Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Joko uskallamme sanoa, että selvisimme?

Vuosi 2020 alkaa olla takana ja muutti maailmamme kerralla. Koronavirus iski voimalla, mutta onneksi rokote siihen on nyt oven takana. Tämä Korona-pirulainen on muokannut maailmaamme ja pakottanut toimimaan totutusta poikkeavasti. Viime keväänä ennustin, että kotimaan matkailu elpyy, kun Suomesta ei uskalleta eikä ”päästä” ulkomaille, osittain näin tapahtuikin, mutta koko Suomen mittakaavassa matkailun tilanne on elänyt. Lähimatkailussa on tapahtunut pieniä nousuja, mutta erityisesti ulkomaan matkailu Suomeen on kokenut kovia laskuja, erityisesti Itä-Suomessa ja Lapissa.

Mutta mikä muuttuu?

Uusimpana virtuaalimatkojen kehittäminen Suomesta suoraan esim. Aasian markkinoille on jo alkanut. Ihmisten mielikuvitusta ruokitaan näin netin välityksellä. Digitalisaatio on jo tuottanut uudet rutiinit, esim. kokoustaminen ja neuvottelut on hoidettu menestyksellisesti verkossa. Työmatkustaminen on vähentynyt ja asioita on hoidettu etänä. Etätyön mahdollisuudet luovat uusia työntekotapoja ja näin luovat kiinnostusta muuttaa maaseudulle.

Mutta ehkä merkityksellisin muutos on lääkkeiden kehityksen nopeuttaminen. Useiden vuosien lääkekehittelystä pakko on luonut nopeampia reittejä ja rahoitusta on löytynyt. Uuden uhkan torjuminen synnyttää todennäköisesti myös muita uusia täsmälääkkeitä, ei vain koronaan vaan myös useisiin muihin merkittäviin sairauksiin. Pakko on joskus hyvä konsultti. Nyt odotamme turvallisen rokotteen valmistuvan ja pysäyttävän vaikean taloustilanteemme. Aikaa tulee menemään ennen kuin pääsemme takaisin vanhaan mutta kuitenkin uuteen normaaliin.

Maakunnan elinvoimaisen yrityskentän kehittäminen ja kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen – korona-exit

Meidän tärkeimpiä tehtäviä vuonna 2021 on tukea entisestään alueen pk-yritysten kasvua, uudistumista, verkostoitumista, kansainvälistymistä ja investointeja sekä tuetaan uuden teknologian ja osaamisen jalkautumista elinkeinoelämän käyttöön. Kuulostaa yksinkertaiselta mutta vaatii paljon rohkeutta sekä nopeaa päätöksentekokykyä kaikilta alueen päättäjiltä. Ja logistiikan tulee toimia. Pito- ja vetovoima alueella on oltava kunnossa pienimmästä kunnasta aina kaupunkeihin ja maakuntiin saakka. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä sekä turvata yrityksille rahoitusmahdollisuudet koronavaikeuksien yli.

Kiitos Yrittäjät, että jaksatte yrittää ja olette jaksaneet! Ja nöyrä kiitos Keski-Pohjanmaan Yrittäjien omalle henkilökunnalle yrittäjien avun tuomisesta tässä hektisessä vuodessa. Meidän henkilökunta Nina, Heidi, Riitta ja uutena Matti, eivät ole laskeneet työtunteja eivätkä vaatineet itselleen vapaata tiukoissakaan tilanteissa, kun yrittäjien auttaminen on ollut kyseessä. Uskon että olemme auttaneet useita yrittäjiämme ja luoneet uskoa tulevaisuuteen.

Ja sydämestä kiitos erityisesti väistyvälle puheenjohtajalle Kimmo Hanhisalolle ja varapuheenjohtajalle Tapio Uusitalolle niistä upeista vuosista, joiden aikana olemme saaneet tehdä kanssanne erinomaista yhteistyötä. Teille luovutetut Yrittäjien suurristit ovat vain pieni kiitos siitä suurenmoisesta panoksesta, jota olette yrittäjiemme eteen tehneet.  Sydämestä kiitos myös Nina Enlund ja kaikki alueen luottamusmiehemme, jotka olette tehneet koko yrittäjäkentän puolesta töitä. Ja kiitos Jarmo Nahkala uusi puheenjohtajamme, loistava yhteistyömme jatkuu ja näin johdollasi laivamme kulkee turvallisesti oikeaan suuntaan - riippumatta onko peilityyni vai kova aallokko. Selätetään korona yhteistyössä, ja tehdään ensivuodesta menestyksen vuosi.

Rauhallista ja onnellista Joulua ja olkoon vuosi 2021 meille kaikille menestyksekäs !

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja

 

 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja