Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hyvinvointi ja terveys

Kävin jokin aika sitten tarkastuttamassa tulehdusarvoni pitkittyneen flunssan jäljiltä. Seuraavana päivänä sain tekstiviestin, jossa kerrottiin testitulosten saapuneen. Muutama klikkaus ja pystyin mobiililaitteella omin silmin toteamaan, että kaikki oli kunnossa. Tämän vahvisti lääkärin soitto pari tuntia myöhemmin. Ajan varasin netistä, mutta verikokeita varten jouduin kuitenkin käymään laboratoriossa. Ehkä tämäkin hoituu muutaman vuoden päästä kotoa etänä?

Hyvinvointiamme ovat jo vuosikaudet mitanneet syke- ja askelmittarit. Nykyään pulssin voi mitata vaikka sormuksella, pohjallinen kengässä analysoi kävelyä. Liikuntatunneille pääsee videon välityksellä ja someryhmät sparraavat pitämään uudenvuodenlupaukset paremmasta kunnosta.
Digitalisaatio on kuitenkin tullut ryminällä myös terveydenhuollon puolelle. Diabeetikko ei välttämättä joudu ajamaan kymmeniä tai satoja kilometrejä kontrolliin, vaan voi hoitaa asian videon välityksellä. Verensokeria voi mitata antureilla, eikä kivuliaita pistoksia ja lansetteja enää tarvita. Aivoinfarktin jälkeen voi seurata veren hyytymisarvoja vaikka erämaavaelluksella. Puhelinsovellus muistuttaa potilasta tulevasta mittauksesta, ohjeistaa ja antaa heti palautteen. Sovellus lähettää tulokset automaattisesti terveydenhuollon ammattilaiselle, joka voi tarvittaessa antaa lisäohjeita. Myös astmalle ja verenpaineen seurantaan on omat mittausohjelmat.

Luotettavat ja reaaliaikaiset tulokset mahdollistavat riskitekijöiden entistä aikaisempaa huomaamista ja sen myötä parempaa hoidon lopputulosta.
Kansalaisetkin vaikuttavat olevan valmiita digilääketieteeseen.  Sitran tutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä suomalaisesta uskoo, että sähköiset omahoitopalvelut lisäävät tyytyväisyyttä terveyspalveluihin ja että palvelujen käyttö helpottuu. Kansalaiset kelpuuttaisivat sähköiset omahoitopalvelut erityisesti rutiininomaisiin ja yksinkertaisiin terveyden-hoidon tilanteisiin, kuten ajanvaraukseen, neuvontaan ja konsultointiin, laboratorio-testien ja tutkimustulosten seurantaan sekä lääke-annostelun muuttamiseen.40 % maksaisi palvelusta, joka mahdollistaisi terveyteen liittyvän tiedon lähettämisen suoraan sähköisesti omalle lääkärille.

Myös lääkärit toivottavat telelääketieteen tervetulleeksi: 88 % lääkäreistä kertoo toivovansa potilaidensa voivan seurata terveyttään kotoa käsin (lähde: PwC). Helpottaahan se hoitohenkilökunnankin arkea, jos potilas itse kerää tarvittavaa tietoa ja antaa sen hoitajien käyttöön.

Tekoälyn käytön tuloksia terveydenhuollossa voimme toistaiseksi vain arvailla. IBM on jo testannut Watson-tekoälyä syövänhoidossa lupaavin tuloksin. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä tekoäly päätyi rintasyöpätapauksissa samanlaisiin hoito-ohjeisiin kuin lääkärit.  Mitä tulevaisuus tuokaan vielä tullessaan?


Annika Koskela
Digikonsultti/Pohjanmaa
Elisa Oyj
 

Annika Koskela