Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kasvun kevättä kohti

Ensimmäiset tiedot oikeasti toimivan rokotteen kehittämisestä levisivät alkuviikosta maailmalle. Se toi vihdoin kaivattua konkretiaa toiveille koronan nujertamiseksi ja olosuhteiden palaamisesta normaalimmaksi. Pörssit reagoivat välittömästi, ja kasvuodotukset ottivat harppauksen ylöspäin. Mikrotasolla optimistisimmat alkoivat varmaan jo miettiä ensi kesän etelänlomia.

Yrityksiä on koeteltu viimeisen kahdeksan kuukauden aikana toden teolla. Kysyntä on saattanut sakata totaalisesti. Joillakin aloilla, etenkin palveluissa, on pitänyt ensi sulkea toiminta ja sen jälkeen opetella toimimaan koronan muokkaamassa ympäristössä parhaansa mukaan. On ollut ilo nähdä, että moni yritys on myös luovasti löytänyt uusia toimintamalleja liiketoimintaansa, ja luulen, että monesta kriisiaikaan kehitystä konseptista löytyykin kokonaisen uuden ansaintamallin perusta.

Toivon herätessä monet hetkeksi unohdetut investointisuunnitelmat kaivetaan uudestaan esiin pöytälaatikoista ja neuvottelut niiden rahoittamiseksi pistetään vireille. Kannattaa kuitenkin päivittää moni näkökulma, sillä korona-aika on pysyväisesti muuttanut tapoja toimia. Lisäksi sekä EU:n että USA:n kestävään kehitykseen nojaavat talousohjelmat tulevat muuttamaan globaalia talousympäristöä seuraavien vuosikymmenten aikana. 

Me Finnverassa pyrimme olemaan mukana uusien kasvuhankkeiden rahoittamisessa parhaamme mukaan. Monen yrityksen tase on kärsinyt kolhun ja se voi vaikeuttaa usean yrityksen investoinnin käynnistämistä pankkisäätelyn asettaessa tiukat raamit pankkien rahoitukselle. Tämän vuoksi olemme päivittäneet junioriehtoista kasvulainaamme vastamaan paremmin uuden kasvun rakentamiseen hankkeissa, joissa edistetään kasvua, kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Pankin näkökulmasta kasvulaina voidaan laskea kuuluvaksi omiin pääomiin, vaikka se on tosiallisesti velkarahaa. Tämä voi olla yksi hyvä työkalu myös keskipohjalaisten pk- ja midcap-yritysten hankkeisiin kasvun jälleen käynnistyessä. Olemme toki myös normaaliin tapaan mukana takaamassa yritysten investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin tarvittavia lainoja ja suhtaudumme edelleen joustavasti erilaisiin maksujärjestelyihin, jos yrityksellä on elinkelpoisuutta ja riittävä maksukyky.

Optimismiani on myös ruokkinut havainto, että syksyn aikana hyvin harvan yrityksen on enää tarvinnut tehdä lyhennyslykkäyksiä lainoihinsa tai hakea uutta käyttöpääomaa selvitäkseen yli koronan aiheuttamasta kuopasta. Elpyminen on käynnissä. Pyristellään vielä nämä viimeiset pimeät kuukaudet läpi ja valmistaudutaan aikoihin parempiin. Jos vuosi 2020 oli koetteleva, tehdään vuodesta 2021 kukoistava.

Pasi Vartiainen

Finnvera Oyj:n Pohjois-Suomen aluejohtaja