotusvaraa. 5. Palkankorotuksissa pitää lisätä tulosperusteista palkitsemista. 6. Työpaikkasopimisen pitää olla kaikkien oikeus. 7. Pitää voida sopia myös työehtosopimuksista poiketen. 8. Pk-yritysten äänen pitää kuulua vahvemmin tes-pöydissä. Edellisten lisäksi Suomen Yrittäjät on listannut toimenpide-ehdotukset joilla työllistämistä voitaisiin edistää. Toivoa sopii, että kuljemme samassa veneessä niin että hyödystä pääsevät nauttimaan kasvun hengessä ihan jokainen.  Yhteistyötä on tehtävä.

Lämmintä syksyä ja menestystä kaikille

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja Keski-Pohjanmaan Yrittäjät                                                          

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja