Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

"Finnvera takaa ja pankki jakaa” – lääkettä koronan oireisiin

Koronavirus iskee ennennäkemättömällä tavalla suomalaiseen yhteiskuntaan ja näyttää pysäyttävän monia tavallisia toimintoja lähes kokonaan. Monelle yritykselle tämä on totaalinen shokki: myynti loppuu, mutta edelleen on maksettavat vuokrat, lainanlyhennykset, verot ja palkat. Toisin sanoen: tulot loppuvat seinään ja menot jatkuvat. Mikäli yrityksellä ei ole runsaasti kassapuskureita, voi se vaarantaa koko toiminnan.

On oletettavaa, että koronakriisi hellittää ja sen jälkeen liiketoiminta palaa hiljalleen ennalleen. Tämä näyttää olevan alkamassa Kiinassa, jossa kriisin pahin vaihe oli tammi–helmikuussa. Meillä siihen on vielä aikaa. Kriisi ei myöskään kohtele yrityksiä samalla tavalla. Osalle saattaa talouden pysähdyksen vuoksi syntyä patoutunutta kysyntää, joka loppuvuodesta paikkaa alkuvuoden heikkoutta. Osassa yrityksistä, kuten ravintola-alalla, todennäköisemmin jatketaan siitä mihin ennen kriisiä jäätiin

Nyt on ensisijaisen tärkeää, että hyvät ja taloudellisesti muutoin terveet yritykset eivät ajaudu tämän väliaikaisen pysähdyksen vuoksi konkurssiin.

Tilannetta voidaan helpottaa rahoituksen näkökulmasta

A) Antamalla lyhennyslykkäyksiä lainoille
B) Tarjoamalla yrityksille käyttöpääomarahoitusta kriisistä selviytymiseen

Huomioitavaa on, että yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset. Jos yrityksellä on ollut maksuvaikeuksia jo ennen koronakriisin alkamista, rahoitusjärjestelyt voivat olla vaikeampia ja ne tulevat vaatimaan omistajilta myös panostuksia yritykseen.

Suosittelemme asiakkaitamme toimimaan seuraavasti:

1. Ota yhteys omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
2. Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
3. Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.

Viime syyskuussa lanseerattu vastavakuudeton pk-takaus käy nyt poikkeuksellisesti myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin yli kolme vuotta toimineille pk-yrityksille. Tuotteessa ei ole omarahoitusvaadetta ja sen avulla on mahdollista saada omasta pankista 80 %:n takaus maksimissaan 150 000 euron lainalle. Alle kolme vuotta toimineille yrityksille sopii Finnveran alkutakaus.

Lisäksi lanseerasimme uuden Fast Track -mallin 150 000–1 000 000 euron käyttöpääomarahoitustarpeisiin. Vakuudeton takaus myönnetään pankin myöntämälle velkakirjalainalle ja on tarkoitettu vain koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Muitakin lisätoimia on suunnittelupöydällä ja ajantasaista tietoa löydät verkkosivuiltamme www.finnvera.fi  jonne päivitämme aina uusimmat tiedot.

On selvää, että tarjoamamme keinot ovat lääkkeitä taudin oireisiin, eivätkä ne paranna tautia, joka on liiketoimintaympäristön romahdus. Siihen tärkein apu on koronaviruksen saaminen hallintaan, jotta sen jälkeen liiketoimintaympäristö voi palautua jälleen normaaliksi. Sekin päivä tulee vielä.

Pasi Vartiainen

Finnvera Oyj:n Pohjois-Suomen aluejohtaja